Банан – це не тільки корисний фрукт, а ще й чудова основа для швидких і смачних десертів. Причому, для багатьох рецептів з бананами ідеально підходять злегка перезрілі фрукти з темною шкіркою. Їх м’якуш стає ніжним і податливим, тому його легко використовувати. Цього разу ми підготували добірку бананових десертів на будь-який смак. Тим паче, колись екзотичні банани зараз доступні для всіх, а в магазинах їх ціна не надто відрізняється від вартості яблук.
Торт з печива з бананом
Потрібно: 300 г печива (підійде цукрове або пісочне); 2 великих банани; 300 г сметани 25% жирності; 100 г цукру-піску; 100 мл міцного чаю; 2 ст. л. порошку какао.
Приготування: заварити чай і дати йому охолонути. Він не повинен бути гарячим, інакше печиво занадто розмокне. Замість чаю можна використовувати каву або молоко. Сметану збийте з цукром за допомогою міксера. Збивайте, поки маса стане пишною і розчиняться всі кристали цукру. Очищені банани поріжте невеликими кружечками. Квадратну місткість або лоток вистеліть харчовою плівкою. Занурте печиво в остиглий чай і застеліть дно форми першим шаром. Змастіть сметанним кремом, а зверху викладіть кружечки фруктів. Таким чином сформуйте торт. Останній шар печива змастіть кремом, присипте поверхню какао-порошком. Поставте торт з печива і бананів в прохолодне місце або холодильник на 2,5-3 години. Перед подачею акуратно дістаньте з форми разом з плівкою і видаліть її з боків. Промажте боки торта сметанним кремом. Наріжте на порції та подавайте гостям.
Тірамісу з бананом
Потрібно: 300 г вершкового сиру («Маскарпоне» або «Філадельфія»); 200 г жирних вершків (бажано 30%); 200 г готового печива «Savoiardi»; 2 банани; 150 г цукру-піску (краще взяти цукрову пудру); 100 мл еспресо; какао в порошку для присипки.
Приготування: зваріть порцію міцного еспресо в турці або кавоварці. Залиште повністю охолонути. З’єднайте цукор або цукрову пудру з вершками. За допомогою блендера з насадкою віночок збийте в пишну масу. Додайте сир та обережними рухами вимішайте до однорідної консистенції. Очищені банани поріжте на свій смак – кружечками або кубиками. Для подачі десерту візьміть прозорі порційні креманки або склянки. Розподіліть по дну місткості шар крему. Занурте кожне печиво в холодну каву і викладіть щільним шаром. Промажте кремом, а поверх викладіть нарізані фрукти. Таким чином сформуйте десерт, чергуючи шари. Верхній шар промажте кремом. Через дрібне ситечко присипте десерт з маскарпоне та бананом шаром порошку какао. Помістіть в холодильник настоятися на 1-2 години.
Банан в шоколаді
Потрібно: 2 невеликих банани; 100 г гіркого шоколаду; цукрове кольорове посипання.
Приготування: очищені банани розріжте на 2 частини поперек. Установіть їх на довгі дерев’яні шпажки. Для рецепта вибирайте злегка недостиглі фрукти. Занадто стиглі можуть розм’якнути й не будуть тримати форму. Поламайте шоколад на шматочки. За допомогою водяної бані або мікрохвильовій печі розтопіть до рідкого стану. Слідкуйте, щоб не перегріти шоколад. Занурте заготівлю на шпазі в розтоплений шоколад. Посипте кондитерською посипкою. Також для прикраси добре підійде подрібнений арахіс, стружка кокоса, мигдальні пелюстки тощо. Заготівлю помістіть в склянку або банку, щоб банан в шоколаді був в повітрі. Помістіть в холодильник до застигання глазурі приблизно на 15-25 хвилин.
Вівсяне печиво з бананом
Потрібно: 200 г вівсяних пластівців швидкого приготування; 1 стиглий банан; 2 ст. л. соняшникової рафінованої олії; 1 ст. л. насіння кунжуту; 50 г білих родзинок; 30 г рідкого меду; 1 ч. л. порошку розпушувача; дрібка солі.
Приготування: родзинки промийте і залийте окропом. Дайте настоятися, поки не розбухнуть. Для пряного смаку печива можна замочити родзинки на всю ніч в ароматному алкоголі (ром, віскі, коньяк). За допомогою блендера пюруйте банан, влийте в нього соняшникову олію. Всипте порошок розпушувача і підсоліть для відтінку смаку. Влийте в пюре рідкий мед (мед, що вже вкрився кристалами, розтопіть). В заготівлю введіть цілі або попередньо подрібнені вівсяні пластівці. Засипте кунжут і родзинки. Вимісіть тісто руками – воно повинно вийти трохи липким і добре зберігати потрібну форму. На дно форми для запікання вистеліть лист пергаментного паперу. Змастіть поверхню паперу 0,5 ч. л. олії. Відокремте від загальної маси приблизно 1 ст. л. тіста і змоченими водою руками зліпіть печиво. Сформовані кульки помістіть на деко і приплюсніть їх рівним дном склянки. Відправляйте в розігріту до 180 градусів духовку і печіть близько пів години. Вівсяне печиво з бананом має стати красивого золотистого кольору.
Шарлотка з бананом
Потрібно: 3 великих банани; 3 курячих яйця; 200 г борошна; 50 г цукру; 0,5 ст. л. порошку розпушувача.
Приготування: яйця попередньо дістаньте з холодильника і дайте їм нагрітися до кімнатної температури – так вони краще зіб’ються. З’єднайте їх з цукром-піском. За допомогою блендера з насадкою віночок або міксером збийте в пишну білу масу. Очищені банани наріжте кружальцями невеликої товщини. Борошно просійте за допомогою сита, змішайте з розпушувачем. У збиті яйця по частинах акуратно введіть борошно. Вимішуйте масу до гладкої однорідної консистенції обережними рухами, щоб не порушити легкість. Форму для запікання змастіть декількома краплями рафінованої соняшникової олії. На дно вилийте половину тіста. Викладіть на нього шар бананових кружечків. Вилийте інше тісто. Зверху викладіть ще шар фруктів. Випікайте при 180 градусах близько 40-45 хв. Готовність перевіряйте на сухий сірник. Залиште шарлотку злегка охолонути при кімнатній температурі, а потім дістаньте з форми. Поверхню присипте цукровою пудрою.
Шоколадні кекси з бананом
Потрібно: 300 г високосортного пшеничного борошна; 250 г цукрового піску; 80 г какао-порошку; 100 г вершкового масла; 270 г несолодкого йогурту; 2 великих яйця; 1 банан; 1 ст. л. порошку розпушувача; 0,5 ч. л. соди.
Приготування: у глибокій місткості з’єднайте всі сухі продукти: какао-порошок, борошно, цукор-пісок, соду, порошок розпушувача. Розмішайте. В іншому посуді за допомогою вилки розімніть банан в пюре. Можна залишати великі шматочки – вони будуть відчуватися в тісті після випікання і від цього кекси будуть ще смачніші. Розтопіть в мікрохвильовці масло і влийте в заготівлю. Вбийте 2 яйця в отриману олійно-фруктову суміш і вимішайте до однорідності. Влийте йогурт і ретельно розмішайте. Йогурт краще брати жирний і густий – так десерт вийде більш ніжним і краще підніметься. Введіть в рідку масу суху суміш. Замісіть тісто – воно повинно вийти досить крутим. Силіконові, паперові або металеві формочки для мафінів змастіть невеликою кількістю вершкового масла. Розподіліть тісто у форми, наповнюючи, приблизно, на ⅔ висоти, щоб був запас, коли тісто підніметься. Нагрійте духовку до 200 градусів і відправляйте в нього заготівлю. Випікайте кекси з бананом орієнтовно 15-18 хв. Перевіряйте готовність сухим сірником. Час приготування залежить від розміру використовуваних форм, тому орієнтуйтеся під свій посуд. Готові кекси з бананом присипте цукровою пудрою.
Десерт «Банана спліт»
Потрібно: 3 банани; 50 г вершкового масла; 2 ст. л. цукру-піску; 300 г вершкового морозива.
Потрібно: поставте сковорідку на вогонь і розтопіть в ній вершкове масло. Засипте цукор, розмішайте інгредієнти. Цілі очищені банани обсмажте на вершковому маслі на сильному вогні приблизно 2-3 хвилини. Вони повинні придбати золотисту скориночку. Для рецепта краще взяти злегка недостиглі фрукти, щоб при смаженні вони не втратили форму. Гарячі банани розріжте на 2-3 частини кожен. Розкладіть по порційних тарілках. Зверху викладіть домашнє морозиво. Посипте тертим шоколадом і відразу подавайте до столу.
Панкейки з бананами
Потрібно: 180 г пшеничного борошна; 350 мл молока; 2 курячих яйця; 40 г вершкового масла; 40 г цукру-піску; 2 ч. л. розпушувача; 0,5 ч. л. соди; 2 банани; дрібка солі.
Приготування: з’єднайте в глибокій місткості всі сипучі продукти: сіль, цукор-пісок, харчову соду, порошок розпушувача і борошно. Банан розімніть виделкою або скористайтеся блендером для отримання більш однорідного пюре. Заздалегідь підготуйте при кімнатній температурі вершкове масло або дайте йому розтанути на водяній бані чи в мікрохвильовій печі. Відокремте білки від жовтків. Жовтки збийте міксером, влийте в них молоко. Додайте фруктове пюре і розтануле масло. Збивайте все блендером 1 хвилину. Змішайте суху борошняну суміш з рідкою сумішшю і збийте міксером. У масі не повинно залишитися грудочок. Збийте білки з цукром в пишну стійку піну. Це потрібно для того, щоб надати щільному тісту більшої легкості. Додайте збиті білки в заготівлю, акуратно перемішайте до однорідності. Посмажте панкейки на сухий антипригарній сковороді. Можна злегка змастити робочу поверхню сковорідки перед смаженням першої порції. Перед подачею полийте панкейки з бананом, кленовим сиропом або будь-яким іншим топінгом.