Пасинкуємо помідори, щоб грядки не перетворилися на джунглі

Пасинкуємо помідори, щоб грядки не перетворилися на джунглі

Як це правильно робити і чим корисна ця процедура

Пасинки – це пагони-конкуренти головного стебла, які, як правило, з’являються з початком цвітіння й ростуть із листових пазух. На них так само росте листя, з’являються квіти, зав’язуються плоди. Здавалося б, а навіщо їх обривати? Більше пасинків – більше зав’язей – більше плодів. Однак це не зовсім так…

Пасинки обриваємо, але не всі

При відсутності необхідного пасинкування теплиця або помідорова грядка може перетворитися в справжні «джунглі», а всім відомо, що загущеність посадок – це фактор ризику грибкових хвороб. Знову-таки, збільшення кількості плодів за рахунок зав’язі на пасинках компенсується зменшенням їх розміру – томати дрібніють. А деякі сорти без пасинкування можуть взагалі запізнитися із плодоносінням і не розкрити весь свій потенціал. Тому до пасинкування потрібно ставиться серйозно й формувати помідорові кущі правильно.

Звичайно, перші пасинки з’являються з першим квітковим гроном. Безпосередньо під першим квітковим гроном розвивається найперший (і найпотужніший) пасинок. Усі пасинки, розташовані нижче цього найпотужнішого, однозначно підлягають видаленню, особливо це стосується томатів відкритого ґрунту. Кожний садовод знає, що томати бувають детермінантних і індетермінантних сортів. Від того, до якого саме різновиду належить ваш сорт, і залежить необхідність наступного пасинкування.

Ми вже знаємо, що детермінантні (і в тому числі штамбові) томати припиняють свій ріст після певної кількості квіткових грон і віддають усі сили на визрівання плодів. На таких рослинах деякі пасинки залишають. Детермінантні помідори краще формувати в 3-4 стебла, а в південних регіонах можна не пасинкувати взагалі.

Індетермінантні томати, які ростуть і продовжують закладати квіткові грона,  навіть коли досягнуть даху теплиці, звичайно формують в один стовбур, значить видаляють усі пасинки без розбору.

Пасинки і листя обриваємо вранці і поступово

Є два варіанти видалення пасинків: обривати руками або зрізати. Руками (можна в гумових рукавичках) пасинки обламують убік. Як правило, вони без проблем виламуються, але навіть якщо залишився невеликий пеньок, нічого страшного в цьому немає. Зрізати пасинки можна гострими садовими ножицями.

Процедури з видалення пасинків бажано проводити один-два рази в тиждень, щоб конкуренти не встигали “відтягнути на себе” велику кількість живильних речовин. Не запускайте грядки до стану непрохідних заростей. Однаково потім прийдеться видаляти зайве, а коли рослину “обдирають” за один раз, вона випробовує стрес, починає відставати в рості, може занедужати. Рекомендується видаляти пасинки на світанку, бажано у сонячний день, щоб зріз або ранка на місці обриву за день устигали затягтися. Якщо все-таки довелося пасинкувати в похмуру погоду, для підстрахування можна всі зрізи присипати попелом. У першу чергу обривайте пасинки на здорових кущах. Деякі пасинки ростуть прямо із квіткового грона, будучи як би його продовженням. Такі пасинки теж треба видаляти, щоб уникнути затримки плодоносіння основного врожаю.

Крім пасинків не забувайте з кінця травня-початку червня обривати в томатів нижні листи. Під гроном з великими, але ще не дозрілими помідорами не повинно бути жодного листа. Рекомендується видаляти по 1-3 нижніх листа в тиждень, а якщо ні, то рослині гарантований сильний стрес, що приводить до затримки росту, а, можливо, і втраті частини врожаю. Листи виламуємо вбік, а не вниз, щоб випадково не зняти зі стовбура шматок шкірочки.

 

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *