Літні овочеві рагу: спокусливі рецепти липня

Літні овочеві рагу: спокусливі рецепти липня
У розпал свіжих овочів і зелені пропонуємо вашій увазі літні овочеві рагу на будь-який смак. Зі звичними кабачками і баклажанами, із незмінним болгарським перцем, цибулею і морквою, з різними видами капусти, із ситними картоплею та квасолею… Різноманітні літні овочеві рагу готуються просто і їдяться із задоволенням. Пробуйте, експериментуйте і готуйте на радість родині.

Рататуй

Потрібно: 2 кабачки, 2 баклажани, 1 болгарський перець, 3 помідори, 3 зубки часнику, зелень (кріп, петрушка, кінза), 3 ст. л. олії, 1 ст. л. 9%-го оцту, щіпка цукру, мелений коріандр, хмелі-сунелі, чорний мелений перець і сіль – за смаком.

Приготування: всі овочі нарізати круглими плоскими шматочками, завтовшки приблизно 5-7 мм. Подрібнити зелень. Часник пропустити через часничницю. Нарізані овочі викласти в товстостінну сковороду з високим бортом, чергуючи у певній послідовності. Полити олією, посолити, поперчити, додати спеції, цукор, оцет, накрити кришкою і поставити на середній вогонь на 25-30 хв. Наприкінці посипати овочеве рагу зеленню і часником і потомити під кришкою ще 3 хв.

Гарячий вінегрет

Потрібно: 1 буряк, 2 моркви, 3 картоплини, 3 помідори, 1 цибулина, 3 зубки часнику, зелень (кріп, петрушка, базилік), 2 ст. л. олії, 1 ч. л. винного оцту, майоран, чорний мелений перець, сіль – за смаком.

Приготування: всі овочі порізати брусочками. Дрібно порізати цибулю. Подрібнити зелень. Часник пропустити через часничницю. У сотейник із розігрітою олією закинути буряк і обсмажувати, помішуючи, на середньому вогні під кришкою до напівготовності 10 хв. Потім зверху на буряк додати моркву і продовжувати готувати 7-10 хв. Додати у сотейник картоплю і готувати до м’якості. Якщо в сотейнику мало рідини, можна додати трохи води. В окремій сковороді в розігрітій олії спасерувати цибулю 5-7 хв. Коли картопля стане м’якою, перекласти в овочі смажену цибулю, додати помідори, оцет, сіль, спеції, перемішати і потомити ще 5 хв. Наприкінці додати зелень і часник, перемішати і готувати ще 3 хв.

Хашлама (рагу з Кавказу)

Потрібно: теляча грудинка, цибуля, сіль, перець, морква, баклажани, болгарський перець, помідори, за бажанням – картопля, зелень, листочок від капусти.

Приготування: готується в товстостінному казанку, можна і в мультиварці (програма «Тушкування»). На дно казанка покласти сиру телячу грудинку (не надто молоду), порізану великими шматками, на неї – цибулю, посолити, поперчити, тоді шарами – морква, баклажани (кружальця, попередньо посолити й промити), болгарський перець (можна й гострий), помідори (великий кубик). Овочі різати крупно. Можна чергувати шари. Можна додати картоплю. Якщо давати – не має бути по-сусідству з шаром помідорiв. Кожен шар (крім баклажанного) посолити й поперчити. Співвідношення м’яса і овочів – десь один до одного. Завершити помідорами, на них викласти зелень, закрити листочком від капусти і накрити кришкою. Помістити на малий газ на 3 год. В жодному разі не перемішувати! Не потрібно додавати рідину, все тушкується у власному соку, в готовій страві багато дуже смачної «юшки». Страва не готується порційно, її має бути багато.

Капустяне рагу

Потрібно: 200 г брюссельської капусти, 200 г цвітної капусти, 200 г броколі, 200 г стручкової квасолі, 1 морквина, 1 цибулина, корінь селери, зелень (кріп, петрушка), 2 зубки часнику, 3 ст. л. олії, карі, паприка, чорний мелений перець, сіль – за смаком, 70 мл води або бульйону.

Приготування: цвітну капусту і броколі розділити на суцвіття. З брюссельської капусти зняти верхні листочки. Стручкову квасолю порізати на 2-3 частини. Моркву, корінь селери і болгарський перець порізати кубиками. Дрібно порізати цибулю. Подрібнити зелень. У сотейнику в розігрітій олії обсмажити, помішуючи, моркву і селеру 7 хв. Додати болгарський перець, стручкову квасолю і брюссельську капусту. Посолити, поперчити, додати спеції, залити гарячим бульйоном і тушкувати на повільному вогні під кришкою 7-10 хв., періодично помішуючи. Потім додати цвітну капусту і броколі. Перемішати і знову накрити кришкою. Тушкувати на середньому вогні 7-10 хв., періодично помішуючи. Наприкінці додати зелень і часник. Вимкнути вогонь і дати овочевому рагу настоятися 5 хв.

Кабачкове рагу

Потрібно: 2 цукіні або кабачки, 1 баклажан, 2 болгарських перці, 1 цибулина, зелень (кріп, петрушка), 2 зубки часнику, 2 ст. л. олії, чорний мелений перець, сіль – за смаком.

Приготування: кабачки порізати великими шматочками. Баклажан порізати дрібніше, посолити і замочити на 30 хв. у воді, щоб пішла гіркота. Болгарський перець порізати великою соломкою. Дрібно порізати цибулю. Подрібнити зелень. Часник пропустити через часничницю. У розігрітій олії в сотейнику спасерувати цибулю і додати до неї баклажани і болгарський перець. Накрити кришкою і тушкувати 5 хв. Потім додати до овочів кабачки і обсмажувати ще 5-7 хв. Стежити за тим, щоб википала зайва рідина, але овочі не пригорали. Наприкінці посолити, поперчити, додати зелень і часник.

Рагу «Асорті»

Потрібно: 500 г яловичини або баранини, 1/4 невеликої капустини, 2-3 картоплини, 200 г стручкової квасолі, 1 морквина, 2 цибулини, 2-3 зубчики часнику, 3 ст. ложки томату-пасти, зелень петрушки, олія, мелений чорний перець, сіль, сметана.

Приготування: всі овочі нарізати приблизно однаковими кубиками. В каструлю налити трохи олії, покласти шматочки м’яса, посолити, поперчити і потім викладати шарами: цибулю, капусту, картоплю, квасолю, часник і моркву. Зверху додати зелень петрушки, томатну пасту, сіль і перець. Закрити кришкою і тушкувати на невеликому вогні протягом години. Готове рагу подавати, не перемішуючи, поливши сметаною.

Рагу із квасолею

Потрібно: 200 г квасолі, 4 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 1 кабачок, 1 болгарський перець, 2 помідори, 2 зубки часнику, зелень, 1 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. олії, паприка мелена, чорний мелений перець, сіль – за смаком, 1 склянка бульйону або води.

Приготування: квасолю заздалегідь замочити на 3 год., а потім відварити до напівготовності, приблизно 40 хв., злити воду. Дрібно порізати цибулю. Моркву натерти на крупній тертці. Болгарський перець, кабачок, картоплю і помідори порізати кубиками. Квасолю залити бульйоном або водою, додати картоплю і тушкувати під кришкою на середньому вогні 20 хв. У розігрітій олії спасерувати цибулю 5 хв. Додати моркву, а ще через 5 хвилин – болгарський перець, кабачок, помідори. Тушкувати овочі до готовності 7-10 хв. Наприкінці додати томатну пасту. Тушковані овочі перекласти в ємність із картоплею і квасолею, посолити, поперчити, додати зелень і часник, перемішати і тушкувати під кришкою 3-5 хв.

Рагу зі свининою і грибами (варіант для мультиварки)

Потрібно: сухі гриби, свинина, морква, цибуля, цвітна капуста, кабачки, вершки, за бажання – консервований зелений горошок, сіль, суміш перців, цукор, зелень.

Приготування: жменю сухих грибів попередньо замочити і відварити до готовності. На програмі «Смаження» (20 хв.) обсмажити свинину (порізати середніми шматками), моркву (кружечками), цибулю, порізані відварені гриби. Додати цвітну капусту (сиру, розібрати на суцвіття) і кабачки (порізати кружальцями). Залити грибним відваром і готувати на програмі «Тушкування» 1,5 год. В кінці згустити вершками, можна додати консервований зелений горошок. Сіль, трохи цукру, суміш перців. Подавати, притрушуючи зеленню.

«Калейдоскоп» у рукаві

Потрібно: 400 г телячої вирізки, 400 г стручкової квасолі, 4-5 картоплин, 2 помідори, 200 г заморожених опеньків, 2 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. майонезу, 2 ст. л. лимонного соку, сіль.

Приготування: м’ясо вимити і порізати на середні шматочки. Покласти в каструлю, додати лимонний сік, соєвий соус, майонез і все добре перемішати. Залишити маринуватися 30 хв. Нарізати стручки квасолі великими шматками, картоплю – кубиками. З помідорів зняти шкірку, м’якоть нарізати. До м’яса додати гриби, квасолю, картоплю, помідори, посолити. Покласти м’ясо та овочі у рукав для запікання, додати 1/2 склянки води. Запікати у попередньо прогрітій духовці близько години.

Рагу з кабачками і картоплею

Потрібно: 2 кабачки, 5 картоплин, 1 болгарський перець, 3 помідори, 1 морквина, 1 цибулина, 1 пучок зелені (кріп, петрушка), 2 зубки часнику, 2 ст. л. олії, 2 лаврові листки, щіпка меленого коріандру, червоний мелений перець, чорний мелений перець, сіль – за смаком, 1 склянка бульйону або води.

Приготування: всі овочі почистити. Картоплю порізати кубиками. Кабачки бажано очистити від жорсткої шкірки і нарізати невеликими шматочками. Моркву натерти на крупній тертці або нарізати тонкими кружечками. Цибулю подрібнити, а помідори нарізати на 4-8 часточок залежно від розміру. Болгарський перець покришити соломкою. Часник пропустити через часничницю. Подрібнити зелень. У сотейнику в розігрітій олії спасерувати цибулю і обсмажувати 5 хв. Потім додати моркву і, періодично помішуючи, готувати на середньому вогні ще 5-7 хв. Додати у посуд з рагу картоплю, перемішати і обсмажувати 3-5 хв. Наступна черга – болгарського перцю, який також потрібно перемішати з овочами в сотейнику. Потім закинути в овочеве рагу кабачки і готувати на середньому вогні 5 хв., періодично помішуючи. Наприкінці підуть помідори, часник, зелень, сіль і спеції. Гарненько перемішати вміст сотейника, влити бульйон, накрити кришкою і тушкувати овочі приблизно 15 хв.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *