Відкритий яблучно-грушевий пиріг
Потрібно: 400 г борошна, 150 г цукру, пакетик розпушувача, 2 яйця, по 2 яблука і груші, 3 столові ложки меду, 150 г масла, 4 столові ложки води і дрібка солі.
Приготування: масло розм’якшити і збити зі 100 г цукру. По одному вбивати яйця і продовжувати збивати. Додати борошно, сіль та розпушувач і замісити тісто. Потім розкачати з нього корж товщиною до 5 мм, викласти у форму, зробити невисокі бортики.
Наколоти дно тіста виделкою. На водяній бані розтопити решту масла, цукор і мед, додати воду. Сюди покласти нарізані пластинками яблука та груші і варити 5 хвилин. Вилити яблучно-грушеву суміш на корж. Відправити майбутній пиріг у духовку (180 градусів) приблизно на 50 хвилин.
Французький пиріг з яблуками
Потрібно: для начинки – 3 середніх яблука, для тіста:10 ст. л. борошна, 8 ст. л. цукру, 8 ст. л. молока, 4 ст. л. рафінованої олії (соняшникової, оливкової), 2 яйця, 3 ст. л. мелених на борошно горіхів (у рецепті мигдаль, у мене – волоські), півпачки розпушувача, 2 ст. л. коньяку.
Заливка: 2 яйця,100 г вершкового масла (обов’язково якісного, в жодному разі не спред!), 80 г цукрової пудри, 1 ч. л. ваніліну.
Приготування: духовку розігріти до 180ºС. Змасти маслом форму 26-28 см в діаметрі (форму краще брати з високими бортами і не роз’ємну). У мисці за допомогою дерев’яної ложки змішати всі сухі інгредієнти для тіста (крім горіхів). В іншій ємності збити міксером всі рідкі. З’єднати їх разом і всипати мелені горіхи. Мішати доти, поки маса не стане однорідною та еластичною. Вилити тісто у форму. Зверху викласти яблука (я їх трохи вдавлюю в тісто). Поставити в духовку на 20 хвилин. Приготувати заливку: розтопити в каструлі масло. До нього додати цукрову пудру (можна цукор), перемішати, щоб маса розтанула. Прибрати з вогню й, коли суміш трішки охолоне, додати збиті яйця та ванілін. Вилити заливку на пропечений пиріг. Знову поставити його в духовку ще на 20 хвилин, поки верх красиво не зарум’яниться. Починати різати пиріг тоді, коли він повністю охолоне.
Морквяне печиво з родзинками
Потрібно: морква – 100-120 г, цедра половини апельсина, 50 г вівсяного борошна, білок одного яйця, сода на кінчику ножа, 30 г родзинок, 1 ч. л. оцту (для гасіння соди).
Приготування: моркву почистити та помити. Подрібнити її на дрібній тертці або за допомогою блендера.
На дрібній тертці потерти апельсинову цедру. Додати в отриману масу яєчний білок, соду, гашену в оцті, та борошно.
Перемішати і додати розпарені родзинки. Вологими руками з отриманої маси сформувати печиво і викласти його на деко, застелене папером для випічки. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку і випікати приблизно 25 хвилин.
Штрудель з яблуками
Щоб приготувати ці смачні ласощі, доведеться провести біля плити майже півтори години, але вони того варті. Для начинки краще взяти яблука кисло-солодких сортів і волоські горіхи. Також знадобляться родзинки, кориця і цукор. Саме тісто готується дуже просто.
Потрібно: 300 г борошна, 1 яйце, 1 л рослинної олії, дрібка солі, 3 г лимонного соку, 100 г вершкового масла, 1,5 кг яблук кисло-солодких сортів, 75 г панірувальних сухарів, по 80 г родзинок і волоських горіхів; 2 л цукрової пудри, 200 г цукру, трохи кориці.
Приготування: борошно просіяти, змішати з невеликою кількістю води, сіллю і яйцем. Сформувати кулю, змастити олією і прибрати на 30 хвилин у холодильник. На сковороді з вершковим маслом злегка обсмажити панірувальні сухарі. Яблука вимити, обсушити, очистити від шкірки і видалити насіння. Нарізати яблука невеликими шматочками. Родзинки перебрати, обсушити і обібрати “хвостики”. Горіхи дрібно порубати ножем. Яблука змішати з горіхами, родзинками, корицею і цукром. Щоб яблука не потемніли, їх потрібно збризнути лимонним соком. Тісто розкачати в тонкий пласт і трохи розтягнути руками. Посипати тісто панірувальними сухарями і викласти начинку. Скрутити тугий рулет і промазати маслом. Викласти на деко, змащене маслом і поставити випікатися в розігріту духовку. Через хвилин 40 штрудель буде готовий. Гарячий яблучний штрудель посипати цукровою пудрою.
Шоколадний пиріг з гарбузом, яблуками та родзинками
Потрібно: 500 г гарбуза, 2 яблука, 1/2 скл. родзинок, 1 скл. борошна, 1 скл. цукру, 5 г розпушувача, 4 ст. л. какао-порошку без цукру, 2 яйця, 150 г сметани, 50 г вершкового масла, 100 мл рослинної олії.
Приготування: гарбузову м’якоть і очищені яблука натерти на крупній тертці. Змішати в мисці борошно, какао-порошок, розпушувач і цукор. В окремій мисці збити яйця разом зі сметаною, розм’якшеним вершковим маслом і рослинною олією. Перемішати обидві суміші, додати гарбуз, яблука і промиті родзинки. Готове тісто перекласти в змащену форму для випічки. Поставити на годину в розігріту до 180°С духовку. Остудити пиріг і, за бажанням, посипати його цукровою пудрою.
Яблучні рогалики
Потрібно: 1 пач. маргарину, 250 мл молока, 20 г пресованих дріжджів, 500 г борошна, 1 кг яблук, 100 г цукру.
Приготування: маргарин перетерти з борошном і додати тепле (не гаряче) молоко, в якому попередньо потрібно розчинити дріжджі; замісити легке тісто (при потребі додайте трохи більше борошна).
Розкачати тісто, вирізати квадратики за допомогою ножа. Яблука порізати скибочками, обкачати в цукрі. На кожен квадратик тіста, по його діагоналі, покласти скибочку яблука та з’єднати і защіпати два вільних кутики тіста. Готові рогалики викласти на змащене олією деко та поставити в духовку на 10-15 хв. (180°С). Після випікання посипати цукровою пудрою (рогалики мають бути ще злегка теплими).
Яблучний пиріг
Потрібно: 2 пачки маргарину, 500 г борошна, 100 г жирної сметани, 200 г цукру, 5 яєць, 2 ч. л. порошку до печива, 1 кг яблук.
Приготування: перетерти маргарин з борошном, в яке попередньо всипати розпушувач; жовтки перетерти зі 100 гр цукру. Все змішати, додати сметану, замісити легке тісто. Розкачати його і викласти на змащене маслом деко, проколоти виделкою в кількох місцях.
Яблука почистити від шкірки, нарізати не дуже тонкими скибочками, рівномірно викласти на тісто (можна також викласти банани, знадобиться 1-2 банани). Білки збити з 100 г цукру в круту піну, змастити ними пиріг поверх яблук.
Випікати в розігрітій до 180° С духовці приблизно 20 хвилин. Нехай пиріг охолоне у формі, лише тоді його можна виймати.
Яблучний перекладанець
Потрібно: 250 мл молока, 350 г цукру, 1 яйце, 3 ст. л. олії, 2 ч. л. порошку до печива, 100 г вершкового масла, 1,5 – 2 кг яблук (кислих), 500 г борошна, 100 г води.
Приготування: яйце збити з 200 г цукру, влити до молока, додати олію і добре перемішати. Порошок до печива з’єднати з борошном та просіяти все до яєчно-молочної маси. Замісити легке тісто, розділити його на 5 частин, кожну з яких, тонко розкачавши, викласти у змащену маслом форму для випікання, проколоти тісто виделкою в кількох місцях. Випікати кожен корж 10-15 хв. при 180° С. Готуємо яблучну начинку: яблука очистити від шкірки, порізати, додати 150 г цукру та воду, поставити на слабкий вогонь, помішуючи, доведіть до кипіння і кілька хвилин кип’ятіть (яблука повинні розваритися). До яблучного пюре додати масло, добре перемішати. Коржі потрібно перемастити ще теплою яблучною масою. Зібравши перекладанець, поставте його в холодильник на 5-6 год. (коржі мають добре просочитися).
Карамельний пиріг з яблуками, корицею та горіхами
Потрібно: вершкове масло – 150 г, пудра -75 г, яйця-3 шт. борошно -175 г, карамель -100 г, розпушувач -1.5 ч. л., кориця, горіхи, яблука.
Приготування: 112 грам цукру топимо на маленькому вогні, коли цукор розтопиться, додаємо 50 гр вершкового холодного масла -перемішуємо та вливаємо 80 грам холодних вершків, перемішуємо, в кінці додаємо дрібку солі. Залишаємо, щоб охолола. Яблука почистити та нарізати на кубики, побризкати лимонним соком та відставити. Вершкове масло кімнатної температури збити на максимальній швидкості разом з цукровою пудрою до білої пишної маси (5-6 хв.).Знизити швидкість міксера до середньої та по одному додавати яйця. Додати карамель та ще раз трішки збити.
Відкласти міксер та просіяти всі сухі інгредієнти (борошно, дрібку солі, розпушувач, корицю, горіхи). Акуратно перемішати все лопаткою. Яблука перемішати трішки з борошном, можна додати родзинки. Підмішати яблука до тіста. Форму змастити маслом, заповнити тістом та посипати горіхами. Випікати приблизно 50 хв. до сухої зубочистки при 180-200 градусах.