У Чорткові спекли найбільшу піцу в Україні (фото)

У Чорткові спекли найбільшу піцу в Україні (фото)

У суботу, 15 червня, вперше  на Тернопільщині відбувся фестиваль піци. Свято зібрало чимало дорослих і малих шанувальників італійської кухні. Смачне дійство організувала Чортківська міська рада. Родзинкою свята стало встановлення рекорду України з випікання найбільшої у діаметрі піци. Готував її чортківчанин Віталій Колошиць, який під час цьогорічного чемпіонату ввійшов у сотню найкращих піцайоло світу, а також його колеги по кухні  із піцерії «Престо», яка теж підтримала цей захід.

 

  • Це неаполітанська «Маргарита», – розповідає ініціатор рекорду Віталій Колошиць. – Аби її спекти ми використали 190 кілограмів тіста, 80 кілограмів моцарели, 45 літрів помідорової сальси, 6 кілограми базиліку і 5 літрів оливкової олії.

Працювали кухарі біля печі понад 7 годин під палючим сонцем. Аби зафіксувати рекорд у Чортків приїхали представники Реєстру рекордів України.

Найбільша кругла піца України в діаметрі має рівно 8 метрів. І за задумом організаторів складається з 260 шматків невеличких піц, які були приготовлені у переносних печах. Цього разу чортківські піцейоло перемогли столичних. Адже подібний попередній рекорд був зафіксований у Києві.

  • У Києві була приготовлена також кругла піца, діаметр якої становив 7 метрів і 10 сантиметрів. Сьогодні у Чорткові піцейоло Віталій Колошець взяв на себе зобов’язання побити цей рекорд і зробити піцу діаметром понад 8 метрів. І виконав їх! Отже Національний рекорд встановлено!, – розповідає експерт Національного реєстру рекордів України Павло Горішевський. 

Аби зробити страву суцільною – шматки піци спеціально склеювали сиром. А от саму піцу випікали і збирали щонайменше 8 годин. Після фіксації рекорду найбільшу круглу піцу роздали безкоштовно усім бажаючим. Італійська страва засмакувала жителям Чорткова.

Учасники фестивалю могли позмагатися на швидкість поїдання піци, побачити номери шоу піца-акробатики від піцайол із збірної України.

До слова, в найбільшу піцу у світі приготували на батьківщині цієї страви в Італії. Зокрема, у 2012 році у Римі п’ять кухарів спекли класичну «Маргариту» діаметром 40м( !) метрів. Площа її – 1208 квадратних метрів! В італійському місті Неаполі спекли найбільшу піцу в світі, довжина якої 1,8 кілометра.

Юлія  СТАСИШИНА. 

 

 

 

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *