Що загорнути  в лаваш: дивовижні страви і начинки

Що загорнути в лаваш: дивовижні страви і начинки

Тонкий вірменський лаваш – дивовижно зручний продукт для безлічі оригінальних рецептів. Його можна їсти без всяких начинок і соусів. І це буде смачно! Ще один безумовний аргумент на користь лаваша – з нього можна приготувати безліч неймовірно смачних страв на швидку руку. Потрібно тільки підібрати правильну начинку.

Курка в лаваші

Потрібно (для 2 порцій): лист тонкого вірменського лавашу, запечена у фользі куряча грудка (або просто курка), листя салату – 100 г, помідори, огірки, сир – 50  г, спеції, прованські трави за смаком.

Для заправки потрібно: 15 г натурального йогурту (можна замінити сметаною), 2 ч. л. соєвого соусу, 3 ст. л. аджики (кетчупу або будь-якого іншого соусу).

Приготування: лаваш змащуємо йогуртом і аджикою. Укладаємо на лаваш листя салату, потім нарізану грудку, сир, додаємо овочі. Посипаємо все спеціями, можна прованські трави. Звертаємо в щільну трубочку.

М’ясний пиріг з лаваша

Потрібно: лаваш – 2 листка, фарш – 200 г, ріпчаста цибуля – 150 г, сир – 100 г, яйця – 3 штуки, томатна паста – 3 ст. л., сметана – 250 г, олія – для смаження, сіль і чорний перець – за смаком.

Приготування: спочатку займемося начинкою для нашого пирога. Цибулю очистимо від лушпиння, сполоснемо і наріжемо дрібно або шматочками. У розігрітій на сковорідці олії трохи підсмажуємо цибулю до «прозорості». Далі на сковорідку додаємо фарш. Смажити його необхідно протягом 10-15 хвилин, подбайте про те, щоб він обсмажився рівномірно і не підгорів. Коли фарш практично готовий, його необхідно посолити, поперчити, за бажанням можете додати своїх улюблених спецій. Тепер до фаршу необхідно додати томатну пасту і добре перемішати. Ще однією складовою нашої начинки для пирога буде сир, його необхідно натерти на тертці. Начинку необхідно розділити навпіл. Розстилаємо лаваш, зверху на нього тонким рівномірним шаром викладаємо смажений фарш з цибулею, на фарш зверху посипаємо тертий сир, а зверху всього цього видавлюємо трошки майонезу або сметани. Тепер акуратно і туго звертаємо лаваш. Те ж саме необхідно зробити і з другим лавашем.

Далі займемося приготуванням заливки: в невелику глибоку миску вбиваємо яйця, додаємо сметану, трошки солі і все це збиваємо до однорідності. У змащену форму викладаємо рулети з лаваша, заливаємо соусом і відправляємо в розігріту до температури 200º духовку, приблизно на 20-30 хвилин. Готовий пиріг тоді, коли повністю «схопиться» заливка. Тоді можна діставати його з духовки. Коли пиріг злегка охолоне, нарізати на невеликі шматки і насолоджуватися смакотою.

Сніданок на швидку руку

Потрібно: вірменський лаваш, сир, яйце.

Приготування: лаваш порізати на поперечні смужки. Сир нарізати скибочками не ширше стрічок лаваша, так, щоб приблизно двічі обернути його. Яйця збити виделкою, трохи посолити (можна додати щіпку улюблених спецій). Кожну скибочку сиру обернути смужкою лаваша, занурити в яйце і обсмажити по 3-5 хвилин з двох сторін на сковороді з маслом. Смажаться дуже швидко. Скласти готові вироби на блюдо і відразу подавати – чудовий сніданок або перекус з чашкою кави або чаю. Сир всередині плавиться, зовні апетитний рум’яний омлет – дуже смачно. Тільки не використовуйте терпкі, приторні сири. Візьміть щось нейтральне, типу Гауда або Моцарела.

Хрусткі курячі роли

Потрібно: лаваш тонкий, відварне куряче філе, кукурудза, сир, капустяний салат, зелена цибуля (бажано), сметана і томатний соус, спеції.

Приготування: змішати всі інгредієнти, приправити. Потім додати подрібнену курку і також ретельно перемішати. Загорнути начинку в лаваш, скрутити рулетом, змастити яйцем і спеціями. Запікати при середній температурі до рум’яності ролів.

Швидкі хачапурі з сиром

Потрібно: тонкий вірменський лаваш, 100 г сиру фета (або бринза), 100 г нежирного сиру, 100 г зелені (петрушка, кінза), за бажанням-часник (1 зубчик), яйце – 1 шт.

Приготування: яйце, фету або бринзу і сир змішати, додати подрібнену зелень і часник (за бажанням). Лаваш розрізати на великі квадрати. На кожен квадрат викласти начинку і загорнути конвертом. Також можна надавати хачапурі будь-яку іншу форму. Наприклад, лаваш можна нарізати кружечками і загорнути, як вареник. Змастити конвертики яйцем і запікати при температурі 200 градусів 5-10 хвилин.

Рулет з лаваша з крабовими паличками

Потрібно: лаваш – 3 листки, сир – 100 г, крабові палички – 1 упаковка, кріп, майонез.

Приготування: сир натерти на крупній тертці, кріп і крабові палички дрібно нарізати. Тепер збираємо рулет. Перший шар – лист лаваша змащуємо майонезом (приділяємо особливу увагу краям). Поверх кладемо нарізаний кріп. Далі зверху кладемо другий лист лаваша, також змащуємо його майонезом і укладаємо на нього крабові палички. Нарешті, на третій лист лаваша, рясно змащений майонезом, викладаємо сир. Тепер необхідно листи лаваша акуратно згорнути рулетом і обгорнути харчовою плівкою. Покладіть отриманий рулет в холодильник на кілька годин. Перед подачею нарізати кружечками.

Ека – сирний омлет в лаваші

Потрібно: лаваш тонкий – шматок розміром трохи більше сковороди, яйце – 1 шт., твердий сир – 30-50 г, сіль – за смаком, шинка, ковбаса, м’ясо і т. п. – за бажанням, масло вершкове або олія для смаження – 1 ст. л.

Приготування: яйце розмішати і підсолити, якщо ви використовуєте дуже солоний сир – можна не солити. Сир натерти. Шматок лаваша покласти на змащену сковороду, краї трохи мають заходити за межі сковороди. Поставити на повільний вогонь. Якщо лаваш щільний, то просто збризніть його водою.. Також можна додати 1-2 ложки молока або води в яйце, тоді лаваш теж добре пропариться. На лаваш виливаємо яйце. Посипаємо сиром. Можна розкласти будь-які добавки, а можна й без них. Загортаємо краї лаваша. Прагнемо до надання будь-якої красивої форми. Додаємо вогонь і обсмажуємо до рум’яності з двох сторін. Якщо вогонь буде дуже сильним, то лаваш підгорить, а начинка залишиться сирою. Важливо знайти золоту середину. Перевертаємо і обсмажуємо з іншого боку.

Кольоровий рулет з лаваша

Потрібно: лаваш – 1 шт., крабові палички – 5 шт., яйця курячі – 2 шт., морква корейська – 100 г, перець болгарський (зелений) – 1 шт., сир – 100 г, майонез (або сметана) – за смаком.

Приготування: розкласти лаваш і змастити його майонезом або сметаною. В перший ряд покласти крабові палички. Другий ряд – яйце, третій – перець, четвертий – морква, п’ятий ряд – сир, а далі повторити вже в будь-якому порядку. Останній ряд викласти крабовими паличками. Потім акуратно згорнути в рулет, загорнути в плівку і помістити в холодильник хвилин на 20, щоб просочився.

Пиріг з лаваша з сиром і зеленню

Потрібно: лаваш – 2 шт., яйце – 2 шт., кефір – 250 мл, сир – 250 г, петрушка, кріп – за смаком.

Приготування: змішуємо натертий на тертці сир, дрібно нарізану зелень і 2/3 суміші кефір+яйця. Змащуємо листи лаваша кефіром. Укладаємо перший лист у форму (змащену вершковим маслом) так, щоб краї звисали, на нього кладемо другий, потім – половину начинки. Краї верхнього лаваша піднімаємо вгору і закутуємо ними начинку. Зверху викладаємо другу половину начинки і накриваємо її краями нижнього лаваша. Така незвичайна, на перший погляд, викладка забезпечить рівномірний смак пирога. Він не буде сильно розвалюватися, а лаваш не висохне під час випічки. Випікаємо при температурі 220 градусів до золотистого кольору (приблизно 10-15 хвилин). Подавати на стіл пиріг краще теплим. Але й холодний він також чудовий.

Чіпси з лаваша з сиром і шинкою

Потрібно: лаваш тонкий – 1 шт., сметана, 100 г шинки, 50 г солі, спеції за смаком, 100 г твердого сиру, кріп за смаком.

Приготування: сметану змішати з яйцем, додати сіль, кріп, спеції. Змастити сумішшю лаваш. Зверху трохи потерти на тертці шинку, сир. Розрізати лаваш на довільні шматочки, перекласти на сухе деко і поставити в гарячу духовку підсушуватися 7-10 хвилин при температурі 180 градусів.

Шаурма по-домашньому

Потрібно: 600 г курячого філе,  200 г нежирної сметани,  2 ст. л. майонезу,  2 упаковки тонкого вірменського лаваша,  2 ст. л. приправи для курки, 2 огірки, 2 помідори, пів середньої головки салату «Айсберг», пів качана пекінської капусти, 1 стебло селери, 4 редиски, 1 червоний солодкий болгарський перець, зелена цибуля, петрушка, кріп, часник, сіль.

Приготування: спочатку нарізаємо куряче філе на смужки і обсмажуємо на сковороді з олією. Посипаємо спеціями і сіллю. Тим часом готуємо до нарізки овочі. Пекінську капусту шаткуємо, а салат «Айсберг» рвемо руками. Огірки, помідор, перець, селеру нарізати кубиками. Кріп, петрушку, зелену цибулю дрібно порубати. Часник натерти на дрібній тертці. Сметану, майонез змішати, додати всю зелень, перемішати. Тепер остигле смажене філе змішати з овочами, додати соус, добре перемішати. Лаваш розрізати навпіл, щоб загорнути овочі. Викладаємо на край овочі, спочатку складаємо конвертиком, а потім скручуємо в рулетики. Прикрашаємо за бажанням.

Рулет “Мімоза”

Потрібно: 1 упаковка листового лаваша (3 листа), 250 г майонезу, 3 варених яйця, 150-200 г сиру, 1 банка сайри, кріп, зелена цибуля.

Приготування: розкласти лаваш. Змастити кожен лист майонезом. На один – натерти яйця, на другий – сир, на третій – пом’яту виделкою сайру. Зверху кожен посипати цибулею і кропом. Перший лист згорнути в рулет. Покласти його в початок другого листа і продовжити згортання. Потім покласти в початок третього листа і загорнути рулет до кінця. Помістити в пакет і в холодильник. Найкраще – на ніч, так він просочиться краще.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *