Наприкінці травня настає сезон полуниці, коли її наявність у великій кількості сприяє різноманітним кулінарним вигадкам. З цієї ягоди можна приготувати не лише свіжі десерти, але й салати, й основні страви.
Зелений салат із полуницею, грушею та горіхами
Потрібно: 300 г салатного листя, 2 груші, 1 ч. л. вершкового масла, 100 г полуниці, 120 г горгонзоли (можна замінити іншим м’яким ароматним сиром, наприклад, брі), 2-3 ст. л. лимонного соку, 7 ст. л. оливкової олії, ½ скл. волоських горіхів, сіль, мелений чорний перець за смаком.
Приготування: очистити від серцевини і нарізати тонкими скибочками грушу. Розігріти у сковороді вершкове масло, викласти шматочки груші та обсмажити з двох боків до м’якості. Розрізати полуницю навпіл. Розкласти по тарілках салатне листя. Зверху викласти грушу, полуницю, посипати горіхами і розкришити сир. У мисці змішати оцет, сіль, перець та оливкову олію. Злегка збити і збризнути салат. Відразу подавати, чудово смакує до м’яса.
Салат «В шоці»
Потрібно: салат зелений та червоний – 100 г, куряче філе – 300 г, сир – 100 г, черешні – 150-200 г, полуниця – 7-9 ягід, оливкова олія – 3-4 ст. л., лимонний сік – 2 ст. л., м’ята свіжа – 1-2 невеликих гілочки.
Приготування: куряче філе відварити, охолодити і порізати, черешню порізати навпіл, видалити кісточки. Салат порвати, сир порізати кубиками. З’єднати салатне листя, куряче філе, черешню, сир, перемішати і розкласти по тарілках. Видалити у полуниці плодоніжки, злегка розім’яти ягоди виделкою. Додати олію, лимонний сік, гілочки м’яти, розмішати.
Біла риба з полуничною сальсою
Потрібно: 250 г полуниці, очищеної та порізаної кубиками, ½ склянки зелені м’яти, дрібно посіченої, 1 довгий червоний перчик чилі, очищений від насіння і дрібно порізаний, 1 ст. л. соусу бальзамік (білого), 1 ст. л. цукру, 4 філе по 200 г білої риби, оливкова олія, рукола для подачі.
Приготування: у маленькій мисці змішати полуницю, м’яту, чилі, оцет і цукор. Поперчити за смаком і поставити сальсу в холодильник на годину. Розігріти сковороду на середньому вогні. Змастити рибу олією за допомогою пензлика і обсмажити протягом 4-5 хв. з кожного боку, до золотистої скоринки і готовності. Викласти рибу на порційні тарілки, зверху покласти полуничну сальсу і подавати з руколою.
Полуничне морозиво
Потрібно: 0,5 кг вимитої та очищеної полуниці, плюс додатково для подачі, 2/3 скл. цукрової пудри, 2 ст. л. лимонного соку, 1 скл. грецького йогурту, 1 ½ склянки жирних вершків (35%).
Приготування: половину полуниці збити у блендері із цукром, лимонним соком і йогуртом до отримання однорідної маси. Процідити через дрібне сито у велику миску. Полуницю, що залишилася, дрібно нарізати. У середній мисці збити вершки міксером до м’яких піків. Повільно влити вершки у полуничне пюре, ретельно перемішуючи ложкою і одночасно додаючи в нього нарізану полуницю. Готову суміш влити у пластиковий 2-літровий контейнер. Згладити поверхню і накрити харчовою плівкою. Заморожувати протягом 4 годин. Подавати морозиво, накладаючи в порційні стаканчики за допомогою спеціальної ложки. Для різноманітності смаку спробуйте замінити грецький йогурт на маскарпоне, легкий вершковий сир або рікотту.
Полуничний щербет
Приготування: полуниця – 500 г, апельсиновий сік – 60 мл, цукор – 100 г.
Приготування: в апельсиновий сік додати цукор. Довести до кипіння і варити ще 1-2 хв. на невеликому вогні. Апельсиновий сироп охолодити. У блендер покласти очищену від хвостиків полуницю, додати апельсиновий сироп і збити до стану пюре. Полуничне пюре перекласти в контейнер для заморозки і поставити в морозильну камеру на 5-6 годин, при цьому кожну годину перемішуючи сорбе, щоб вийшла дрібна крижана крихта. Подавати, прикрасивши листочком м’яти.
Полунична сальса з томатами
Потрібно: полуниця – 10 шт., цибуля – 1 шт., томати – 2 шт., перець чилі – 3 шт., лимонний сік – 2 ст. л., кінза – 30 г, спеції за смаком.
Приготування: сальса – це різновид перекусу в мексиканській кухні. Цей чудовий соус можна подавати до страв або їсти з грінками. Для початку слід промити полуницю. Краще помістити її в миску з холодною водою, а щоб ягода не втратила смак, не відривати під час миття зелений кінчик. Згодом відірвати хвостики, порізати полуницю. Зняти з томатів шкірку. Для цього їх можна кинути в окріп. Порізати. Додати до полуниці. Для приготування страви потрібна лише м’якоть помідорів, тому сік, що залишається на дошці, краще не виливати в миску з інгредієнтами. Порізати половину цибулі. Почистити перець чилі від кісточок. Порізати. Додати до інших інгредієнтів. Дрібно нарізати листя кінзи. Всипати в миску. Додати лимонний сік. Обережно перемішати суміш (сальсу), щоб вона не перетворилася на пюре. Акуратно викласти сальсу на грінки.
Полуничне тірамісу
Потрібно: маскарпоне -100 г, яйце -1 шт., цукор -25 г, печиво савоярді – 6 шт., кава – 100 мл, лікер -1 ч.л., полуниця -100 г, какао.
Приготування: жовток збити з цукром до білого кольору і змішати з маскарпоне. Білок збити окремо і акуратно вмішати до попередньої маси. Заварити каву, додати до неї лікер. Обмакнути 4 печива в каву і викласти у форму, зверху викласти 1/2 крему, покласти порізану полуницю. Зверху викласти решту печива, змоченого в каві, та решту крему. Посипати какао і прикрасити полуницею. Залишити просочуватися на 4-5 годин.
Полуничний мус
Потрібно: 300 г свіжих ягід полуниці, півпакетика ванільного цукру, 1 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. манки, 250 мл води і цукор за смаком.
Приготування: ягоди помити, видалити хвостики, залити водою, дати закипіти і варити чверть години на середньому вогні, постійно помішуючи. Отриману масу перетерти через сито. Пюре викласти в металевий сотейник (але не в емальовану каструлю), влити лимонний сік, всипати цукор. Для мусу знадобиться тільки пюре. Якщо ягоди солодкі, цукру потрібно взяти зовсім небагато, приблизно 2 ст. л. Ягідне пюре довести до кипіння при регулярному помішуванні, всипати манку і готувати 15 хв. на слабкому вогні, постійно помішуючи. Зняти сотейник з вогню, остудити ягідну масу (поки вона буде остигати, ще кілька разів перемішати, щоб не утворилася плівка), а потім гарненько збити міксером, розкласти по креманках і поставити в холодильник на 7-8 годин. За цей час мус застигне, стане щільним, але при цьому дуже ніжним і повітряним. Краще готувати такий десерт з вечора. Тоді ранок у вас почнеться з легкого та смачного сніданку, що нагадає про безтурботне дитинство.
Еклери з вершково-полуничним кремом
Потрібно: вершковий маргарин – 125 г, борошно – 200 г, яйця – 5 шт., вершки (30-35 % жирності) – 0,5 л, цукор – за смаком, полуниця – 300 г, вода – 250 мл.
Приготування: слід приготувати заварне тісто. Закип’ятити воду з маргарином. Поступово додати борошно, постійно перемішуючи. Коли тісто охолоне, по одному вбити в нього яйця, перемішати до однорідності. Викласти тісто у вигляді еклерів на застелене папером для випічки деко. Перші 10 хв. випікати при температурі 200 °C, потім ще 25 хв. при температурі 190 °C. При випіканні не можна відкривати духовку. Приготувати крем. Вершки збити з цукром і полуницею. Охолоджені еклери розрізати, начинити кремом і прикрасити за бажанням. Такі еклери можна готувати не тільки з полуницею, але і з будь-якими іншими сезонними ягодами.
Пастила
Потрібно: полуниця – 500 г, 1 лимон, цукор – за смаком, оливкова олія – 1 ч. л.
Приготування: вимити ягоди і нарізати невеликими шматками. Покласти в сотейник. Щоб відтінити смак, додати сік лимона. Поставити на вогонь і тушкувати, поки ягоди не стануть м’якими. Форму застелити харчовою плівкою і змастити оливковою олією. Покласти ягоди в блендер і подрібнити. За смаком додати цукор. Пекти при низькій температурі кілька годин, поки вона не підсохне.
Вівсяне печиво з полуницею
Потрібно: по 1,5 скл. вівсяних пластівців і пшеничного борошна, 10 великих ягід полуниці, 3/4 скл. родзинок, 0,5 ч. л. соди, 1 яйце, 1 ч. л. солі, 0,5 скл. молока, 1 скл. коричневого цукру, 0,5 скл. рафінованої олії, по щіпці кориці і ванільного цукру.
Приготування: духовку розігріти до 190 градусів. Родзинки промити, запарити на 15 хв. теплою водою і відкинути на сито. Борошно просіяти в миску разом з корицею, сіллю і содою. Всипати вівсяні пластівці. Очищену і промиту полуницю нарізати невеликими шматочками. Разом змішати цукор, масло, яйце, ваніль, молоко, родзинки і полуницю. Все акуратно перемішати, щоб не пошкодити ягоди, а потім з’єднати отриману масу з борошняною сумішшю. Деко застелити пергаментом для випічки, промаслити його і викласти тісто у вигляді невеликих круглих горбків на невеликій відстані один від одного. Тісто добре піднімається, але не розтікається. Випікати його потрібно 20-25 хв. Виходить дуже ароматне і смачне вівсяне печиво.