І зелена, і смачна ця капуста молода

І зелена, і смачна ця капуста молода

Капуста – смачний, корисний і універсальний овоч. З неї можна приготувати борщ, овочеву запіканку, начинку для пиріжків чи вареників та легкий дієтичний салат. Пропонуємо вам обрати для себе капустяну страву і приготувати її за допомогою наших простих і смачних рецептів.

Тосканський суп по-українськи

Потрібно: на 5 л каструлю: 500 г фаршу, 700 г картоплі, велика морквина, велика цибулина, 3-4 зубки часнику, маленька головка молодої капусти, 200 г сметани або жирних вершків, 1 ст. л. цукру, сіль, перець за смаком, паприка, мускатний горіх, сушений базилік, лавровий листок, скибочки лимона для подачі.

Приготування: моркву і картоплю почистити, нарізати кубиками. Залити 2 л води й відварити до напівготовності. Капусту посікти й додати в каструлю. Варити до готовності картоплі та капусти. Цибулю й часник подрібнити. Спасерувати на оливковій олії до прозорості. Додати фарш, всипати цукор, приправити за смаком сіллю, перцем та спеціями. Ретельно й інтенсивно перемішати, розбиваючи грудочки. Або ж зробити з фаршу фрикадельки і так само обсмажити цибулю з фаршем доти, поки фарш не поміняє колір (приблизно 3-4 хвилини). Готову засмажку покласти у каструлю з супом. Приправити все сушеним базиліком, додати лавровий листок.

Наприкінці заправити суп сметаною (мені подобається використовувати в цьому рецепті саме сметану, оскільки вона дає легку кислинку).

Щоб сметана не згорнулася, слід викласти її в невелику ємність і поступово, постійно помішуючи, додати два черпачка гарячого бульйону з каструлі, вилити отриману суміш у суп.

Довести суп до кипіння і дати йому проваритися 2-3 хвилини. Подавати суп гарячим, поклавши в тарілки часточку лимона й присипавши петрушкою.

Тому орієнтуйтеся на свою каструлю і вподобання. До речі, замість капусти можна використовувати шпинат, але його слід додавати вже після сметани, за одну хвилину до готовності супу. Картоплю ж можна брати навпіл із корінням селери.

Крем-суп з цвітної капусти

Потрібно: 1 качан цвітної капусти, 100 г козячого сиру або коров’ячого, 4 болгарські перчини, цибулина, 2,5 склянки курячого або овочевого бульйону, 2 зуб. часнику, 1 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. паприки, 1 ч. л. чебрецю, мелений чорний перець, сіль.

Приготування: цвітну капусту промити та розібрати на суцвіття, викласти на змащене олією деко і помістити в духовку на 30 хвилин при температурі 200º. Болгарський перець і цибулю почистити і цибулю порізати кубиками, а перець розрізати навпіл, підсмажити на сковорідці внутрішньою стороною донизу приблизно 10 хвилин, перекласти в герметичну посудину і залишити на 20 хвилин, після чого зняти шкірку і порізати кубиками. В каструлю влити олію і додати подрібнену цибулю, підсмажити до м’якості, додати чебрець, подрібнений часник, мелений чорний перець, перемішати. Додати половинки болгарського перцю, суцвіття капусти, подрібнений козячий сир, паприку, залити все бульйоном і проварити 10 хвилин. Зняти з плити і збити до однорідної консистенції за допомогою блендера. Перед подачею на стіл можна прикрасити суп шматочками козячого сиру.

Пиріг з цвітної капусти

Потрібно: 450 г цвітної капусти, 150 г твердого сиру, 120 г борошна, 10 г вершкового масла, 75 мл оливкової олії, 7 курячих яєць, 1 ч. л. сушеного базиліку, 1 ч. л. куркуми, 1/2 ч. л. розпушувача для тіста, 1/2 ч. л. сушеного розмарину, мелений чорний перець, сіль.

Приготування: цвітну капусту добре промити, розділити на суцвіття і відварити в підсоленій воді до м’якості, процідити і залишити в друшляку, щоб стекла зайва волога. Цибулю почистити, промити і порізати кільцями, підсмажити на оливковій олії з розмарином, охолодити. Яйця, муку і розпушувач для тіста збити до однорідної консистенції, додати базилік, куркуму і натертий на крупній тертці твердий сир, ретельно вимішати. Додати в тісто цвітну капусту і цибулю, акуратно перемішати. Форму для випічки застелити пергаментом, змазати вершковим маслом і вилити тісто. Помістити в розігріту духовку і випікати при температурі 180º близько 45 хвилин.

Пиріжки з капустою

Потрібно: 1 білокачанна капустина, 500 г дріжджового тіста, 50 мл олії, 1 цибулина, 1 куряче яйце, мелений чорний перець, сіль.

Приготування: цибулю почистити, порізати і підсмажити на олії до золотистого кольору. Капусту промити, дрібно порізати і відправити в сковорідку до цибулі. Поперчити, посолити і смажити до готовності постійно помішуючи. Тісто розділити на маленькі шматочки, розкачати з кожного невеличкий корж, по центру покласти начинку з капусти, загорнути щоб утворився пиріжок. Деко змастити олією, викласти пиріжки, змастити їх збитим яєчним жовтком і випікати приблизно 20 хвилин при температурі 200º.

Пиріг з капустою та шпинатом

Потрібно: 3 яйця, 250 мл жирного кефіру, 80 г масла, 2 (2,5) скл. борошна, 1 ч. л. порошку до печива, сіль,  жовток для змащення зверху.

Начинка: 1 невелика головка капусти, 2 пучки шпинату, сіль, перець, зелена цибулька/часник.

Приготування: перед приготуванням тіста потрібно нашинкувати (не грубо ) капусту та порізати шпинат. Змішати, додати цибулю, часник, посолити. Для тіста: яйця збити з сіллю, додати кефір та розтоплене масло. Вмішати муку та порошок до печива.  Форму 20*30 змастити олією, викласти половину тіста (має бути, як густа сметана) зверху – начинку, на начинку – знову тісто. Змастити жовтком, розведеним з молоком. Випікати при температурі 180 + конвекція 30 – 40 хв.

Оладки з броколі

Потрібно: 300 г броколі, 1 середня морква, 2 яйця, сіль та перець, 1 ст. л. сметани, 4-5 ст. л. борошна.

Приготування: моркву почистити та натерти на крупній тертці. Броколі розділити на невеликі суцвіття. В підсоленій воді відварити капусту та моркву (5 хв.). Воду злити, овочі остудити та перемнути виделкою. Вибити яйця, додати сіль, перець, муку. Добре перемішати. Викладати ложкою на гарячу пательню з олією. Смажити 2-3 хв. з кожного боку. Смачного!

Печені голубці

Потрібно: головка капусти (1 кг), 400 г яловичини, 200 г свинини, 2 цибулини, 2 морквини, 1 склянка томатного соку, пучок петрушки, пучок кропу, 3 зуб. часнику, 200 г рису, 1 склянка вершків, 0,5 скл. рослинної олії, 100 г твердого сиру, сіль, перець.

Приготування: капусту опустити на 2-3 хв. в киплячу воду, розібрати на листки і зрізати товсті прожилки. Рис відварити в підсоленій воді хвилин 10, щоб не переварити. Охолодити. М’ясо перемолоти на м’ясорубці, 1 цибулину і зелень дрібно порубати, 1 морквину натерти на крупній тертці, все з’єднати, додати рис, посолити, поперчити і перемішати. Сформувати голубці і обсмажити в розігрітій рослинній олії до золотистого кольору по 3 хвилини з кожного боку. Потім викласти у форму для запікання. Другу цибулину і морквину посмажити, додати подрібнений часник, потім вершки. Коли все закипить, влити томатний сік, посолити і додати зелень. Помішуючи, випарувати частину рідини, щоб соус загус. Голубці у формі залити соусом, посипати тертим сиром. Запікати голубці в духовці до появи сирної скориночки протягом 20 хвилин.

Пиріг дріжджовий з капустою

Потрібно: для тіста: 200 мл молока, 20 г дріжджів, 450 г борошна, 2 яйця, 70 г олії, 1 ч. ложка цукру, щіпка солі.

Для начинки: 500 г капусти, 1 кисле соковите яблуко, 1 цибулина, 2 ст. ложки олії, 1 лавровий лист, 1 ст. л. цукру, чорний мелений перець і сіль за смаком.

Приготування: приготуйте дріжджове тісто: до підігрітого молока додати дріжджі і розмішати до повного розчинення. 1 яйце розтерти з цукром і сіллю, додати розчинені дріжджі, всипати просіяне борошно і замісити. Наприкінці додати олію і місити тісто доти, поки воно не перестане прилипати до рук, але не дуже круто. Змастити тісто олією, накрити рушником і поставити в тепле місце, щоб воно піднялося. За цей час можна приготувати начинку: дрібно порізати цибулю, нашаткувати капусту, яблуко почистити й натерти на грубій тертці. Підсмажити цибулю на розігрітій олії. Додати капусту, яблуко й тушкувати під покришкою на середньому вогні 5 хвилин. Наприкінці додати в начинку лавровий лист, чорний мелений перець, сіль і цукор. Перемішати й обсмажити без покришки ще 3-5 хвилин. Готове тісто розділити на дві частини і розкачати два пласти. У змащену олією форму дати шар тіста і на нього викласти капустяну начинку. Зверху накрити другим пластом тіста, защипнути краї. Залишити пиріг для вистоювання на 10 хвилин. Змастити збитим яйцем і випікати в розігрітій до 200°С духовці 10 хвилин. Потім зменшити температуру до 180°С і випікати ще 20-30 хвилин до готовності. Готовність пирога перевіряють дерев’яною паличкою: якщо суха, пиріг з капустою готовий.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *