Помідори
Окрім того, що в цих овочах міститься величезна кількість корисних речовин і мінералів, вони ще й допомагають регулювати роботу нервової системи. Томати вважають прекрасними антидепресантами, оскільки в них міститься серотонін, який ще називають “гормоном радості”. Крім того, помідори мають антибактеріальні та протизапальні властивості. Науково доведено, що вживання помідорів допомагає справитися з патологічними процесами в організмі. Більше того, свої корисні властивості помідори не втрачають ні в якому вигляді: ні у вареному, ні у смаженому, ні в консервованому.
Ну, а найочевидніша користь помідорів – у тому, що вони містять потужний антиоксидант лікопін, який, у свою чергу, виявляє протиракову дію, запобігаючи мутації ДНК і ростові ракових клітин.
В’ялені помідори
Потрібно: помідори невеликого розміру (чері або невеликі сливочки), сіль, цукор, пряні трави, олія, часник.
Приготування: помідори миємо, витираємо насухо і ріжемо на половинки або четвертинки (залежно від розміру). Якщо м’якоть у них дуже водяниста – видаляємо її. Для в’ялення ідеально підходять плоди з “тугою” серединкою. Не такою, як волокниста вата, але й не занадто соковитою – щоб соку забагато не було. Деко застеляємо пергаментом і розкладаємо на ньому помідорні шматочки. Вкладаємо їх щільно один до одного, зрізом вгору. Посипаємо сіллю і цукром (цукор потрібен обов’язково – при висиханні помідори стають набагато кислішими) і ставимо в нагріту до 220 градусів духовку.
Духовку відразу вимикаємо, прочиняємо дверцята сантиметрів на десять і йдемо спати. Поки ви будете дивитися сни, духовка буде поступово вистигати, а помідори – висушуватися. Тільки обов’язково прослідкуйте, щоб духовка не зачинилася, інакше отримаєте помідорні вуглинки. Вранці прокидаємося, розкладаємо помідори в невеликі баночки, присипаємо улюбленим травами (розмарин, чебрець, орегано, базилік), укладаємо в кожну банку зубчик-два часнику і заливаємо олією.
Диня
Незважаючи на те, що основні складники дині – це цукор і вода, корисних властивостей у цього фрукта (чи овоча – суперечки з цього приводу не припиняються!) дуже багато. По-перше, дині містять багато аскорбінової і фолієвої кислоти. Аскорбінова кислота – це всім відомий вітамін С, який захищає організм від застуд і зміцнює імунітет. А фолієва кислота необхідна, перш за все, людям з низьким вмістом заліза в організмі. По-друге, в дині дуже багато кальцію та йоду. Кальцій, як відомо, вельми корисний для кісток і зубів. А йод стимулює мозкову діяльність і пам’ять. А ще – диня чудово заспокоює нервову систему.
Шейк із дині та вина
Потрібно: диня – 2 шматочки, морозиво – 50 г, вино – 0,5 склянки, лід – скільки забажаєте.
Приготування: зважте, що смак коктейлю буде залежати від вина. Якщо вино сухе або напівсолодке, то в коктейлі переважає смак дині, а якщо десертне або мускатне, то більше відчувається вино, а диня лише додає ароматну нотку. Диню чистимо, ріжемо на невеликі шматочки. Складаємо в блендер, додаємо вино і морозиво. Збиваємо. Переливаємо у склянку з льодом.
Квасоля
Про те, що квасоля – рослинний аналог м’яса, думаємо, нагадувати не треба. Це й так давно відомий усім факт. Скажемо тільки, що крім білка квасоля містить багато заліза, яке зміцнює імунітет, а також магній і кальцій, які дуже корисні для наших зубів і кісток.
Ідеальна норма споживання квасолі – три склянки на тиждень.
Лобіо
Потрібно: червона квасоля – 200 г, цибуля – 2 шт., часник – 3-4 зубчики, томатна паста – 1 ст. л., винний оцет – 1 ст. л., кінза – невеликий жмуток, сіль, перець – за смаком, хмелі-сунелі.
Приготування: квасолю складаємо в каструлю, заливаємо водою і залишаємо на ніч. Води потрібно налити стільки, щоб вона добре покривала квасолю – бобові мають властивість вбирати багато рідини. Вранці зливаємо залишки води, промиваємо квасолю і знову заливаємо водою. Ставимо на сильний вогонь. Після закипання вогонь притишуємо і варимо близько двох годин. Наглядайте за рівнем води: її треба періодично підливати. Готова квасоля має бути повністю м’якою. Поки квасоля вариться, дрібно кришимо цибулю і обсмажуємо її на олії до золотистого кольору. Додаємо до цибулі подрібнений часник, томатну пасту і винний оцет. Перемішуємо. Одержаний соус вливаємо в каструлю з вареною квасолею. Воду, до речі, не зливаємо – в ній будемо тушкувати наше лобіо. Додаємо сіль, перець, хмелі-сунелі за смаком і подрібнену кінзу. Доводимо квасолю до кипіння і варимо, помішуючи, аж поки рідини стане удвічі менше. Готову страву злегка перетираємо ложкою чи товкачкою для пюре. Перетираємо не повністю – третина квасолин повинні залишитися цілими.
Персики
Ну, а персики стануть справжньою знахідкою для тих, хто стежить за фігурою. По-перше, калорійність цього фрукта вкрай низька. По-друге, персики стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту – це означає, що якщо ви з’їли персик, у вас швидше настає відчуття ситості і ви не біжите знову до холодильника. По-третє, персики дають організму дуже багато вологи. А волога в свою чергу розгладжує зморшки і надає шкірі здорового вигляду в будь-якому віці. Ну і по-четверте, персики підвищують тонус організму і просто покращують настрій – теж науково доведений факт, до речі.
Салат з куркою і персиками
Потрібно: куряча грудка – 1 шт., персики – 2 шт., синя цибуля – 1 шт., улюблений салат – 1 жмуток, фета або домашній сир – 1 ст. л., горішки – 1 ст. л., сіль, перець – за смаком, олія для смаження.
Для заправки: олія – 1/3 склянки, винний або бальзамічний оцет – 3 ч. л., мед – 1 ч. л., гірчиця – 1 ч. л., сіль, мелений перець.
Приготування: курку миємо, натираємо сіллю і перцем, смажимо на невеликому вогні під кришкою, поки не підрум’яниться. Персики і листя салату миємо, витираємо насухо. Персики ріжемо на шматочки, салат рвемо руками. Цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями. Робимо заправку для салату: всі інгредієнти складаємо в банку, закриваємо кришкою і гарненько трясемо секунд десять-п’ятнадцять. У глибоку миску викладаємо листя салату, додаємо цибулю, персики, горішки і фету чи сир. Смажену курку ріжемо на шматочки, додаємо до салату. Поливаємо салатною заправкою, добре перемішуємо.
Цвітна капуста
Цвітна капуста – чудове джерело корисних речовин, мінералів і вітамінів. У порівнянні з білокачанною капустою в “кучерявій” міститься приблизно удвічі більше білків. Крім того, у цвітній капусті приблизно в два-три рази більше аскорбінової кислоти: за вмістом вітаміну С цей овоч не поступається цитрусовим. Цвітна капуста багата на вітаміни групи В, а також містить багато магнію, натрію, калію, фосфору, кальцію, заліза.
Смакота із запеченої капусти
Потрібно: цвітна капуста – 1 шт., сіль і перець – за смаком, часник – 3 зубчики, олія, лимон – половинка.
Потрібно: ми пропонуємо запекти цвітну капусту цілком. Це гарний варіант вечері для тих, хто не любить возитися з каструлями і сковорідками. Цвітну капусту миємо, очищаємо від нижніх листочків і зрізаємо ніжку – так, щоб вона стояла, не падаючи. Посипаємо капусту з усіх боків сіллю. У глибокій мисці змішуємо олію, сіль, перець, видавлюємо трохи лимонного соку і туди ж видавлюємо три зубчики часнику. Добре перемішуємо. Отриманою пікантною олією змащуємо капусту. Можна змастити силіконовим пензликом, а можна просто полити капусту з усіх боків – так, щоб олія затекла між суцвіття. Викладаємо капусту в змащену маслом форму і відправляємо в нагріту до 180 градусів духовку. Випікаємо близько години. Якщо побачите, що зверху капуста почала сильно підрум’янюватися, можна прикрити її фольгою. Готовність перевіряємо зубочисткою – капуста має бути м’якою і добре протикатися. При подачі нарізати шматочками, як торт.
Груші
У грушах багато фолієвої кислоти, а ще вона дуже корисна для серця взагалі і при порушеннях серцевого ритму, зокрема. Це пов’язано з тим, що груша містить багато калію. Стиглі соковиті й солодкі груші сприяють перетравленню їжі, мають закріплювальні властивості і тому корисні при розладах кишечника. При захворюваннях печінки, холециститі, гастриті груші позбавлять від болю і печії, ліквідують дискомфорт у кишечнику. Крім того, груші бадьорять, освіжають і веселять, покращують настрій.
Тарт-татен з грушами від Джеймі Олівера
Потрібно (на 4 порції): 100 г дуже дрібного цукру, ваніль, 3 міцні, трохи недостиглі груші (очищені, без серцевини, натерті лимонним соком), 20 г масла, ½ чайної ложки тертого імбиру, жменя підсмажених мигдалевих пластівців, 250 г замороженого листкового тіста, 1 велике яйце, 1 чайна ложка молока, кілька листочків свіжого чебрецю.
Приготування: спробуйте смаколик від відомого британського кулінара. Поміщаємо цукор, ваніль і 100 мл води у 20-сантиметрову жаростійку сковорідку з товстим дном і доводимо до кипіння. Тримаємо на вогні, доки сироп загусне і перетвориться на гарну темно-брунатну карамель. (Готуючи карамель, в жодному разі не перемішуйте її: це може змінити властивості цукру). Розрізаємо кожну грушу на 6 клинців. Кладемо їх у карамель і струшуємо сковорідку, щоб груші добре вкрилися сумішшю. Вмішуємо масло і тримаємо на вогні ще 5 хвилин, щоб одержати густий масляно-карамельний соус. Обережно знімаємо з вогню і посипаємо згори імбиром і мигдалем.
Розкачуємо листкове тісто до товщини монети й вирізаємо з нього круг приблизно такого ж розміру, як сковорідка, щоб він затишно влігся в неї. Змішуємо яйця з молоком, кладемо тісто на груші, підтикаємо з боків і змащуємо його зверху яєчно-молочною сумішшю. Розігріваємо духовку до 190°C. Вміщуємо сковорідку в розігріту пічку приблизно на 20 хвилин, доки тісто стане золотистим згори, відтак витягуємо з пічки й відставляємо вбік для охолодження. Щоб перевернути тарт-татен, обережно накриваємо його зверху тарілкою і, надівши кухонну рукавицю, кладемо на тарілку руку. З максимальною обережністю (внизу сковорідки багато гарячої рідкої карамелі!) швидко перевертаємо всю «конструкцію» тарілкою донизу. Подаємо одразу ж, посипавши листками чебрецю.