Народні рецепти від сухого і вологого кашлю

Народні рецепти від сухого і вологого кашлю
Сухий кашель – неприємний симптом, який може супроводжуватися болями в грудній клітці, проблемами зі сном та іншими скаргами. При ньому не відходить мокротиння, а в дихальних шляхах розвивається активний запальний процес. Упоратися з проблемою допоможуть випробувані рецепти з арсеналу народної медицини.

Чорна редька

Редьку здавна використовують для лікування сухого кашлю. Існує безліч рецептів із застосуванням цього коренеплоду, наприклад, суміш морквяного соку і соку редьки з додаванням меду. Вживають таке питво протягом усього дня по 1 столовій ложки щогодини. Але найпопулярніший рецепт – сироп з редьки з цукром або медом.

Корінь солодки

Щоб зробити ліки з кореня солодки, необхідно взяти 1 столову ложку подрібненої сухої сировини, висипати в будь-який емальований посуд, залити склянкою окропу, а потім довести отриману суміш до кипіння. Вимкнути газ і дати відвару настоятися протягом 2-2,5 годин. Отримані ліки проціджують і п’ють перед їжею по столовій ложці 4-5 разів на день.

Корінь алтея

У пропорції 1:1 змішують корінь алтея і листя мати-й-мачухи. Отриману суміш заливають склянкою окропу і настоюють 30 хвилин. Настій вживають за півгодини до прийому їжі по ½ склянки. Цей же рецепт можна використовувати при вологому кашлі.

Листя мати-й-мачухи

Перший рецепт: листя мати-й-мачухи, квітки чорної бузини і траву горця пташиного змішують у пропорції 1:1:1. Суміш заварюють окропом і залишають на 30 хвилин. Приймають чотири рази на день за півгодини до їди по ¼ склянки настою. Якщо необхідно лікувати дитину, дають 1-2 столові ложки ліків за тими ж правилами.

Другий рецепт: змішують квітки лісової мальви, траву медунки, листя мати-й-мачухи, квітки гречки в співвідношенні 6:1:1:1. Сировину ретельно перемішують, 5 ст. ложок суміші заварюють 1 л окропу і настоюють цілу ніч. Отриманий настій проціджують і випивають протягом дня в 5-6 прийомів.

Корінь імбиру

Імбир – відмінний протизастудний засіб, що зміцнює імунітет. Корінь імбиру використовується в численних рецептах засобів для лікування кашлю, застуди і грипу. Щоб позбутися кашлю, рекомендують взяти 200-250 г цукру і додати 1-2 чайні ложки натертого на дрібній тертці кореня імбиру. Отриману суміш залити невеликою кількістю води і поставити на вогонь. Щоб цукор не пригорів, нагрівати потрібно на повільному вогні, постійно помішуючи. Коли суміш перетвориться в тягучу масу, її знімають з плити. Ліки вживають по 0,5 ч. ложки 2-3 рази на день.

Рецепти від вологого кашлю

Вологий кашель, на відміну від сухого, супроводжується активним виведенням з бронхіальних шляхів вологого секрету. Головне завдання в лікуванні такого кашлю – поліпшити відходження мокроти. Допоможуть відвари і настої цілющих трав.

Насіння анісу

Дві столові ложки анісового насіння змішують з 1 ч. ложкою меду і дрібкою солі, заливають склянкою води і доводять до кипіння. Отриманий відвар проціджують і п’ють кожні дві години по столовій ложці протягом усього дня.

Мед і оливкова олія

Змішують у співвідношенні 1:1 оливкову олію і мед. Розігрівають суміш на водяній бані і приймають по 1 ч. л. 3-4 рази на добу.

Лист подорожника

2-3 столових ложки подрібненого листя подорожника заливають 500 мл окропу і настоюють протягом 2-2,5 годин. Отримані ліки проціджують і п’ють мінімум тричі на добу по 1/3 склянки.

Ріпчаста цибуля

Найпростіший спосіб використання цибулі для лікування кашлю та застуди – інгаляція. Досить подрібнити цибулину і вдихати летючі речовини, які вона виділяє. Також з цибулею готують цілющі сиропи (використовуючи цукор або мед), відвари (частіше на молоці), настої і настоянки.

Родзинки з соком цибулі

50 г родзинок заливають склянкою крутого окропу і настоюють півгодини під кришкою. Проціджують, додають 3-4 ложки цибулевого соку. П’ють невеликими ковтками в один прийом. Найкраще використовувати цей засіб перед сном.

Інжир на молоці

Для ефективної боротьби з вологим кашлем можна приготувати смачні ліки. В молоко додати 2-3 плоди інжиру і 20 хвилин тримати на повільному вогні. Засіб вживають теплим або гарячим 2-3 рази на день після їжі.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *