10 КОРИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КАВУНА, ПРО ЯКІ ВИ, МОЖЛИВО, НАВІТЬ НЕ ЗДОГАДУВАЛИСЬ

10 КОРИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КАВУНА, ПРО ЯКІ ВИ, МОЖЛИВО, НАВІТЬ НЕ ЗДОГАДУВАЛИСЬ

Вживання кавуна здатне попередити високий кров’яний тиск, діабет, серцеві хвороби, інфаркт, ниркові розлади і навіть рак.

У зрілому плоді у великій кількості міститься бета-каротин, лікопен, а ще багато вітаміну С, кальцію, магнію, харчових волокон, білка і калію.  Також є вітамін А, В6, тіамін та інші корисні елементи.

Отже, які вони – 10 надзвичайно корисних властивостей цього літнього смаколика? Попереджаємо, після прочитання статті вам неодмінно захочеться з’їсти бодай шматочок стиглого кавуна.

  1. РЕГУЛЮЄ КРОВ’ЯНИЙ ТИСК ТА ЗАПОБІГАЄ ІНСУЛЬТАМ І ІНФАРКТАМ

Кількість калію та магнію в цих ягодах досить висока, що допомагає у зниженні кров’яного тиску, стимулюючи кровообіг та знижуючи навантаження на серцево-судинну систему. Каротиноїди, що містяться в кавунах, запобігають затвердінню стінок вен та артерій. Таким чином допомагають знизити артеріальний тиск і зменшують можливість інсультів, інфарктів і атеросклерозу.

  1. КОНТРОЛЮЄ ДІАБЕТ ТА ЗНИЖУЄ РІВЕНЬ ЦУКРУ В КРОВІ

Люди з діабетом повинні все життя дотримуватися особливої дієти з мінімальним споживанням цукру. Але такий особливий режим харчування часто супроводжує відчуття неповної ситості. І допомогти боротися з цим може якраз таки кавун.

Він солодкий на смак і при цьому низькокалорійний. А вітаміни та мінерали в кавуні – до прикладу, калій та магній діють в організмі людини як інсулін, допомагаючи знизити рівень цукру в крові.

  1. БЕРЕЖЕ ЗДОРОВ’Я ОЧЕЙ

Кавун містить велику кількість бета-каротину, вітаміну С, лютеїну, завдяки яким ваші очі добре захищені.

  1. ДОПОМАГАЄ ПРИ РОЗЛАДАХ НИРОК

У кавунах міститься багато калію, а саме він допомагає ниркам виводити токсичні речовини. А ще кавуни здатні зменшити концентрацію сечової кислоти в крові, тим самим мінімізуючи можливість пошкодження нирок.

  1. ЗАПОБІГАЄ ПОЯВІ ЗМОРШОК ТА ПЕРЕДЧАСНОМУ СТАРІННЮ ШКІРИ

Кавун багатий на антиоксиданти, які знижують ознаки передчасного старіння та запобігають появі зморшок та вікових плям на шкірі. Крім того, кавун – це додаткова рідина для організму, а всі ми знаємо, що шкірі, як і всім іншим органам, вкрай необхідно якомога

  1. ПОКРАЩУЄ ФУНКЦІОНУВАННЯ СЕРЦЯ

Лікопен, що також міститься в кавунах, покращує функціонування серця. Кавун здатен знизити рівень холестерину, що впливає на здоров’я серця та береже його від багатьох небезпечних станів, в тому числі й від інфаркту. А вже згадувані бета-каротин та антиоксиданти з антивіковими властивостями зберігають серце молодим.

  1. ЛІКУЄ ІМПОТЕНЦІЮ

У соці кавуна міститься дуже важливий та корисний елемент – аргінін. Саме він є ефективним у лікуванні еректильної дисфункції, стимулює лібідо та знижує фригідність.

  1. ДОПОМАГАЄ СКИНУТИ ЗАЙВУ ВАГУ

Кавуни на смак солодкі, але, що дуже важливо для тих, хто бореться із зайвою вагою, – низькокалорійні. Тому, навіть якщо ви на дієті, кавуни їсти можна. У 100 г цього продукту міститься всього 30 калорій, а з’їдаючи м’якоть кавуна, можна надовго позбутися почуття голоду.

Крім того, кавун містить у своєму складі фолієву кислоту, яка бере безпосередню участь у процесі поділу клітин, нормалізує травлення, допомагаючи позбутися зайвих кілограмів, швидко розщеплюючи жир.

 

  1. ПОПЕРЕДЖУЄ ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

 

У кавунах міститься багато лікопену – особливого пігменту з групи каротиноїдів, який є могутнім антиоксидантом. Вченими вже доведено, що лікопен знижує ризик розвитку раку простати, грудей, легенів, прямої кишки та ендометрію.

 

Як виявити нітрати?

Будьте уважні: у плодах кавунів накопичуються хімікати (азот, фосфор, калій та ін.), які входять до складу добрив. У такому випадку на розрізі в м’якоті видно жовті ущільнені ділянки. Вживання такого кавуна навіть у здорових людей викликає нудоту, блювоту, шлункові болі та пронос.

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"





Loading...


Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares