Йдемо на пікнік! Смачні страви на грилі від «Нашого ДНЯ»

Йдемо на пікнік! Смачні страви на грилі від «Нашого ДНЯ»

Весна – це чудовий час для пікніків у парку чи в лісі, для приготування смачних страв на грилі чи на вогнищі. Шукаєте, що приготувати на пікнік навесні, які продукти варто взяти обов’язково, а від яких краще відмовитися? Пропонуємо цікаві рецепти, які зроблять ваш відпочинок ідеальним.

Шашлик зі свинини по-вірменськи

Потрібно: свиняча вирізка – 1 кг, ріпчаста цибуля – 3 головки середнього розміру, свіжі помідори – 2 шт., болгарський перець – 2 шт., свіжа зелень – 50 г, спеції і приправи за смаком.

Приготування: м’ясо промити під проточною водою, обсушити серветками і нарізати невеликими квадратними шматочками. Перекласти в глибоку миску, пересипати спеціями і приправами та добре перемішати руками. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння, сполоснути, нарізати кільцями. Свіжу зелень дрібно порізати. Цибулю і зелень покласти до м’яса, перемішати, накрити кришкою і покласти в холодильник на кілька годин або на ніч.

Після закінчення зазначеного часу нанизати м’ясо разом з цибулею на шампури і обсмажити над розжареним вугіллям з обох боків до утворення золотистої скоринки.

Помідори і болгарський перець помити, очистити від плодоніжок і зерняток і нарізати кружечками. Нанизати овочі на шампури з м’ясом і обсмажити все разом протягом декількох хвилин.

Шашлик у швидкому лимонному маринаді

Потрібно:  0,8-1 кг свинини, 3 цибулини, порізати кільцями, 1 головка часнику, почистити, сік одного лимона, цедра двох лимонів (тільки жовта частина), 3 ч. л. солі, 50 мл оливкової олії, 1 ч. л. чорного меленого перцю.

Потрібно: м’ясо порізати на невеликі шматки і скласти в глибоку миску для маринування. Сік і цедру лимона, оливкову олію, сіль і перець добре перемішати в окремій мисці. Влити суміш до м’яса. Зверху вичавити часник і добре перемішати. Додати нарізану кільцями цибулю і ще раз перемішати. Накрити м’ясо харчовою плівкою або кришкою і поставити в прохолодне місце на 2 години маринуватись. М’ясо нанизати на шампури і розпалити гриль. Цибулю, за бажанням, також можна нанизати. М’ясо залишити обвітрюватись при кімнатній температурі.

До речі, чим сухіша поверхня м’яса перед початком термічної обробки, тим апетитнішою і хрусткішою буде скоринка. Коли вугілля дійде до стадії тління (немає відкритого вогню, тільки тепло від розпеченого вугілля), виставляйте шампури з шашликом. Смажте шашлик, час від часу перевертаючи, до готовності. Приблизно 20-25 хвилин. М’ясо має підрум’янитися і добре пропектися.

Шашлик з горіхами

Потрібно: 1,5 кг курячого філе, 2-3 цибулини, 3-4 зубці часнику

0,5-1 скл. волоських горіхів, олія, сіль, перець чорний, перець болгарський зелений, оранжевий та червоний, 1 кабачок, 200 г печериць.

Приготування: горіхи обсмажити і потовкти, часник розчавити або натерти на тертці, цибулю дрібно порізати. Усе з’єднати, додати олію за смаком і перемішати. Куряче м’ясо нарізати середніми шматочками, натерти горіховою сумішшю і витримати в ній близько 30 хв. Після цього посолити і поперчити за смаком.

Овочі порізати. Підготовлену курку нанизати на шампури, чергуючи з перцями, шампіньйонами та кабачком.

Обсмажити над гарячим вугіллям до готовності, постійно повертаючи та поливаючи маринадом.

Рулетики з курки та бекону на мангалі

Потрібно: куряча грудка – 3-4 шт., бекон – 1 уп., твердий сир, часник – 2-3 зубчики, сіль, перець та приправи за смаком

Приготування: добре промити куряче філе та обсушити його. Розрізати кожне філе уздовж, посолити та поперчити.

Покласти в середину кожного філе твердий сир. Можна додати зелень та овочі, наприклад, помідори чи червоний перець. Загорнути філе в рулетики. Обгорнути кожен рулетик шматочком бекону – так м’ясо буде соковитим.

Викласти рулетики на решітку мангалу. Вони готуються дуже швидко – 10-15 хвилин.

Сосиски в лаваші

Існує чимало рецептів страв із сосисок, але цей варіант хороший тим, що це – смачно, швидко, а головне – страва порційна і її зручно їсти.

Потрібно: 2 вірменських лаваші, 8 сосисок, 100 г сиру, пучок зелені, майонез, томатний соус, гірчиця.

Приготування: відрізати невеликий шматок вірменського лаваша, покласти на нього сосиску, посипати сиром, зеленню і згорнути лаваш в рулет. Те ж зробити з іншими сосисками. Підсмажити на решітці до золотистого кольору. Подавати з кетчупом, гірчицею або майонезом.

Шашлик з креветок

Потрібно: 500 г креветок, 1 лимон, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. соєвого соусу, зелень, сіль і перець за смаком.

Приготування: в емальованому або керамічному посуді змішати лимонний сік з оливковою олією, додати посічену зелень і соєвий соус. Посолити і поперчити за смаком. У маринад покласти очищені креветки і залишити на півгодини. Акуратно нанизати креветки на шампури і запекти на мангалі до готовності. При цьому важливо, щоб жар від вугілля був не дуже сильним.

Експрес-рецепт для маринаду (рецепт шашлику для спонтанного пікніка)

Якщо ж ви вирішили поїхати на пікнік спонтанно і у вас немає 6-8 годин для маринування м’яса, не варто одразу вдаватися до «важкої артилерії» і замочувати м’ясо в майонезі чи оцті. Таким маринадом ви тільки зіпсуєте шашлик.

До нарізаного м’яса додайте потерту цибулю, сіль, перець та інші спеції за смаком. І залийте м’ясо мінеральною водою. За півгодини можете сміливо приступати до смаження.

Маринад пивний

Потрібно: на 1 кг м’яса – 250 мл світлого пива, 2 середні цибулини, 100 мл рослинної олії, сік половини лимона, 1 ст. л. гірчиці в зернах, по 0,5 ч. л. червоного і чорного меленого перцю.

Приготування: м’ясо порізати на шматочки, залити пивом і витримати 2 години. Потім пиво злити, м’ясо приправити прянощами, перекласти порізаним півкільцями цибулі та залити сумішшю олії з лимонний соком. Залишити маринуватися на 10 годин. Найкраще підходить для свинини.

Маринад з ківі

Потрібно: на 1 кг м’яса – 3 ківі, 1 цибулина, 1 ч. л. чорного меленого перцю, 1 пучок петрушки.

Приготування: ківі очистити від шкірки і потерти на найдрібнішій тертці або в блендері змолоти в пюре. Цибулю порізати півкільцями, петрушку посікти не дуже дрібно. М’ясо приправити перцем, перемішати з ківі, цибулею та зеленню і залишити на годину. Рецепт маринування шашлику з ківі підходить для будь-якого жорсткого м’яса. Ківі має особливу властивість – розм’якшувати волокна м’яса. Але не маринуйте майбутній шашлик надто довго – його легко пересушити.

Маринад гранатовий

Потрібно: на 1 кг м’яса – 2 скл. гранатового соку, 0,5 скл. горілки, пучок кінзи, пучок м’яти, 1 ч. л. чорного меленого перцю, 1 ч. ложка солі, 1 цибулина.

Приготування: зелень і цибулю крупно посікти, з’єднати з сіллю та перцем, натерти цією сумішшю порізане м’ясо. Викласти його в глибоку посудину, пересипаючи цибулею із зеленню. Залити гранатовим соком з горілкою. Маринувати 8-10 годин.

Маринад чудово підходить для баранини, яловичини або свинини.

Цибуля маринована до шашлику

Легкий, простий і цікавий рецепт маринованої цибулі. Хороше доповнення до шашликів, печені, або просто до відбивних.

Потрібно: 1 кг цибулі почистити, нарізати кільцями, 2 ч. л. сушеної суміші італійських трав (базилік, орегано, майоран, тим’ян, розмарин), 1 ст. л. солі, 50 мл червоного винного оцту.

Приготування: цибулю посолити і залишити на 30 хвилин. Промити під холодною проточною водою. Дати воді добре стекти. Цибулю помістити в банку або глибоку миску з кришкою, додати трави і оцет. Добре перемішати і поставити мінімум на 2 години маринуватися (а краще на ніч). Подавати до будь-якого виду м’яса. Дуже добре поєднується з різними видами шашликів. Зберігається в холодному місці до 3-х днів.

Банани-гриль із шоколадом

Звикли смажити на мангалі м’ясо, рибу та овочі-гриль? А як щодо бананів? Такий гарячий десерт сподобається і дітям, і дорослим.

Потрібно: 6 бананів, плитка молочного шоколаду з дробленими лісовими горіхами, дрібка кориці.

Приготування: надрізати банан з одного боку, вздовж по всій довжині, намагаючись зберегти його вигин і не пошкоджуючи шкірку знизу. Плитку шоколаду поламати на маленькі шматочки і встромити їх у розріз банана (краще брати шоколад із горішками – так смачніше; але можна експериментувати й спробувати запекти банани з родзинками, чорносливом, карамельками, медом та згущеним молоком). За бажанням, посипати корицею. Закріпити решітку на барбекюшниці. Запікати на грилі (або в духовці) до розтоплення шоколаду та почорніння бананів.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *