Ситні і смачні страви з сиром – це вічна класика, яку не можна не любити. Апетитні, пікантні, вершково-ніжні – вони дарують відчуття ситості та справжню сирну насолоду. Страви з нашої підбірки готуються напрочуд легко і підходять на всі випадки життя, для будь-якого столу і будь-якого прийому їжі. Приготуйте і переконайтеся в цьому самі!
Французький сирний суп з грибами
Потрібно: курячий окорок – 1 шт., картопля – 4 шт., печериці – 200 г, твердий сир «Гауда» – 200 г, плавлений сир «Голландський» – 1 шт., морква – 1 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., сіль – за смаком, олія – для смаження.
Приготування: відварити окорок у двох літрах підсоленої води. Дістати з бульйону, відокремити м’ясо від кістки і нарізати шматочками. Очистити картоплю, нарізати кубиками, опустити в бульйон разом з м’ясом. Гриби і цибулю дрібно нарізати, очистити і натерти моркву на великій тертці. Все разом обсмажити на олії. Коли закипить картопля, додати смажені овочі та гриби в бульйон і варити 20 хвилин на маленькому вогні. За 5 хвилин до готовності в суп додати натертий плавлений сир «Голландський», перемішати до розчинення. Натерти твердий сир «Гауда» на тертці. Розлити готовий суп по жаростійким супникам, присипати зверху сиром. Поставити в розігріту до 200°С духовку на 5 хвилин. Подавати гарячим.
Піца Маргарита
Потрібно: основа піци – борошно – 500 г, дріжджі свіжі – 15 г, олія – 50 мл, вода – 320 мл, сіль за смаком.
Начинка: помідори – 6 шт., часник – 2 зубчики, олія – 50 мл, твердий сир – 250 г, зелень – за смаком, сіль, перець – за смаком.
Приготування: змішати дріжджі з просіяним борошном, розтерти пальцями до дрібних крихт. Додати олію і воду, замісити пружне тісто. Вимішувати тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук, за необхідності підсипати борошно. Накрити тісто серветкою і залишити підходити на 1 годину. Знову вимісити тісто, що підійшло. Розкачати в тонкий пласт, викласти на присипаний борошном протвінь. Зі вказаної кількості інгредієнтів у вас може вийти 3 невеликих піци або 1 велика. Занурити 2 помідори на 30 секунд в окріп, витягти, зняти шкірку. Злегка збити в блендері помідори з олією, часником, сіллю, перцем і зеленню. Рівномірно змастити тісто соусом. Твердий сир натерти на крупній тертці. Половиною сиру присипати тісто, змазане соусом. 4 помідори нарізати кружечками, викласти на піцу. Посипати зверху другою половиною натертого сиру. При запіканні сир, викладений на корж, розплавиться і стане тягучим, а сир зверху – запечеться апетитною золотистою скоринкою. Випікати за 220°C протягом 15-20 хвилин, поки краї не стануть золотистими.
Піца на сковороді
Потрібно: ковбаса (або сосиски) – 400 г, помідори – 2 шт., твердий сир – 150 г, майонез легкий – 3 ст. л., сметана – 4 ст. л., яйця курячі – 2 шт., борошно – 9 ст. л., олія – 1 ч. л.
Приготування: готуємо тісто – у глибокій мисці змішати яйця, сметану і майонез. Додати борошно, добре перемішати. Тісто має вийти рідким, трохи густішим за сметану. Велику сковороду змастити олією. Вилити на сковороду тісто і рівномірно розгладити по дну. Нарізати ковбасу кружечками середнього розміру, викласти на тісто. Нарізати помідори тонкими кружечками, викласти зверху на ковбасу. Натерти твердий сир на крупній тертці і рясно посипати помідори. Накрити сковорідку кришкою і готувати
Французький цибулевий суп з грінками
Потрібно: цибуля ріпчаста – 4 шт., курячий бульйон – 500 мл, твердий сир «Гауда» – 150 г, вершкове масло – 4 ст. л., борошно – 1 ст. л., скибочки батона – 3 шт., сіль, цукор – по 0,5 ч. л.
Приготування: цибулю очистити, помити, нарізати тонкими півкільцями. Обсмажити цибулю до золотистого кольору в каструлі на вершковому маслі. Додати сіль, цукор, борошно, смажити ще 1 хвилину. Влити курячий бульйон, варити на повільному вогні 15 хвилин. Розігріти духовку до 150°С. Розрізати скибочки батона навпіл, викласти на протвінь, помістити в розігріту духовку на 15-20 хвилин. Натерти твердий сир «Гауда» на дрібній тертці. Дістати грінки з духовки і посипати натертим сиром. Включити гриль в духовці. Цибулевий суп налити в жаростійкі тарілки або горщики, в кожний покласти по 1-2 грінки. Запекти під грилем до золотистої скоринки.
Картопляний гратен під сирно-вершковим соусом
Потрібно: картопля – 1 кг, твердий сир «Гауда» – 200 г, плавлений сир «Голландський» – 2 шт., вершки нежирні – 400 мл, часник – 2 зубчики, мускатний горіх, сіль – за смаком.
Приготування: картоплю очистити від шкірки, нарізати тонкими скибочками. Вершки нагріти, додати натертий на крупній тертці плавлений сир «Голландія». Коли сир повністю розплавиться, додати мускатний горіх і роздавлений часник. Викласти нарізану картоплю у форму для запікання тонким шаром, залити шар сирним соусом, знову викласти картоплю шаром, залити соусом – і так кілька разів, щоб останнім був соус. Помістити форму в розігріту до 180°С духовку, запікати гратен протягом 60 хвилин. Натерти твердий сир «Гауда» на крупній тертці. За 5 хвилин до закінчення приготування дістати гратен з духовки, присипати тертим сиром і довести до готовності.
Лазанья з рибою і зеленню
Потрібно: філе лосося (або іншої жирної риби) – 300 г, сухі листи лазаньї – 8-10 шт., вершки нежирні – 120 мл, твердий сир – 100 г, зелень на ваш смак – 1 великий пучок, сир нежирний – 200 г, олія – 50 мл, сіль, приправи – за смаком.
Приготування: розігріти духовку до 200°С. Змастити форму для запікання олією. Філе риби нарізати тонкими скибочками. Зелень подрібнити. Твердий сир натерти на крупній тертці. У мисці поєднати сир, вершки, зелень, сіль, перець, перемішати. Опустити листи лазаньї в окріп на 3-4 хвилини, вийняти, охолодити. Воду не виливати. Якщо листи лазаньї не потребують попереднього замочування в окропі, то можна пропустити цей крок. На дно форми для запікання викласти кілька листів лазаньї, щоб повністю покрити дно. Влити 2 ст. л. гарячої води. Рівномірно викласти третину рибного філе, залити вершково-сирною масою. Повторити шари начинки так, щоб верхнім шаром виявилися пласти лазаньї. Останній шар посипати тертим сиром і збризнути водою. Запікати в духовці 15-20 хвилин, поки сир не створить хрустку золотисту скориночку. Подавати лазанью гарячою.
М’ясна касероль із хрусткою скоринкою
Потрібно: фарш свиняче-яловичий – 300 г, яйце куряче – 1 шт., картопля середнього розміру – 3 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., твердий сир – 200 г, майонез легкий або сметана – 100 г, сіль, спеції – за смаком, олія – для змащування форми.
Приготування: у готовий свиняче-яловичий фарш додати 1 сире яйце, сіль і перець за смаком. Перемішати. Сиру картоплю очистити і нарізати тонкими скибочками. На дно змащеної олією форми укласти нарізану картоплю, посолити. Щоб картопля швидше приготувалась, а запіканка була соковитою, поливаємо зверху соусом. Для соусу: змішати майонез або сметану з 3 ст. л. кип’яченої води, сіллю і спеціями. Цибулю нарізати півкільцями і викласти зверху на картоплю в соусі. Наступним шаром рівномірно викласти фарш. Натерти твердий сир на крупній тертці. Рівномірно розподілити по фаршу. Поставити в розігріту до 200°С духовку на 35 хвилин. Твердий сир ТМ «Шостка» при запіканні перетвориться на хрустку золотисту скориночку.
Відкритий пиріг (кіш) із шинкою та маринованими огірками
Потрібно: для тіста – борошно – 230 г, масло вершкове – 125 г, сметана – 3 ст. л., розпушувач – 1 ч. л., сіль – 2 щіпки.
Начинка: огірки мариновані – 2 шт., шинка – 150 г, твердий сир – 150 г, яйця курячі – 3 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., олія – для смаження.
Приготування: змішати розм’якшене масло з борошном, розпушувачем, сметаною і сіллю, вимісити пружне тісто. Мариновані огірки нарізати дрібними кубиками і тушкувати 5 хвилин на середньому вогні з додаванням олії. Подрібнити цибулю і додати її до огірків. Шинку нарізати дрібними кубиками, додати до огірків і цибулі. Обсмажувати 5 хвилин. Натерти на крупній тертці твердий сир. Половину натертого сиру збити з яйцями, додати огірки і шинку, перемішати. Тісто розподілити по формі для випікання, зробити бортики. Вилити начинку в тісто. Поставити в розігріту до 200°С духовку на 10 хвилин. Дістати пиріг, посипати другою частиною тертого сиру, випікати ще 20 хвилин.
Роли з крабових паличок та сиру у лаваші
Потрібно: плавлений сир – 2 шт., крабові палички – 200 г, пучок кропу, вірменський лаваш.
Приготування: нарізати плавлений сир та крабові палички кубиками, скласти в чашу блендеру. Додати кріп та збити у блендері, перетворюючи на однорідну масу. Додати сіль за бажанням. Лаваш щедро змазати сирно-крабовим кремом та загорнути в рулет. Нарізати лаваш з начинням однаковими шматочками. Викласти роли на тарілку, прикрасити зеленню та подавати до столу.
Сирні булочки
Потрібно: молоко або кефір – 300 мл, яйце – 2 шт., дріжджі – 2 ч.л., маргарин – 120 мл, сіль – 3/4 ч.л., цукор – 1 ст.л., олія – 2-3 ст.л., сир плавлений «Голландський» – 2 шт., сир твердий – 100 г, борошно – 800 г.
Приготування: у теплому молоці розчинити дріжджі. Натерти плавлений сир на терці. Збити яйця з сіллю та цукром. Додати олію, розтоплений маргарин та молоко з дріжджами. Всипати троши більше половини борошна, замісити тісто та почекати, поки воно підійде. Як тісто підійде, додати у нього дрібно натертий плавлений сир та решту борошна. Вимішувати поки тісто не стане м’яким та еластичним Сформувати невеликі булочки. Викласти їх на лист для випікання та змазати зверху яйцем. Випікати 35-40 хв. при температурі 180°. Через 20-25 хв. булочки присипати зверху тертим твердим сиром та знову поставити у духовку.