У садах поспіли сливи медові, приготуйте з них страви чудові

У садах поспіли сливи медові, приготуйте з них страви чудові

Сливовий сезон у розпалі. Тож не полінуйтеся вибратись у сад, магазин чи ринок, назбирайте або придбайте ці соковиті фрукти і потіште рідних найрізноманітнішими смаколиками. А наші рецепти допоможуть вам у цьому.

Сливовий мармелад

Потрібно: сливи -1 кг, желатин -10 г, чорнослив -150 г, горіхи – 40 г, какао -3 ч. ложки, цукор за смаком.

Приготування: сливи почистити від кісточок, покласти на деко та запікати у духовці 1 годину при температурі 180 °С. Потім остудити та змолоти блендером. Для мармеладу потрібно 400 мл пюре. Чорнослив, горіхи і какао подрібнити блендером в пюре. Отриману масу викласти в невелику форму, застелену плівкою, добре утрамбувати і розрівняти. Желатин замочити в холодній воді на 10 хв. Сливове пюре нагріти, додати цукор за смаком, желатин, перемішати, щоб цукор і желатин повністю розчинилися. Вилити пюре з желатином на підготовлену основу з чорносливу. Дати застигнути в холодильнику або морозилці. Потім нарізати кубиками. За бажанням такий мармелад можна приготувати без основи з чорносливу. Можна обкачати нарізаний мармелад у цукрі.

Аджика зі слив

Потрібно: сливи -1 кг, томатна паста -1 ст. ложка, болгарський перець – 2 шт., перець чилі – 1 шт., часник – 5 зубців, хмелі-сунелі – 1 ст. ложка, цукор – 2 ст. ложки, сіль – 1 ст. ложка.

Приготування: сливи помийте, видаліть кісточки, покладіть в каструлю, додайте сіль і цукор. Поставте варити. Коли при нагріванні сливи пустить сік, додайте томатну пасту. Болгарський перець і перець чилі наріжте невеликими шматочками. Додайте до слив перець і хмелі-сунелі. Варіть 10 хвилин. Додайте в аджику часник. Збийте її блендером до однорідної маси. Далі закип’ятіть і розкладіть по стерилізованих банках. Закрийте кришками.

Сливовий лікер

Потрібно: сливи – 1 кг, цукор – 0,5 кг, листки сливи – 2-3 шт., гвоздика – 3-4 шт., ванілін – дрібка, мускатний горіх за смаком, горілка (або бренді) – 750 мл.

Приготування: сливи помийте, видаліть кісточки. Засипте цукром і додайте приправи. Поставте в тепле місце. Через 10 днів додайте алкоголь і дайте масі настоятися 4-5 тижнів. Процідіть через сито і розлийте напій у пляшки.

Сливове варення з корицею

Потрібно: сливи – 600 г, цукор – 195 г, кориця – 1 паличка, мелена кориця – 1 ч. ложка, вода – 150 мл.

Приготування: сливи помийте і видаліть кісточки. У воду всипте цукор, покладіть паличку кориці, закип’ятіть. Зменшіть вогонь, проваріть 10 хв. Сливи викладіть у форму для запікання, посипте меленою корицею, полийте сиропом (паличку кориці також покладіть), перемішайте. Поставте в розігріту до 170 °С духовку на 1 годину. У процесі запікання акуратно перемішайте сливи 2-3 рази. Розлийте варення в стерилізовані банки, закрутіть.

Соте з баклажанів зі сливами

Потрібно: баклажани – 1 кг, сливи – 5-7 шт., цибуля – 1-2 шт., болгарський перець – 3-5 шт., морква – 2 шт., помідори – 5 шт., часник – 2-3 зубці, оцет – 1 ст. ложка, олія – для смаження, цукор, сіль і чорний мелений перець – за смаком.

Приготування: баклажани поріжте на кубики, посоліть і залиште на 15 хвилин. Відтисніть і злегка обсмажте на олії. Додайте нашатковану цибулю. Потім – порізаний перець і терту моркву. Сливи поріжте на невеликі шматочки і додайте до овочів. Опісля покладіть нарізані помідори. Додайте сіль, цукор, перець і тушкуйте на невеликому вогні, періодично помішуючи. Наприкінці додайте подрібнений часник і оцет. Соте перекладіть в підготовлені для консервації банки, закатайте кришками.

М’ясні книдлі, фаршировані сливами

Потрібно: м’ясний фарш (з розмоченою булкою і цибулею) – 500 г, молоко – 50 мл, яйце – 1 шт., імбир (тертий) – 1 ч. ложка, зелень кропу та базиліку – за смаком, соняшникова олія – 1 ст. ложка, борошно і сухарі – для панірування, сіль і чорний мелений перець – за смаком, вершкове масло – 50 г.

Для начинки: сині сливи (без кісточок) – 300 г.

Для соусу: сметана – 100 г, сливи – 10 половинок, цибуля – 1 шт., вода – 1 склянка, сіль і чорний мелений перець – за смаком, цукор – 1 ч. ложка.

Для прикраси: зелень петрушки і помідори.

Приготування: у м’ясний фарш додайте спеції, яйце, нарізану зелень, молоко і масло, перемішайте. Сливи розділіть на половинки. З фаршу зробіть невеликі кульки, покладіть на дошку, зробіть заглиблення і викладіть половинку (або четвертинку) сливи, зліпіть кнедлики. Обваляйте їх в суміші борошна і панірувальних сухарів і обсмажте на олії з обох боків. Обсмажені фаршировані книдлі складіть в чавунну каструлю, залийте розведеною у воді сметаною, додайте спеції, покладіть цілу цибулину і половинки слив. Тушкуйте на слабкому вогні 30 хвилин. Готові книдлі зі сливами подавайте з картопляним пюре, прикрасивши страву зеленню петрушки і помідорами.

Суп зі слив

Потрібно: 1 л води, 300 г слив, 250 г цукру, 100 г сметани, 1 ст. л. крохмалю, сухарики, кориця.

Приготування: у воду додайте цукор, доведіть до кипіння, всипте корицю і покладіть сливи (промийте заздалегідь і вийміть кісточки). На повільному вогні варіть суп до м’якості слив, наприкінці додайте розведений холодною водою крохмаль. Гарячий суп розлийте у тарілки, додайте сухарики. Також суп можна подавати холодним, а в якості заправки можна використовувати сметану.

Макарони зі сливами

Потрібно: по 200 г слив і спагеті, 2 склянки вершків, 1 склянку цукру, 1/2 склянки фундуку, вершкове масло, сіль.

Приготування: невеликими скибочками наріжте сливи, на вершковому маслі обсмажте з обох боків, посипавши цукром. Відваріть спагеті, заправте вершковим маслом. Для соусу вершки перемішайте з цукром і на повільному вогні прогрійте до загустіння. Викладіть спагеті в тарілки, покладіть на них смажені сливи, полийте приготованим соусом.

Салат зі сливами

Потрібно: 300 г слив, 250 г курячого філе, 50 мл оливкової олії, 1 пучок салату, 1 груша, 1 ч. л. соку лимона, чорний перець, сіль.

Приготування: розріжте сливи навпіл, видаліть кісточки, часточками наріжте м’якоть. Видаліть з груші насіння і поріжте її на  невеликі шматочки. Зі спеціями відваріть філе, дайте охолонути, наріжте тонкими скибочками. Порвіть руками листя салату. З’єднайте всі інгредієнти, акуратно перемішайте, додавши лимонний сік та олію, підсоліть салат за смаком.

Шашлик зі сливами

Потрібно: 350 г свинячої вирізки, 4 сливи, 3 ст. л. желе червоної смородини, 2 ч. л. порошку чилі, по 1 ч. л. коричневого цукру і меленого кмину, по 1/2 ч. л. червоного меленого перцю і солі.

Приготування: перемішайте сіль, червоний перець, кмин, коричневий цукор і чилі, натріть сумішшю свинину, нарізану шматочками по 4 см, нанизайте м’ясо на шампури, чергуючи з четвертинками слив. Поставте шашлик готуватися. Через 7 хвилин змастіть розтопленим смородиновим желе, далі смажте до готовності м’яса.

Сливовий рулет

Потрібно: 1 кг слив, 300 г цукру, 50 г мигдалю, 1/2 лимона (сік і терта цедра), 1 ст. л. води, цукор для обкатки рулету.

Приготування: воду з’єднайте з цукром і лимонним соком, проваріть до тягучого густого сиропу, покладіть сливи (заздалегідь видаліть кісточки, зніміть шкірку), проваріть до густоти. Додайте до слив терту цедру лимона, варіть далі до загустіння – ложка у масі повинна стояти вертикально. Дайте масі охолонути, додайте мигдаль, нарізаний довгою соломкою, потім, на рясно посипаній цукром робочій поверхні, скачайте з неї товстий рулет. Покладіть його в сухе місце і висушіть, нарізайте перед подачею тонкими скибочками.

Сливи, фаршировані моцарелою

Потрібно: сушений орегано – пів маленької ложки, великі сливи – 10 шт., моцарела – 20 мініатюрних шматочків, сіль і перець – за смаком.

Приготування: сливи ретельно помийте, розділивши навпіл, акуратно витягніть з них кісточки. На половинки слив зверху викладіть шматочки сиру. Потім посипте їх орегано, сіллю та перцем. Духовку попередньо розігрійте до 200 ° С. Сливи викладіть на деко і поставте в духовку на 10 хвилин. Подавайте гарячими.

Томатно-сливовий кетчуп на зиму

Потрібно: 2 кг томатів, 1 кг слив, 0,2 кг цибулі ріпчастої, 1,5 ст. л. солі, 0,2 кг цукру, 3 перці чилі, 0,5 ч. л. хмелі-сунелі, кілька лаврових листків, дві ст. л. оцту 9%, 100 г часнику, по пучку кропу, кінзи, петрушки, базиліку.

Приготування: помідори помийте, почистіть від шкірки. Зі слив видаліть кісточки. Цибулю також поріжте на 4 частини. Блендером збийте томати, цибулю, сливи в кашку. Отриману суміш проваріть в емальованій каструлі на слабкому вогні близько двох годин.

Зелень з часником, чилі теж подрібніть блендером. Всі інгредієнти додайте до томатно-сливової маси і знову проваріть півгодини, поки кетчуп не почне загусати. Вийміть лаврове листя. Розлийте сливовий соус у чисті банки, закрийте кришками.

Гостра приправа із синіх слив для м’яса

Потрібно: 4 кг синіх слив, 5 ст. л. солі, 4 перці чилі, 4 головки часнику, кінза сушена, насіння коріандру, кріп, базилік, жменя чищених волоських горіхів.

Приготування: сливи промийте, видаліть кісточки. Проваріть з півгодини, перетріть на дрібному ситі. Додайте подрібнені інгредієнти і знову варіть, поки приправа не почне загусати. Розлийте сливовий соус у банки, закрутіть і закутайте.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *