Корисні та смачні супи просто необхідні тим, хто піклується про своє здоров’я. Рідкі страви також відновлюють необхідний нам баланс рідини, від якого залежить рівень артеріального тиску. Кожна господиня має в своєму арсеналі кілька рецептів, як приготувати борщ чи суп. Не варто обмежуватися 2-3 рецептами, тіште своїх близьких новими смачними стравами і готуйте разом з нами.
Гарбузовий крем-суп: французький рецепт
Потрібно: 500 г гарбуза, 200 г картоплі, 1 цибулина, зелень, 1 ч. ложка меленого імбиру, 300 мл молока, 400 мл води, 1 ст. ложка олії, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: гарбуз очистити від шкірки, волокон, насіння і порізати невеликими шматочками. Картоплю також порізати невеликими кубиками. Цибулю дрібно порізати. Подрібнити зелень. У сотейнику на олії спасерувати цибулю 5 хв. Додати картоплю, гарбуз, перемішати і залити окропом так, щоб він вкривав овочі. Суп посолити, поперчити і варити на повільному вогні до м’якого стану овочів приблизно 20 хв. Злити частину води і пюрувати суп блендером до однорідного стану. Потім додати гаряче молоко перемішати, довести до кипіння і потомити на повільному вогні 5 хв. Наприкінці покласти в суп подрібнений імбир. Подавати крем-суп гарбузовий з вершками і зеленню. З таким супом чудово поєднуються свіжі сухарики з білого хліба.
Суп харчо з яловичиною
Потрібно: 400 г яловичини на кістці, 100 г рису, 2 ст. ложки олії, 2 цибулини, 500 г помідорів, зелень (кріп, петрушка, кінза), 3 зубки часнику, 0,5 стручка червоного гіркого перцю, чорний мелений перець за смаком, духмяний перець горошком, хмелі-сунелі, сіль за смаком, 2,5 л води.
Приготування: яловичину обробити і нарізати невеликими шматочками. Залити м’ясо і кістки холодною водою, поставити на вогонь і довести до кипіння. Зменшити вогонь, видалити всю піну. Додати у бульйон білий корінь, посолити і варити на повільному вогні 1,5-2 год. Коли бульйон звариться, дістати з нього кістки і м’ясо і процідити. А поки вариться бульйон, можна зайнятися іншими продуктами. Помідори пробланшувати кілька хвилин в окропі, зняти шкірку і порізати дрібними кубиками. Зелень подрібнити. Часник пропустити через часничницю. Ретельно промити рис. Цибулю дрібно порізати і обсмажити на олії на повільному вогні до м’якого стану. Додати до нього зварене м’ясо і обсмажити 5 хвилин, потім налити трохи бульйону, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 15 хв. Додати у зажарку помідори і тушкувати ще 10 хв. Проціджений бульйон знову довести до кипіння, закинути рис, зажарку, спеції і варити до готовності 30 хвилин. Наприкінці додати часник і зелень, проварити ще пару хвилин. Вимкнути вогонь, дати супу харчо настоятися 10 хвилин і подавати гарячим.
Гороховий суп із копченостями
Потрібно: 1 скл. сухого гороху, 300 г копченої свинячої грудинки або корейки, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, пучок зелені, 1 ст. л. олії, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком, 2-2,5 л води.
Приготування: горох промити і замочити на 5-8 годин (на ніч) у холодній воді. Набряклий горох ще раз помити, залити свіжою водою і варити на повільному вогні без солі протягом 1-1,5 год., поки він не розвариться. Картоплю порізати часточками, цибулю порізати дрібно, моркву натерти на середній тертці, подрібнити зелень. Копченості порізати соломкою. Приготувати зажарку. На олії спасерувати цибулю, додати моркву і смажити до золотистого кольору 3 хв. Додати до гороху копченості. Після того, як гороховий суп закипить, зменшити вогонь, додати картоплю і варити 15 хвилин до готовності картоплі. Додати в гороховий суп із копченостями зажарку, посолити, поперчити і варити на повільному вогні ще 5-7 хв. Покласти зелень, вимкнути вогонь і дати супу постояти ще 2 хв. Готовий гороховий суп смакує з сухариками або чорним хлібом.
Суп із галушками
Потрібно: для бульйону – 700 г курки, 4 картоплини, 1 білий корінь (пастернак, селера), 2 цибулини, 1 морква, пучок зелені (кріп, петрушка), 2 ст. л. олії, 1 лавровий лист, 2 горошини духмяного перцю, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком, 2 л води.
Для галушок – 8 ст. л. борошна, 130 мл молока, 1 ч. л. вершкового масла, 1 яйце, щіпка солі.
Приготування: спочатку зварити курячий бульйон. Курку помити, оброби, покласти в каструлю, залити холодною водою, довести до кипіння, зняти піну і зменшити вогонь. Дрібно порізати цибулю. Картоплю порізати невеликими шматочками. Моркву потерти на крупній тертці. Подрібнити зелень. Бульйон посолити, додати у нього білий корінь, половину цибулі, лавровий лист, духмяний перець і варити на повільному вогні приблизно 40 хв. З готового бульйону дістати білий корінь і викинути. У бульйон додати картоплю і варити 10 хв. Цибулю обсмажити на олії 5 хв., потім додати до неї моркву і обсмажити ще 5 хв. Додати в суп засмажку і зелень і довести до кипіння. Приготувати галушки. Відокремити жовток від білка і помістити білок у холодильник. Розм’якшене вершкове масло розтерти з жовтком. Поступово і потроху влити в суміш молоко і додати борошно, постійно помішуючи. Збити вінчиком охолоджений білок із сіллю в піну, акуратно ввести в тісто і перемішати. Тісто для галушок має вийти з консистенцією густої сметани. Швидко і акуратно додати галушки в суп. Це зручно робити чайною ложкою, набираючи 1/2 ложки тіста і опускаючи його в киплячий суп. Не варто набирати ложкою занадто багато тіста − галушки в процесі варіння збільшуються в об’ємі. Потім варити суп із галушками ще 5 хв. Готові галушки мають спливти на поверхню. Суп посолити і поперчити за смаком. Подавати з галушками гарячим.
Пісний суп-гуляш
Потрібно: болгарський перець – 1 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., картопля – 2 шт., помідор – 2 шт., томатна паста – 1 ст. л., часник – 3 зуб., кмин – 0,5 ч. л., паприка солодка – 1 ч. л., сіль – за смаком, вода – близько 800 мл.
Приготування: бланшовані помідори, цибулю і перець нарізати кубиками. Викласти на сковороду, додати томатну пасту, паприку і трохи води, потушкувати 10 хв. під кришкою, періодично помішуючи. Кмин розтерти у ступці. Нарізати картоплю кубиками. Помістити тушковані овочі в каструлю, додати до них картоплю, сіль і гарячу воду. Варити близько півгодини до готовності картоплі. Заправити суп кмином і видавити часник за 5 хв. до закінчення готування. Суп-гуляш готовий.
Розсольник
Потрібно: 2 л води, 1 скл. перлової крупи, 5 середніх картоплин, 1 морква, 1 цибулина, 1 невеликий білий корінь (пастернак, петрушка або селера), 2 солоних огірки, 0,3 скл. огіркового розсолу, соняшникова олія, лавровий лист, чорний перець горошок, сіль за смаком.
Приготування: добре промити перлову крупу і залити гарячою водою приблизно на годину. Очистити і нарізати кубиками картоплю, дрібно нарізати цибулю, моркву і біле коріння натерти на крупну тертку, огірки при бажанні очистити від шкірки, нарізати півкружечками. Приготувати зажарку: на олії трохи протушкувати цибулю, додати моркву і біле коріння. Перловку, що настоялася, варити до готовності протягом 1-1,5 год. Потім додати картоплю, спеції і трохи солі, пам’ятаючи про солоні огірки та розсіл, варити 20 хв. Додати зажарку і солоні огірки і варити ще 15 хв. В кінці приготування додати розсіл і довести до кипіння. Подавати теплим.
Квасолевий суп
Потрібно: 1 скл. квасолі, 4-5 картоплин, 2 моркви, 2 цибулини, 1 ст. л. томатної пасти (або 0, 5 скл. томатного соку), олія, хмелі-сунелі, чорний мелений перець, сіль за смаком.
Приготування: квасолю потрібно заздалегідь промити і залити холодною водою на 8-10 год. Ще раз промити і варити квасолю протягом години. Додати картоплю і варити до її готовності. Натерту на крупну терку моркву обсмажити на олії, додати томатну пасту і відправити зажарку в суп. Посолити і додати спеції. Окремо обсмажити до золотистого стану дрібно нарізану цибулю і розкласти її по тарілках у готовий суп.
Борщ з квашеною капустою
Потрібно: невеликий буряк – 1 шт., квашена капуста – півсклянки, сушені гриби – 5-6 шт., ріпчаста цибуля – 1 шт., морква – 1 шт., борошно – 1 ст. л., олія – 25 г, томатна паста – 25 г, перець, лавровий лист, сіль, зелень петрушки – за смаком.
Приготування: гриби добре промивати кілька разів і варити до м’якості. Вийняти їх із бульйону й дрібно нарізати. Обсмажити гриби на олії. В олії пасерувати нашатковану соломкою квашену капусту, моркву, цибулю, буряк. Коли овочі трохи просмажаться, додати столову ложку борошна. Викласти овочі в каструлю, залити грибним бульйоном. Додати томатну пасту, перець і лавровий лист. Додати в борщ гриби й варити його ще 30 хв. Посипати все зеленню петрушки.