8 WOW-рецептів з яйцями на кожен день

Яйце – доступний дієтичний продукт, що містить холін, який важливий для нервової системи. В одному яйці 12% добової дози білка, вітаміни А, В6, В12, а також залізо, фосфор і цинк. Чим не привід з’їсти яєчню? Яйця є універсальним продуктом харчування. І з них можна створити стільки смакоти! Пропонуємо 8 незвичайних, але простих сніданків з яєць, які сподобаються всій родині

Омлет-суфле з шинкою і пармезаном

Готується швидко і виходить смачним. Крім того, крім шинки й пармезану можна додавати бекон, будь-які овочі, копчену або солону рибу, та й взагалі, що душі завгодно.

Потрібно: яйця – 6 шт., цибуля-порей -1 шт., шинка – 100 г, вершкове масло – 50 г, сметана – 200 г, вершки 20% – 100 мл, мускатний горіх, сіль і перець – за смаком, пармезан – 50 г, петрушка – за смаком.

Приготування: яйця збиваємо зі сметаною, вершками, нарубленою петрушкою, мускатним горіхом, сіллю і перцем. Після цього яєчну масу змішуємо з тертим пармезаном. Нарізаємо шинку і обсмажуємо на вершковому маслі до злегка золотистого кольору, після чого додаємо нарізану цибулю-порей (тільки білу частину стебла) і смажимо, поки порей не стане м’яким. Заливаємо шинку і цибулю-порей яєчною сумішшю і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 20 хвилин. Виймаємо готовий омлет з духовки, даємо йому кілька хвилин охолонути, щоб було зручніше різати на порції, і подаємо до столу.

Фріттата з грибами

Якщо не знаєте, що зробити на сніданок, пропонуємо рецепт фріттати. Італійський омлет з грибами виходить смачним і ситним, до того ж готується він легко, а головне – швидко!

Потрібно: яйця – 4 шт., печериці – 300 г, цибуля – 1 шт., тертий пармезан – 1 ст.л.

Приготування: обсмажуємо дрібно нарізані гриби з цибулею на оливковій олії, додаємо сіль і перець за смаком. Збиваємо яйця з двома ложками тертого пармезану і заливаємо цією сумішшю гриби. Запікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 10 хвилин. Посипаємо готову фріттату зеленню з сиром і ріжемо на порції. Фріттата з грибами готова!

Шакшука

Шакшука — це єврейський омлет, традиційна страва Ізраїлю. Шакшука як сніданок все ж більше варіант для вихідного дня, адже сюди входить часник.

Потрібно: яйця – 3 шт., помідори (великі) – 2 шт., часник – 1 зубчик, цибуля – 1/4 шт. болгарський перець – 1/2 шт., Цусіні – 1/2 шт., консервовані томати – 300 г, петрушка – 4 гілочки, зіра – 1 дрібка, оливкова оіля – 2 ст. л., вершки (або рідкий йогурт) – 15 г, сіль і перець – за смаком.

Приготування: наріжте помідори великими кубиками і перекладіть в миску. Очистіть зубчик часнику роздушіть ножем і дрібно поріжте, додайте до томатів. Туди ж додайте дрібно нарізану цибулю (приблизно чверть середньої цибулини). Половину червоного болгарського перцю спершу наріжте смужками, а потім – великими кубиками. Половину невеликого цукіні наріжте пластинками, а потім порайте на кубики такого ж розміру, як перець і томати. Додайте в миску з овочами консервовані томати, вони нададуть страві чудового аромату і насиченості. Посоліть і додайте 1 ст. л. оливкової олії. Розігрійте в сковороді 1 столову ложку оливкової олії і обсмажте овочеву суміш на середньому вогні приблизно 5-7 хвилин до м’якості. Додайте 1 дрібку зіри. Акуратно розбийте в сковорідку 3 яйця. Посоліть за смаком і готуйте приблизно 2-3 хвилини на невеликому вогні. Додайте в сковорідку 15 г натурального йогурту або густих вершків. Тушкуйте страву на невеликому вогні приблизно 7-10 хвилин або поставте в заздалегідь розігріту до 220 градусів духовку на 3-5 хвилин, в залежності від того якому ступеню готовності яєць ви надаєте перевагу. Відокремте листя від 4-х гілочок петрушки і посипте шакшуку перед подачею на стіл.

Яєчня в булочці з грибами

Потрібно: яйце – 1 шт., булочка – 1 шт., пів цибулини, гриби – 150 г, сметана – 3 ст.л., перець, сіль і зелень – за смаком.

Приготування: нарізаємо дрібним кубиком гриби та цибулю. Викладаємо в розігріту олію цибулю та обсмажуємо 1-2 хвилини. Додаємо гриби та обсмажуємо, доки з них не вийде вся рідина. Додаємо сметану та обсмажуємо пару хвилин. Солимо та перчимо. Зрізаємо верхню частину булочки та виймаємо м’якуш. Викладаємо в булочку гриби, рублену зелень та розбиваємо яйце. Ставимо булочки на деко з пергаментом та відправляємо в розігріту до 180°С духовку. Запікаємо, доки яйця не звернуться.

Японський омлет оякодон з рисом і куркою

Цю страву придумали в Осаці у 1900 році. У перекладі з японської оякодон означає «батьки і діти»: мається на увазі курка і яйце. Але готувати омлет можна і з яловичиною. Теж смачно.

Потрібно: 3-4 яйця, 0,5 скл. рису, 300 г курячого філе, 1 цибулина, 2 ст. л. цукру, 6-7 ст. л. соєвого соусу, невеликий пучок зеленої цибулі або іншої зелені.

Приготування: цибулю почистити, нарізати півкільцями і покласти в розігріту сковороду з киплячим соєвим соусом. Підсолодіть цибулю і готуйте пару хвилин, періодично помішуючи. Якщо хочете ніжну консистенцію омлету, на цьому етапі додайте до класичного рецепту молоко. Філе промийте, просушіть паперовим рушником і наріжте невеликими скибочками. Додайте до цибулі та перемішайте. Коли філе з одного боку побіліє, акуратно переверніть скибочки і ще трохи тушкуйте, не більше 3-4 хвилин. В цей час збийте яйця. Врахуйте, що солити їх не потрібно, адже в рецепті використовується соєвий соус. Він досить солоний. Яєчну суміш вилийте на сковороду, щоб вона покрила всі інгредієнти. Накрийте кришкою і томіть омлет під нею кілька хвилин, не перемішуючи. Залишилося сервірувати страву. Для оякодона використовується глибока піала. У неї викладіть гіркою теплий рис, зварений на пару. Зверху – омлет. Для зручності його можна розділити лопаткою на трикутники. Прикрасьте подрібненою зеленою цибулею або іншою зеленню. Їжте відразу – гарячим. Оякодон подають так: в піалу накладають гіркою теплий рис і закривають зверху омлетом. Якщо цілісне коло не вийшло, омлет можна розділити на трикутники. В кінці оякодон посипають подрібненою зеленню. На стіл не забувають поставити соєвий соус і чайник з гарячим чаєм.

Кремовий яєчний каррі по-індійськи

Потрібно: 6 варених яєць, 4 помідори, 1 цибулина, 2 ст. л. оливкового або кокосового масла, 2-3 зубчики часнику, 2 лаврові листки, 2 ч. л. насіння коріандру, по 1 ч. л. кумину, паприки, куркуми, солі, шматочок кореня імбиру, щіпка чилі, 0,5 скл. води.

Приготування: подрібніть цибулю і підсмажте протягом 2-3 хвилин на розжареній олії. Додайте спеції (можна взяти готову суміш прянощів каррі), імбир, нарізані помідори, перемішайте і тушкуйте близько 5 хвилин. Після цього влийте пів склянки теплої води і тушкуйте ще стільки ж, поки помідори не стануть м’якими. Яйця очистіть, надріжте вздовж і перекладіть в каррі. Акуратно перемішайте. Залишилося протушкувати страву 2-3 хвилини, приєднати подрібнений часник – і приємного апетиту. Для насиченого кольору яєць можна додати більше куркуми або паприки.

Мітболи по-шотландськи

Обсмажені в панірувальних сухарях яйця в «м’ясній шубці» британці готують частенько. Подають як гарячими, так і холодними. Це універсальна страва на всі випадки життя. Її сміливо можна закинути в ланч-бокс і відправитися на роботу чи пікнік.

Потрібно: 7 яєць, 250 г яловичого фаршу, 150 г кров’яної ковбаси (за бажанням), половина зеленого яблука, 5 ст. л. борошна, 150 г панірувальних сухарів, рафінована олія, сіль і чорний перець.

Приготування: чотири яйця зваріть «не круто», остудіть і очистіть. Змішайте фарш, подрібнену ковбасу і терте яблуко. Суміш розділіть на чотири рівні порції, зліпивши з них овальні коржики. Приготуйте кляр. Для цього збийте яйця, що залишилися з сіллю і перцем. В окремі ємності всипте борошно і панірувальні сухарі. Кожне яйце «укутайте» м’ясним коржем, обкатайте в борошні, трохи обтрусіть, після занурте в збиті яйця, а потім в панірувальні сухарі. У сотейник влийте олію (приблизно 4-5 см від дна). Дайте їй закипіти. І можна закидати яйця. Обсмажуйте близько 10 хвилин, час від часу перевертаючи, до золотистого кольору. Виходить дуже смачно і з хрусткою скоринкою. Сміливо грайте з рецептом. Не любите кров’яну ковбасу – не любіть і далі, забравши з інгредієнтів або замінивши, скажімо, грибами.

Орсіні по-італійськи

Кажуть, що цей «сніданок аристократа» подарував Клоду Моне один з італійських графів. Рецепт увійшов до кулінарної книги живописця як один з улюблених.

Потрібно: 2 яйця, щіпка солі та перцю, зелень (для прикраси).

Приготування: відокремте білки від жовтків. Збийте білки до утворення стійких піків. Поперчіть і посоліть за смаком. Білкову масу розділіть на дві рівні порції, викладіть на деко, зробивши поглиблення (для жовтків) в кожній. Відправте в розігріту до 230 ° C духовку на 8-9 хвилин. Після покладіть жовтки в поглиблення і випікайте ще 2-3 хвилини. Подавайте хмарну яєчню на тостах. Найсмачніше з беконом і соусом. Як декор, використовуйте улюблену зелень.






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares