Цей, налитий сонцем, перець

Цей, налитий сонцем, перець
На грядках достигає врожай перцю. Дбайливі господині вже думають, що смачненьке з нього приготувати. Для вас, любі читачі, добірка цікавих рецептів.

Перець в мультиварці, фарширований м’ясом курки

Потрібно: для начинки перці солодкі, скільки вмістить чаша, 1 скл. рису, 300-400 г курячого філе, 1-2 морквини, 1-2 цибулини. Для соусу – 1 цибулина, 1 солодкий перець, 2-3 скл. води, 1-2 зуб. часнику, 3 ст. л. томатної пасти, сіль, перець чорний мелений, спеції.

Приготування: для фаршу натерти моркву і цибулю, м’ясо нарізати дрібно. Скласти все в миску, додати трохи масла. Включити на 40 хвилин режим «Випічка». Готувати треба під кришкою, тільки зрідка помішувати.

Окремо варити рис, злити воду. З’єднати його з курячим м’ясом в чаші, посолити і поперчити. Приготувати соус. Часник подрібнити, змішати з розмішаною в воді томатною пастою. Також дрібно різати цибулю і 1 перець солодкий. Все змішати, заправити сіллю і спеціями. Готовим фаршем начинити перці. Укласти їх в чашу, залити соусом. У режимі «Гасіння» витримати 60-80 хвилин.

Рецепт перцю, фаршированого яйцем та бринзою

Потрібно: 100-150 г бринзи, 30 г вершкового масла, 4-5 солодких перців, 1 яйце, червоний мелений перець.

Приготування: з боку плодоніжок підрізати стручки перцю, не зрізуючи їх до кінця, відігнути, прибрати насіння, промити перці всередині. Виделкою бринзу розім’яти, перемішати з сирими яйцями, додавши червоний перець, нафарширувати перці, прикрити кришечками – так начинка не буде випадати. З усіх боків обсмажити перець на сковороді з вершковим маслом, потім в духовці довести до готовності, подавати гарячими.

Маринований перець

Потрібно: солодкий перець. Для маринаду: 1 л води,  250 мл оцту 9%, 200 г цукру, 1 ст. л. солі. В кожну банку: кружечок цибулі, 1/2 ч. л. зернят гірчиці,  1 лавровий лист,  1/2 ч. л. духмяного перцю.

Приготування: перці розрізати на 4 частини, видалити насіння. Розкласти по банках четвертинки перців, цибулю, зерна гірчиці, запашний перець і лавровий лист. Перець викласти щільно, щоб якомога більше помістилося в банку. У невеликій каструлі довести до кипіння всі інгредієнти для маринаду, мішати його до повного розчинення цукру. Зняти з вогню і розлити гарячий маринад по банках з перцем. Закрутити кришкою. На дно великої каструлі покласти кухонний рушник або спеціальну решітку для пастеризації. На рушник (або на решітку) поставити банки з перцем, так щоб вони не торкалися одна одної. Залити теплою водою до 3/4 висоти банок. Довести до кипіння воду, зменшити вогонь, щоб вода спокійно побулькувала і пастеризувати 5 хвилин з моменту закипання води. Банки акуратно вийняти витерти насухо, перевернути догори дном і залишити так до охолодження. Маринований перець буде готовий через 1-2 тижні.

Перець у томатному соці

Потрібно: 3 кг болгарського перцю, 1,5 кг помідорів, 1 скл. олії, 80 мл оцту (9%), 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, перець, лавровий лист.

Приготування: помідори вимити, перебрати та змолоти у блендері або м’ясорубці на пюре. Поставити на середній вогонь, довести до кипіння. Додати олію, сіль, цукор, оцет, спеції. Перець промити, очистити від насіння, видалити плодоніжки, порізати поздовжніми смужками. Покласти у киплячий помідоровий соус, довести до кипіння. Варити 25 хвилин.

Розкласти у стерильні банки (вимиті та висушені в духовці) та одразу ж закатати. Перевернути догори дном, вкрити теплим щільним сукном та залишити до повного вистигання.

Фарширований овочами перець

Потрібно: 4,5 кг болгарського перцю, 2,5 кг помідорів, 4 кг моркви, 600 г цибулі, 150 г кореню  селери, 150 г кореню петрушки, 50 г селери (зелені), 50 г петрушки (зелені), 50 г кропу; 100 г цукру, 100 г солі, 1 ч. л. червоного меленого перцю, 1 ч. л. чорного меленого перцю.

Приготування: перці акуратно очистити від насіння, промити зовні і всередині, опустити в киплячу воду на 2-3 хвилини, потім відразу ж перекласти в холодну воду до повного охолодження. Цибулю нарізати кільцями і обсмажити до золотистого кольору. Нарізати дрібними кубиками коріння і, окремо один від одного, обсмажити до готовності. В одній посуді  змішати цибулю і коріння, додати подрібнену зелень і 50 г солі. Отриманою начинкою наповнити перці і укласти їх в стерилізовані банки. Дрібно нарізати помідори, викласти в каструлю і закип’ятити отриманий сік.

Додати до помідорів сіль, обидва види меленого перцю і цукор, варити ще 5 хвилин. Залити томатну масу в баночки з перцем. Банки стерилізувати в окропі 1 годину.

Заготовка з перцю для фарширування на зиму

Приготування: перець бланширувати в гарячій воді 1-2 хв., щоб трішки пом`якшав. Скласти в сухі банки і залити окропом на 5-7 хв., Потім злити воду, залити гарячим маринадом і закрутити.

Маринад : на 1,5 л води

  • 2 ст. ложки солі,
  • 1 ст. ложка цукру,
  • 3 ст. ложки оцту 9%
  • перець горошок і лаврового листочка пару штук. Ще можна покласти в баночки по гілочці селери і петрушку, хто любить.

Сира аджика гостра

Потрібно: 1,5 кг солодкого перцю (червоного), 350 г часнику, 250 г оцту (можна менше), 8 ст. л цукру, 2 ст. л. солі, 2 шт. кореня хрону (розміром з палець), 300 г гіркого перцю.

Приготування: усі складові пропустити через м’ясорубку, додати спеції, змішати, розлити по банках. Зберігати у прохолоді.

Перець, фарширований помідорами

Потрібно: на 5 кг перцю – 3 кг помідорів, 3 головки часнику, великий пучечок зелені.

Для маринаду: 1л води, 1 склянка цукру, 1.3 ст. л. солі, 1 склянка оцту.

Приготування: перець помити, очистити від хвостиків і насіння, бланширувати 5 хв. в підсоленій воді. Помідори нарізати крупно, додати посічений часник, зелень,  додати оцет, підсолити.  Перець начинити сумішшю,  скласти в чисті банки. Залити гарячим маринадом, стерилізувати 15 хв.

Перець з яблуками

Потрібно: 3 кг перцю, 2-3 кг кисло-солодких яблук

Маринад: 1,5 л води, 1 склянка 9% оцту, 1 скл. олії, 2 скл. цукру, 1 ст. л. солі. Все закип’ятити, додати перець, різаний на 6-8 частин по довжині, проварити 3-4 хвилини, додати яблука, розрізані на 4-6 частин (без серединки) та варити ще 2 хвилити, перекласти в стерилізовані банки, долити маринадом і закатати, закутати до повного охолодження. Дуже смачно!

Балканський соус «Айвар»

Потрібно: 3 болгарських перці (червоні, грубостінні), 2 баклажани, цибулина, 1 ст. л. цукру і 1/3 ч. л. солі, 2 давлені зубці часнику, чорний мелений перець, мелений лавровий лист, червоний гострий перець.

Приготування: овочі запекти. Баклажани проткнути виделкою (щоб не вибухнули при запіканні). В процесі запікання кілька разів перевертати на інший бік. Після запікання помістити в пакет до охолодження. Почистити від шкірки, з перцю забрати ще й середину.

До овочевої м’якоті додати попередньо просмажену на олії порізану цибулину.  Все проблендерувати. Помістити на вогонь, додати спеції. Проварити 20 хвилин. Гарячий соус викласти в гарячі стерилізовані банки, зразу закрити стерилізованими кришками, перевернути і закутати на ніч.

Східний соус «Матбуха»

Потрібно: 10 помідорів, 3 солодкі червоні перці, 2 гострих перці, 4 зубчики часнику, 3 ст. л. томатної пасти, 2 ст. ложки олії, 1 ст. л. солодкої паприки, 1 ч. л. чорного меленого перцю, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру.

Приготування: помідори надрізати навхрест, облити окропом,  потім помістити в холодну воду, очистити від шкірки.

Солодкі перці почистити і нарізати на смужки. Гострий перець очистити від насіння, нарізати на шматочки.

Часник очистити і нарізати на тонкі шматочки.

Нагріти олію, просмажити часник, гострий і солодкий перець 5-10 хвилин до розм’якшення. Очищені помідори нарізати, додати в каструлю і продовжувати тушкувати з овочами. Додати томатну пасту, сіль, цукор, перець і паприку і продовжувати варити до випарювання рідини (більше 2 годин).

Готовий соус можна проблендерувати, а можна залишити і у такому вигляді.

Кисло-солодкий гострий перець

Потрібно: 900 г гострого перцю, порізати кільцями, 1 морквина, порізати півкружечками, 1 цибулина, порізати півкільцями.

Для маринаду: 1 ч. л. солі, 450 мл яблучного оцту, 600 г цукру, 5 ст. л. зернят гірчиці, 3 ст. л. гранульованого часнику, 300 мл води.

Приготування:  усі інгредієнти для маринаду помістити у 3-х літрову каструлю і довести до кипіння. Кип’ятити 5 хвилин. Додати усі овочі і варити ще 5 хвилин. Розкласти овочі з маринадом по стерилізованих банках. Закрити банки стерилізованими кришками. На підлозі або на полиці (де є місце), розстелити складений вдвічі кухонний рушник, поставити перевернуті догори дном банки. Загорнути запаси старим покривалом або кількома кухонними рушниками і залишити так до охолодження, після охолодження перевернути в нормальну позицію.

Зберігати кисло-солодкий гострий перець в коморі. А після відкривання банки, в холодильнику.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *