Рекорд на Говерлі: вперше на цій вершині майстри з Тернопільщини та інших регіонів на гончарному колі виготовили традиційні українські вироби

Рекорд на Говерлі: вперше на цій вершині майстри з Тернопільщини та інших регіонів на гончарному колі виготовили традиційні українські вироби

12 гончарів із Волинської, Львівської, Тернопільської областей та міста Київ зі своїми сім’ями підкорили Говерлу.  І не лише фізичною присутністю, а й залишили по собі творчий слід. Відчайдухи з однодумцями винесли на гору гончарне коло, глину, воду та інші необхідні інструменти. І навіть дощ та вітер не завадили їм погончарити на найвищій точці України.

Винесли на гору 80-кілограмове гончарне коло

Величезне гончарне коло вагою понад 80 кілограмів, глину і воду гончарі завантажили на плечі і почали сходження на Говерлу, аби популяризувати давнє українське мистецтво.

  • Акція називається “Говерла гончарує”. Власне через карантин, який відбувається у всьому світі, митці відчувають на собі відсутність ярмарок, виставок. Тому вирішили в такий спосіб, встановивши рекорд України, привернути увагу до творчості, до мистецтва, – розповідає майстриня Уляна Джигринюк, очільниця громадської організації «Не святі горшки ліплять». – Ми вирішили продемонструвати, що від мрії до дії кілька кроків. Головне – бажання і надійна команда. Тоді не важко долати нові вершини – у житті, творчості, в роботі.

Наймолодший гончар, який підкорив Говерлу –  8-річний Юстим Івашків. На гору піднімався  разом із сім’єю – батьком Сергієм, мамою Аллою та старшим братом Назаром. Усі вони займаються гончарством. Сам же Юстим сів за гончарне коло чотири року тому.

Гончарів не злякав дощ і град

Іван Братко, аби взяти участь у сходженні прилетів із Нью-Джерсі, де він проживає і працює вже понад 20 років. Після приїзду до України чоловік відбув карантин, аби долучитись до друзів.

  • Приїхати було непросто через карантин і обмеження, – каже пан Іван. – Я такий щасливий, що все мені вдалося і що я вранці перед поїздкою отримав негативний результат ПРЛ-тесту і зміг взяти участь в акції. Я щоліта приїжджаю в Україну і для мене це найбільше свято. Тут набираюся натхнення і емоцій, зустрічаюся з колегами, займаюся творчістю. На Говерлу підіймався вперше. Працювали в екстремальних умовах, але це було щось фантастичне.

Першою сіла за гончарне коло тернопільська майстриня Уляна Андрійчук. Зізнається, відчуття були особливі.

  • Важко навіть описати емоції, які ми переживали на Говерлі, – розповідає Уляна Андрійчук. – Мені підійматися було не дуже важко. Складніше було чоловікам, які несли гончарне коло. Доки ми все розклали, то почався сильний вітер, а згодом і дощ. Непросто було працювати за гончарним колом в таких умовах, адже на поверхні Говерли каміння, тому зафіксувати коло не було можливості і воно трохи рухалося. Але загалом було дуже драйвово і круто. Відчувала себе першовідкривачем. Емоції переповнювали. Вже вниз спускатися було складніше, адже падав не тільки дощ, а й град. Дякую всім за таку цікаву пригоду. Це було неймовірно!

Вироби залишили на Говерлі

На Говерлі всі працювали відчайдушно і натхненно. Володимир Довган з Києва на мініатюрному гончарному колі створив монету. На традиційному гончарному колі працювали Сергій та Світлана Погонець із села Крищинці Вінницької області. Вони виготовили баньку, їхній син Олександр Погонець згончарював миску.


Сергій Івашків з міста Червоноград  Львівської області створив глечик, його земляк Роман Гнатів – глечик, Назар Івашків –  макітру, Іван Бартко із США виготовив карафку (графин для напоїв). Віктор і Юлія Дудко з Волині згончарювали миску, а Олесь Джигринюк з Тернополя – горщик.
Кілька годин, поки учасники рекорду гончарювали, падав дощ. Коли ж почали спуск, пішов град. Та попри примхи погоди майстри задоволені, адже займалися улюбленою справою та ще й на найвищій вершині України. Усю кераміку, яку зробили, залишили на згадку на Говерлі.

Фестиваль «Не святі горшки ліплять» буде, але онлайн

Традиційний фестиваль «Не святі горшки ліплять», який так полюбили тернополяни цього року буде, але проходитиме онлайн. Організовують його за підтримки Українського культурного фонду і Тернопільської міської ради.

  • У зв’язку з карантинними заходами, формат фестивалю було змінено. Тому не учасники їдуть до Тернополя, а організатори їдуть у гості, – розповідає Уляна Джигринюк. – Про 20 майстрів ми знімаємо відеоролики, в якому учасник розкриє тему фестивалю гончарів 2020 «Зооморфія в кераміці» та покаже майстер-клас з виготовлення цікавого виробу.
  • З 28 по 30 серпня, під час проведення нашого дійства, ролики будуть транслюватись у цій події, а опісля проходитиме спілкування з героєм сюжету у прямих включеннях на сторінці фестивалю, – додає співорганізаторка фестивалю Катерина Подтабачна. – Також у Тернополі 1-2 майстри виготовлять вогняну скульптуру і випалять з дотриманням всіх карантинних норм. Детальнішу програму фестивалю оприлюднять згодом на фейсбук-сторінці «Не святі горшки ліплять».

Юля ТОМЧИШИН.

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares