Якщо болить спина – перевірте… шлунок

Якщо болить спина – перевірте… шлунок

Це може бути першим дзвіночком, який сповіщає про таку неприємну недугу, як виразка

Якщо болить спина – перевірте... шлунок

Виразка шлунку та дванадцятипалої кишки – дуже поширене захворювання в сучасному світі. За статистикою, від цього страждає  6-14% населення планети. В Україні таких хворих теж немало – близько 10%

Зазвичай, виразка з’являється через порушення режиму харчування, вживання таких популярних сьогодні сухариків, чіпсів, солодкої газованої води, фаст-фуду, захоплення алкоголем, курінням, а також через дефіцит вітамінів, недосипання та нервові стреси.

Виразкова хвороба особливо загострюється навесні та восени. Найчастіше хворіють чоловіки віком від 20 до 50 років, а от жінок з цією недугою вчетверо менше. До того ж, за останнє десятиліття хвороба помолодшала – гастрити та виразки діагностують і в дітей, а особливо часто – у студентів.

Про особливості виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, її симптоми, методи лікування та профілактики «Нашому ДНЮ» розповів  завідувач терапевтичного відділення Тернопільської міської комунальної лікарні № 3, лікар-терапевт вищої категорії Михайло ЮРЧАК.

Михайле Андрійовичу, то що ж провокує появу виразкової хвороби?

– Це одне з найпоширеніших хронічних захворювань органів травлення. При цьому утворюється виразковий дефект на слизовій оболонці шлунка або дванадцятипалої кишки. Розвивається недуга внаслідок порушення рівноваги між активністю шлункового соку та захисними можливостями слизової оболонки.

Сприяють цьому порушення режиму харчування (зловживання грубою та гострою їжею), шкідливі звички (куріння, зловживання алкоголем), прийом медикаментів (нестероїдні протизапальні препарати, протитуберкульозні засоби), психоемоційні стреси, надмірне фізичне навантаження та генетична схильність. Також причиною недуги може стати інфекція, спричинена бактерією Helicobacter pylori, Джерелом інфекції для нас можуть бути хворі тварини та інші люди. Від них бактерії потрапляють у воду та харчові продукти, особливо м’ясо та молоко.

– Які симптоми цієї недуги?

– Для всіх захворювань кишково-шлункового тракту характерний больовий синдром. Діагноз встановлюється залежно від його локалізації. Для виразки шлунку характерні ниючі болі у верхній половині живота. Як правило, вони виникають після прийому їжі. Якщо це виразка дванадцятипалої кишки, то, навпаки, турбують «голодні» болі у верхньому правому квадраті живота. Тоді їжа приносить покращення. Також для виразкової хвороби характерна нудота, печія, відрижка і навіть поганий настрій, роздратованість, плаксивість.

– Недавно знайомий лікував хребет, а медики при детальному обстеженні виявили в нього виразку…

– І справді, трапляються ситуації, коли це захворювання провокує болі у хребті. При ураженні задньої стінки шлунку або дванадцятипалої кишки та при глибоких ураженнях слизової оболонки біль проявляється в хребті локально – в області остистих відростків 8-9-го  грудних хребців і по обидва боки від хребта на рівні 10-го грудного і 1-го поперекового хребців. Тому при болях у хребті варто перевірити і шлунок. Тож дуже важливо вчасно звернутися за допомогою до спеціалістів і не займатися самолікуванням, адже це може привести до загострення недуги і ускладнень.

Курс лікування триває 10-15 днів. За цей час з допомогою препаратів та дотримання дієти виразки заживають. Однак повністю побороти цю недугу неможливо. Тому восени та навесні варто проходити курс профілактичного лікування.

– Сьогодні дуже багатьох людей турбує печія. Народним засобом проти цієї проблеми є питтєва сода. Чи варто її застосовувати?

– Сода лише нейтралізує кислотне середовище. Це тимчасовий засіб. Щоб усунути цю проблему, також потрібно звернутися до лікаря і пройти обстеження.

– Як же правильно харчуватися, щоб вберегтися від захворювань кишково-шлункового тракту?

– Необхідно пам’ятати, що при загостренні виразкової хвороби дієта має дуже важливе значення. Приймати їжу необхідно до 8 разів на добу невеликими порціями. Їжа повинна бути приготовлена на пару або відварена. Добовий раціон харчування має містити всі необхідні поживні речовини: білки, жири, вуглеводи. Тому до меню слід стаивтися уважно, у ньому має бути як рослинна їжу,так і тваринний білок.

Юля ТИМКІВ.

 

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *