Окрім шарлотки. Мафіни, тарт, блонді й інші рецепти з яблуками

Окрім шарлотки. Мафіни, тарт, блонді й інші рецепти з яблуками

Осінь відкриває сезон багатьох прекрасних сортів яблук. На їх основі можна приготувати щось цікавіше від звичної шарлотки. Цього разу «Наш ДЕНЬ» підібрав кілька рецептів, які допоможуть приготувати смачні й оригінальні страви з різними сортами яблук.

Яблучний пиріг-тарт «Татен»

Потрібно: 10 яблук (для неглибокої форми для випічки діаметром 18 см), 2 ст. л. цукру, 100 г пісочного або листкового тіста (1/4 упаковки).

Приготування: яблука очистити від шкірки, вийняти серцевини. Використовуйте тверді, але не дуже соковиті. Посипати дно неглибокої форми для випікання (діаметром 18 см) рівномірним шаром цукру. Поставити на плиту і дочекатися, поки цукор розтане і утвориться золотава карамель. Крупно порізати яблука і щільно викласти їх у форму. Обмотати форму фольгою в кілька шарів, блискучою стороною всередину, і помістити на плиту або в духовку. Якщо ставите в духовку, присипте яблука зверху цукром. Запікайте протягом 40 хв. Запікання в духовці вимагає на 15-20 хвилин більше. Вийміть яблука з духовки, обережно відкрийте (з-під форми може витікати гарячий коричневий сироп, його буде тим більше, чим більш соковиті яблука). Дайте охолонути 10-15 хв. Розкачайте пісочне тісто (або інше) і покрийте ним пиріг. Поставте в духовку на 15-20 хв. – випікайте до готовності тіста. Воно набуде золотистого відтінку. Дайте пирогу повністю охолонути у формі, інакше тісто поламається, а яблучна начинка не буде тримати форму. Наприкінці можна поставити в холодильник. Подавайте пиріг теплим. Доповніть його кулькою морозива.

Мафіни сметанні з яблуками

Потрібно: 125 г вершкового масла (розм’якшеного), 3/4 склянки цукрової пудри, 1,5 склянки борошна, 1,5 ч. Л. розпушувача, 3 великих яйця, 0,5 склянки сметани, 2 яблука з червоною шкіркою, нарізані четвертинками, цукрова пудра для прикрашання.

Приготування: форму для випічки мафінів на 12 штук застелити кошиками з пекарського паперу. У великій мисці міксером збити масло, цукор, борошно, яйця і сметану до однорідної маси. Ложкою рівномірно розподілити тісто по кошиках для мафінів. Тонко нарізати яблука шматочками, викласти їх на тісто, вдавлюючи всередину, і посипати зверху цукровою пудрою. Випікати в попередньо розігрітій духовці при температурі 190ºС 20-25 хв. до золотистого кольору.

Яблука в імбирному сиропі

Потрібно: 4 яблука з червоною шкіркою, 40 г масла, 1/3 склянки коричневого цукру, щіпка меленої кориці, 2 ст. л. золотистого сиропу (цукрового, агави, фінікового), 1 ст. л. імбирних цукатів (подрібнених).

Приготування: очистити яблука від шкірки, видалити серцевини і нарізати кільцями. На великій сковороді розігріти олію, викласти на неї яблука і обсмажувати їх до світло-коричневого кольору. Імбир можна використовувати і свіжий. Його необхідно добре очистити від шкірки і дрібно нарізати. Посипати яблука коричневим цукром і корицею , потім влити в сковороду золотистий сироп, додати імбир і ¾ склянки води.  Довести до кипіння, потім зменшити вогонь і тушкувати на повільному вогні не накритими 10 хвилин, поки яблука не почнуть розм’якшуватися і не загусне сироп. При прожарюванні яблук потрібно бути дуже уважним з температурою сковороди і використовувати її якомога акуратніше. Перевіряти яблука слід тонким предметом, адже вони можуть перетушитися – вийде “яблучне пюре”, і в такому разі потрібно буде все починати спочатку. Подавати готові яблука теплими з вершками, морозивом або заварним кремом. Щоб десерт був ледь хрустким, посипати яблука покришеними горіхами.

Фуа-гра з яблуком, вишнею і винним соусом

Потрібно: шматочок гусячої або качиної печінки (150-200 г), 1 ст. л. оцту бальзамік, 2 ч. л. тростинного цукру, 3 ст. л. червоного вина, 1 невелике кисло-солодке яблуко, очищене і нарізане кубиками, трохи вишень (до 100 г морожених або 2 ст. Л. ягід з варення, без сиропу), шматочки лайму і листки м’яти для подачі, морська сіль, перець.

Приготування: дістати печінку з холодильника, очистити від білих прожилок, якщо є, нарізати скибочками завтовшки 1,25 см і повернути в холодильник, щоб фуа-гра не нагрівалася.  Сильно розігріти сковороду з антипригарним покриттям. Для перевірки бризніть на розігріту поверхню краплю води: вона повинна покотитися горошиною. Дістати з холодильника і швидко обсмажити шматочки печінки (45-50 секунд з кожного боку). Викласти на підготовлені паперові рушники, щоб увібрався надлишок жиру. Посипати сіллю і свіжомеленим перцем. Тонко зняти з апельсина і грейпфрута цедру, нарізати невеликими шматочками. Зрізати всю білу шкірку, до м’якоті. Ножем дістати її з сегментів. Вичавити на сковороду з жиром сік з частини фрукта. Додати шматочки м’якоті і цедри. Готувати до загуснення, приправивши сіллю, цукром і перцем за смаком. У сковороду з витопленим жиром від печінки додати яблуко і швидко обсмажити. Викласти на тарілку. Потім в тій же сковороді обсмажити, трохи присипавши цукром, вишні, і теж викласти на тарілку. Якщо використовуєте вишні з варення, слід відразу викласти  їх на тарілку. Влити в сковороду вино і бальзамік, додати цукор, проварити і дати трохи загуснути. Викласти на яблука з вишнями шматочки печінки, прикрасити винним соусом і подавати з лаймом і м’ятою.

Блонді з яблуками і лимонною глазур’ю

Потрібно: 1,5 склянки борошна,  1,5 ч. л. розпушувача, 1 склянка цукру, 0,5 склянки меленого мигдалю  (мигдального борошна), 1 ч. л. меленого насіння кардамону, 2 яблука (подібні на сорт «Слава переможцям»), 90 г охолодженого топленого вершкового масла, 2 яйця, збитих виделкою, лимонна глазур: ¼ склянки цукрової пудри, 1 лимон (тонко натерта цедра і 2 ст. л. соку).

Приготування: прогріти духовку до 180°С. Злегка змастити жиром і застелити  пекарським папером форму 20х30 см. Тонкі шматки яблук розкласти так, щоб вони злегка підсохли, поки будете готувати тісто.  У великій мисці змішати просіяне з пекарського порошку борошно, додати мигдаль і кардамон. Вмішати кубики яблук.  У маленькій мисці змішати віничком масло і яйця. Додати їх до сухих інгредієнтів, перемішавши до однорідності. Перекласти суміш у форму і притиснути пальцями, присипаними борошном. Розкласти зверху тонкі часточки яблук. Щоб яблука не темніли при контакті з повітрям, перед кожним розрізом протирати ніж долькою лимона. Випікати протягом 20-25 хв., до легкого золотистого відтінку. Дати охолонути у формі. У невеликій мисці змішати цукрову пудру з цедрою і соком лимона, додавши 2 ст. л. окропу. Розподілити суміш по пирогу і дати охолонути (2-5 хв.). Нарізати квадратиками і подавати.

Сирна запіканка з яблуками

Потрібно: 3 яйця, 0,5 кг борошна, стільки ж соковитих червоних яблук, 3 ст. л. цукру, 4 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. манної крупи, панірувальні сухарі, можна і домашнього приготування, ванілін.

Приготування: сир процідити через сито, розім’яти виделкою, щоб домогтися однорідної маси. Яйця розбити таким чином, щоб зберегти цілісність жовтків. В окрему миску зцідити білки і залишити на якийсь час. Жовтки збити вручну (блендер в цьому випадку непридатний) і змішати з сиром.  Сюди ж присипати 10 г манної крупи. Білки збити до пінистої маси, змішати з основною сирною заготівлею. Посуд, в якому плануємо випікати, змастити маслом і посипати сухарями. Вкласти в неї половину від сирної маси. Нарізані часточками яблука розкласти на сир.

Помістити в духовку, розігріту до 180 градусів, на 20 хв.

Яблучно-бананове морозиво

Яблука натерти на дрібну тертку. Банани розім’яти виделкою. З’єднати обидва пюре, добре перемішуючи. За потреби можна додати цукрову пудру. Викласти у форми та заморозити.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *