Курочка з яблуками
Дуже швидкий рецепт запеченого м’яса. Курочка виходить соковитою і смачною. Страва не потребує маринування, тому й готується швидко. Ідеальний варіант для смачної вечері.
Потрібно: 1 невелика курка, по 2 ст. л. меду, гірчиці, олії, 3 яблука, 0,5 скл. червоного вина, 0,5 скл. води, сіль, перець.
Приготування: курку порізати на шматочки, натерти медом, гірчицею, олією, посолити, поперчити. Викласти у форму для запікання, перекласти порізаними яблуками, залити вином і водою. Запікати 45 хвилин.
Печені яблука з курячим філе
Потрібно: 8 великих яблук, 500 г курячого філе, 50 г горіхів, 50 г чорносливу, 1 цибулина, 2 зуб. часнику, 1 яйце, по 2 ст. л. олії, вершкового масла, цукру і 1 скл. курячого бульйону.
Приготування: горіхи подрібнити і підсмажити на сковорідці. Порізані дрібно цибулю і часник також смажити протягом 4 хвилин і додати подрібнене куряче філе (можна фарш), смажити ще близько 8 хвилин, постійно помішуючи. Викласти у глибоку миску і додати горіхи, яйце, подрібнений чорнослив та все ретельно вимішати. З яблук зрізати верхівки, вичистити від насіння і м’якоті, залишивши міцне дно і стінки. Нафарширувати яблука готовою начинкою, накрити зрізаною яблучною кришечкою, викласти у форму для запікання. У каструльці розтопити масло з цукром, проварити 3 хвилини постійно помішуючи. Отриманим соусом полити яблука, накрити кришкою і запікати 10 хвилин при температурі 180º.
Яблучний пиріг тарт татен
Потрібно: 10 яблук (для неглибокої форми для випічки діаметром 18 см), 2 ст. л. цукру, 100 г пісочного або листкового тіста (1/4 упаковки)
Приготування: яблука очистити від шкірки, вийняти серцевину. Посипати дно неглибокої форми для випікання (діаметром 18 см) рівномірним шаром цукру. Поставити на плиту, дочекатися, поки цукор розтане і утвориться золотава карамель. Крупно порізати яблука, щільно викласти їх у форму. Обмотати форму фольгою в кілька шарів блискучою стороною всередину і поставити на плиту або в духовку. Якщо ставите в духовку, присипте яблука зверху цукром. Запікати протягом 40 хвилин.
Використовуйте для цього пирога тверді, але не дуже соковиті яблука. Сорти Редчіф, Джонаголд підійдуть ідеально – якраз скоро почнеться їх сезон.
Зняти яблука з плити, обережно відкрити (з-під форми може витікати гарячий коричневий сироп, його буде тим більше, чим більш соковиті яблука). Дати охолонути 10-15 хвилин. Розкачати пісочне тісто (або інше) і покрити ним пиріг. Поставити в духовку на 15-20 хвилин – випікати до готовності тіста. Воно набуде золотистого відтінку. Дати пирогу повністю охолонути у формі, інакше тісто поламається, а яблучна начинка не буде тримати форму. Подавати пиріг теплим. Доповнити його кулькою морозива.
Яблучні оладки
Такі оладки чудово підійдуть на сніданок, додадуть вам сил та енергії.
Потрібно: 3 яблука, 1 склянка борошна, 100 мл кефіру, 1 яйце, сода на кінчику ножа, цукор – за смаком, цукрова пудра – за смаком, ванілін – за смаком
Приготування: за допомогою міксера збити кефір, яйця, борошно та цукор. Далі додати ванілін і соду, продовжувати збивати до утворення однорідної маси. Яблука почистити, натерти на дрібній тертці, додати до суміші та перемішати. Оладки смажити до золотистого кольору, викладаючи на сковорідку столовою ложкою. Готові оладки можна посипати цукровою пудрою.
Мафіни сметанні з яблуками
Потрібно: 125 г вершкового масла, розм’якшеного, 3/4 склянки цукрової пудри, 1,5 скл. борошна, 1,5 ч. л. розпушувача, 3 великих яйця, півсклянки сметани, 2 яблука з червоною шкіркою, нарізати четвертинками, цукрова пудра для прикрашання
Приготування: форму для випікання мафінів на 12 штук застелити кошиками з пекарського паперу. У великій мисці міксером збити масло, цукор, борошно, яйця і сметану до однорідної маси. Ложкою рівномірно розподілити тісто по кошиках для мафінів. Тонко нарізати яблука шматочками, викласти їх на тісто і посипати зверху цукровою пудрою. Мафіни, приготовані за таким рецептом, можна зберігати до двох днів у герметичному контейнері в холодильнику або зберігати замороженими в морозильній камері до одного місяця.
Пиріг домашній з яблуками і сиром
Потрібно: 50 г крохмалю, 120 г борошна, 1 яйце, 50 г цукрової пудри, 70 г холодного вершкового масла.
Для начинки: 4 середні яблука (або 3 великі), почистити, крупно порізати, 1 ст. л. лимонного соку, 2 яйця, жовтки відділити від білків, 300 г домашнього сиру, 1 ч. л. меленої кориці, 70 г цукрової пудри, 20 г крохмалю, щіпка солі, цукрова пудра для посипання.
Усі інгредієнти для тіста помістити в чашу блендера й збити до однорідності. Якщо блендера немає, тоді в глибоку миску й швидко вимісити тісто, втираючи масло з яйцем в борошно з цукровою пудрою. Загорнути тісто в харчову плівку і поставити в холодильник на 30 хвилин відпочивати. Домашній сир, жовтки, цукрову пудру, корицю та крохмаль помістити в чашу блендера. Збити все разом до однорідності. Яблука помістити в глибоку миску, полити соком й перемішати. Духовку розігріти до 180 ᵒС. Дістати охолоджене тісто з холодильника й не надто тонко розкатати, на присипаній борошном поверхні. Викласти тістом форму для пирога 24 см діаметром. Низ тіста у формі рівномірно поколоти виделкою.
На тісто тісненько викласти яблука. Білки збити зі щіпкою солі до напівстабільних піків. Впевнено, але обережно, ввести білки в сирну масу й одразу ж викласти її на яблука, розрівняти, покласти пиріг в духовку і пекти 45-55 хвилин, в залежності від роботи духовки. Яблука мають повністю пропектися, а поверхня підрум’янитись. Дістати готовий пиріг з духовки і залишити на робочій поверхні майже до повного вистигання. Посипати яблучний пиріг з домашнім сиром цукровою пудрою і подавати.
Швидке яблучне печиво
Потрібно: 2 яблука, 350 г пшеничного борошна, 4 ст. л. цукру, 3 яйця, 150 г вершкового масла, 0,5 ст. ложки кориці, 1 пакетик розпушувача, 1 пакетик ванільного цукру.
Приготування: яйця збити з цукром і ваніліном, додати розтоплене масло, перемішати. Додати борошно і розпушувач, замісити тісто. Яблука почистити, натерти на тертці, перемішати з тістом. Викласти тісто ложкою на вистелене пергаментом деко і випікати 15 хвилин при температурі 200 градусів.
Чізкейк «Хмаринка»
Такий чізкейк набуває особливої ніжності завдяки незвичним інгредієнтам – яблукам. А ще потрібно підібрати не сухий однорідний домашній сир.
Потрібно: 850 г нежирного однорідного не сухого сиру, 5 великих яєць, 160 г цукру, 3 ст. л. з невеликим чубком крохмалю, 2 невеликі яблука, 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування: яблука очистити від шкірки, дрібно потерти, щоб утворилося пюре. Якщо сир рідкуватий, цього не робити. Збити сир із жовтками, крохмалем, яблучним пюре. До білків додати лимонний сік, збити до стійких піків, поступово ввести цукор. Акуратно ложкою змішати білки із сирною масою. Чашу мультиварки змастити маслом, обсипати борошном, надлишки струсити.
Викласти сирну масу, пекти у мультиварці 1 год. 20 хв. або у духовці. Поставити форму з тістом у миску, наповнену окропом до половини, випікати 1 год. Після завершення випікання не відкривати 20 хв., відкрити, провести лопаткою по краях, дати повністю охолонути, дістати з форми, поставити на ніч у холодильник. Чізкейк буде ідеально різатися, якщо перед нарізанням ніж обдати окропом і насухо витерти. Можна пекти на основі з пісочного тіста, з фруктами, ягодами, шоколадом. Надзвичайно ніжний!
Варення з яблук з ваніллю та корицею
Потрібно: на 2 кг яблук – 1 кг цукру, 1 пакетик ванільного цукру або 1 стручок натуральної ванілі, 1 паличка кориці, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування: яблука помити, почистити, нарізати на акуратні часточки. Викласти у посуд, в якому будете варити варення, пересипаючи цукром-піском. Залишити на ніч, щоб яблука пустили сік.
Поставити на плиту і варити приблизно 20-30 хвилин. Зняти з вогню і дати повністю охолонути. Повторити ще два рази. Коли варення майже готове (крапелька не розпливається на холодному блюдечку) – додати корицю, ваніль і лимонну кислоту. Гаряче варення розкласти у стерилізовані банки й герметично закупорити.
Терті яблука з корицею
Потрібно: на 3 кг яблук – 1 кг цукру, 2-3 столові ложки свіжозмеленої кориці.
Приготування: яблука помити, почистити, натерти на буряковій тертці, покласти у посуд, де будете варити, додати цукор, перемішати. Почекати 10 хвилин, щоб яблука пустили сік. Нічого страшного, якщо маса потемніє.
Поставити на вогонь. Варити, перемішуючи, на слабкому вогні, 20 хвилин, поки маса не посвітлішає й не стане напівпрозорою. Наприкінці всипати корицю й перемішати. Якщо яблучна маса надто кисла – можна досипати на свій смак ще трохи цукру. Викласти гарячу яблучну масу у стерилізовані банки, герметично закрити. Зберігати у сухому прохолодному місці чи холодильнику. Можна подавати на сніданок і десерт, чудова начинка до млинців, пирогів, рулетів та штруделів.