Корисна і смачна картопелька молода: 10 оригінальних страв до вашого столу

Корисна і смачна картопелька молода: 10 оригінальних страв до вашого столу
Сезон молодої картоплі – червень. Саме в цей час картопля особливо багата вітамінами й мікроелементами. Кілька бульб молодої картоплі можуть забезпечити організм добовою нормою вітаміну С, а також вітамінами групи В і Р. А калію у ній більше, ніж у бананах. Завдяки високому вмісту калію картопля сприяє виведенню з організму води й регулюванню обмінних процесів. Зберігається молода картопля погано, тому купуйте її в невеликих кількостях. Чистити молоду картоплю не треба, щоб зберегти всі корисні властивості. Достатньо просто помити й потерти щіткою. У молодій картоплі майже немає крохмалю, тому у ній калорій менше. А ще її не варто смажити або використовувати для готування пюре. Найкраще її просто відварити у воді або на парі. До речі, завжди кладіть молоду картоплю не в холодну, а у киплячу воду.

Картопляний суп-пюре з грінками

Потрібно: 3 л води, 6-7 картоплин, 1 цибулина, 2 жовтки, 100 г вершків, 50 г, вершкового масла, зелень, грінки.

Приготування: картоплю нарізати великими кубиками, цибулю – півкільцями. Покласти овочі в каструлю, залити водою, посолити і варити на середньому вогні 30 хвилин під кришкою. Подрібнити овочі до стану пюре за допомогою блендера, повернути назад до каструльки і довести до кипіння. Збити жовтки з вершками, обережно вилити в суп, перемішати. Додати вершкове масло і почекати, поки воно розтане. Розлити суп у тарілки, посипати зеленню та додати грінки.

Курячий суп-гуляш з молодою картоплею та зеленою цибулею

Потрібно: 2 л курячого бульйону, 700 г курячої грудки, 200 г молодої картоплі, 100 г цукіні, 150 г моркви, 200 г помідорів, 130 г зеленої цибулі, 1 стручок перцю чилі, 60 г томатного пюре, 100 г сметани, 20 г пшеничного борошна, 30 г соняшникової олії, 5 г меленої червоної паприки, сіль, цукор, лавровий лист, коріандр, гвоздика, кардамон.

Приготування: для приготування цієї страви потрібна глибока жаровня або товстостінна каструля, в посуді з тонким дном м’ясо і овочі підгорять. Отже, налити в жаровню соняшникову олію без аромату, додаємо 2 лаврових листа, чайну ложку насіння коріандру, 3 гвоздики, 3 коробочки кардамону. Покласти дрібно нарізаний стручок червоного перцю чилі з насінням. Спеції обсмажити в олії до появи димку. З курячої грудки зрізати філе, шкіру і кістки залишити для приготування бульйону. Філе різати вузькими довгими скибочками упоперек волокон, кидати в нагріте ароматне масло зі спеціями, швидко обсмажити. До м’яса додати порізані кубиками томати і томатне пюре, саме ці інгредієнти додадуть гуляшу звичний помаранчевий колір.  Далі покласти в жаровню дрібно посічену зелену цибулю, молоду порізану картоплю і цукіні. Цукіні нарізати кружечками. Налити у жаровню курячий бульйон, збільшити вогонь, довести до кипіння. Сіль за смаком, обов’язково додати чайну ложку цукрового піску для балансу смаку. Закрити кришкою, варити на маленькому вогні 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності змішати сметану і пшеничне борошно, додати трохи холодного бульйону або води, щоб легше розмішати борошно. Влити суміш тонкою цівкою в киплячий суп, знову довести до кипіння. До столу суп-гуляш подавати гарячим, посипати свіжою зеленню.

Салат з молодої картоплі і тунця

Потрібно: 5 картоплин, 1 банка тунця, 100 г оливок, 1 салатна синя цибулина, 2-3 ложки оливкової олії, 1/3 склянки свіжовичавленого лимона, 4 зуб. часнику, 2 ч. л. французької гірчиці, сіль, перець.

Приготування: картоплю ретельно помити й відварити в мундирі. Молода картопелька вариться дуже швидко. Коли картопля охолоне, зняти  з неї шкірку і порізати. Скласти картоплю в глибоку салатну ємність і  додати нарізану півкільцями цибулю. Оливки різати кільцями, тунець дрібно порізати і все це додати до картоплі. Зробити легкий гірчичний соус. Лимонний сік змішати з оливковою олією і збити. Вичавити в соус часник і додати гірчицю. Посолити, поперчити і ще раз ретельно збити соус. Полити салат гірчичним соусом, перемішати і подати до столу.

Молода картопля, запечена з твердим сиром

Потрібно: 1 кг молодої картоплі, 50 г вершкового масла, 50 г тертого твердого сиру, сіль, чорний перець, зелень.

Приготування: бульби бажано вибрати приблизно однакового розміру. Добре вимити, шкірку не чистити. Надрізати кожну картоплину вздовж, не дорізаючи до кінця – зовні картоплини повинні здаватися цілими. Змастити маслом форму для запікання, викласти картоплю розрізами вгору, посипати перцем, сіллю, посіченою зеленню і сиром так, щоб в розрізи також потрапила начинка. На кожну картоплину зверху покласти по шматочку вершкового масла, готувати в розігрітій духовці до готовності і золотисто-коричневої скоринки.

Молода картопля з часником

Потрібно: 1,5 кг картоплі, 6 ст. л. олії, 3 великих зубці часнику, сіль, паприка, суміш перців, 100 г твердого сиру.

Приготування: очищену від шкірки картоплю порізати великими скибочками. Залити на 10 хвилин холодною водою, щоб прибрати зайвий крохмаль. Воду злити, трохи просушити картоплю на повітрі. Додати сіль, суміш перців і паприку. За бажанням можна використовувати інші пряні трави. Часник пропустити через прес. Додати його в картоплю, полити олією. Перемішати і залишити на 5-10 хвилин для маринування. Викласти злегка промариновану картоплю на застелене пергаментом деко рівним шаром, зверху притрусити тертим сиром. Запікати приблизно 20-30 хвилин в духовій печі при середній температурі 200°С. При подачі посипати свіжою зеленню.

Картопля молода з куркою

Якщо запекти в духовці курочку з молодою картоплею, то можна отримати комплексну страву без особливих труднощів. Щоб куряче м’ясо було таким же м’яким і ніжним, як і молода картопля, його потрібно завчасно замаринувати.

Потрібно: 3 курячі стегенця, 0,7 г молодої картоплі, 100 мл сметани, 3-4 зубчики часнику, свіжа зелень, сіль, перець крупно мелений.

Приготування: чисто вимиті стегна натерти перцем, сіллю і розчавленим часником. Залишити приблизно на годину в холодильнику для маринування. Картоплю середнього розміру очистити від шкірки, нарізати четвертинками. Полити сметаною, присолити і перемішати. Глибоку форму змастити маслом, в центр викласти мариновані стегенця, по краях розкласти картоплю. Затягнути верх посудини фольгою і запікати близько 40-45 хвилин в прогрітій до 180-200°С печі. Зняти фольгу і запікати ще 5-8 хвилин до рум’яної скоринки на курці і картоплі. В кінці посипати дрібно нарубаною зеленню.

Молода картопля, запечена в молоці

Потрібно: 1 кг молодої картоплі, 500 мл молока, 2 яйця, 2 плавлені сирки, сіль, перець, мускатний горіх, 2-3 зубці часнику, зелень кропу та зелена цибуля.

Приготування: картоплю почистити й ретельно помити. Велику – розрізати на часточки, маленьку – залишити цілою. Викласти в один шар у жаростійкий посуд. Посолити, поперчити, посипати мускатним горіхом. Залити 400 мл молока. Поставити в духовку при 180°С на 15-20 хвилин. Потім картоплю перевернути. Залити сумішшю: 2 яйця збитих з 100 г молока. Потерти на крупній тертці плавлені сирки, додати вичавлений через прес часник і подрібнену зелень. Знову повернути картоплю в духовку. Запікати ще 20-25 хвилин до готовності.

Молода картопля в гірчичному соусі

Потрібно: 500 г молодої картоплі, 1 цибулина, 100 мл бульйону, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. гірчиці, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.

Приготування: молоду картоплю почистити, якщо велика – порізати на 2-4 частини. Відварити картоплю у трохи підсоленій воді. Злити воду. Цибулю дрібно порізати, спасерувати на олії і додати у картоплю. У гарячий бульйон покласти гірчицю, посолити, довести до кипіння і гарячим соусом полити молоду картоплю.

Рецепт шашлика з молодої картоплі

Потрібно: 24 бульби картоплі, 300 г варено-копченого окосту, 3 цибулини, болгарський перець, сіль.

Приготування: це дуже простий і смачний рецепт з картоплі. Промити, опустити картоплю в підсолену киплячу воду, до готовності відварити, не допускаючи розварювання. Очистити цибулю, крупно нарізати, обдати окропом, злити воду, великими шматочками нарізати картоплю і окіст. Почергово нанизати на шпажки картоплю, цибулю і окіст. Засмажити шашлик над вугіллям або на багатті.

Молода картопля, запечена з сиром

Потрібно: 700 г молодої картоплі, 200 г сиру, 50 г вершкового масла, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.

Приготування: для цієї страви вибрати однакові круглі невеликі картоплини. Почистити і кожну картоплину надрізати поперек не до кінця на кілька тонких скибочок. Викласти картоплини в змащену маслом форму, посоли, поперчити і на кожну покласти шматочок вершкового масла. Зверху посипати тертим сиром. Поставити форму в розігріту до 180°С духовку і випікати 40 хвилин до золотистого кольору.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *