Раціон харчування важливий не тільки для шлунку, а й для голови Певні продукти позитивно впливають на гостроту розуму та пам’ять. Мозок вимагає поживних речовин так само, як серце, легені або м’язи. Дотримуючись правильного режиму харчування і підібравши корисні продукти, можна підвищити свою продуктивність.
1.Цільнозернові злаки
Наш мозок, як і будь-який інший орган в організмі, не може працювати без харчування. Здатність концентрувати увагу досягається завдяки стабільному постачанню енергії у вигляді глюкози. Цільнозернові продукти – якраз один з кращих варіантів для повільного вивільнення глюкози. Завдяки їм ви зможете залишатися активними протягом всього дня. Вибирайте для свого обіду хліб з висівками або макарони з цільного зерна.
2.Риба
Організм не здатний виробляти незамінні жирні кислоти і повинен отримувати їх з продуктами харчування. Морська риба – найбільш ефективне джерело омега-3. Саме в жирній рибі містяться хімічні елементи, які легко засвоює організм.
Найбільш багатими їх джерелами вважають лосось, форель, скумбрію, оселедець, сардини і кільку. Гарним доповненням також може стати лляне або соєве масло, плоди гарбуза або соєві боби.
3.Чорниця
Вчені Університету Тафтса в США говорять, що споживання чорниці є ефективним для поліпшення (або стримування короткочасної втрати) пам’яті.
4.Помідори
Лікопін, потужний антиоксидант, знайдений в томатах, захищає від вільних радикалів, які пошкоджують клітини. Через це виникає хвороба Альцгеймера. Тому помідори треба їсти якщо не щодня, то хоч через день.
5.Вітаміни групи В
Вітаміни групи В – В6, В12 і фолієвої кислоти знижують ризик розвитку інсульту, когнітивних розладів і хвороби Альцгеймера.
Цими вітамінами багаті курка, риба, яйця і зелень.
6.Чорна смородина
Вітамін C, одним з основних джерел якого вважають смородину, давно славиться своїми властивостями щодо поліпшення концентрації уваги і прискорення мозкової діяльності.
7.Насіння гарбуза
Експерти вважають, що однієї жмені насіння гарбуза досить, щоб заповнити денну норму цинку, необхідного для поліпшення пам’яті і розумових здібностей.
8.Брокколі
Капуста брокколі – чудове джерело вітаміну К, який значно покращує розумові здібності і пізнавальну функцію мозку.
9.Шавлія
Шавлія цінна не тільки завдяки унікальному аромату, але й користю для пам’яті. Її можна їсти сирою, як приправу, або заварювати чай.
10. Горіхи
Один з незаперечних лідерів серед продуктів, які допомагають роботі мозку. Дослідження показують, що горіхи запобігають погіршенню пам’яті. У них є багато вітаміну, який поліпшує споживання тканинами кисню. Його також можна знайти в зелених овочах, аспарагусі, яйцях і коричневому рисі.