Кругленькі, соковиті, солодкі, апетитні – абрикоси заслуговують на наше захоплення і похвалу. Адже вони мають цілий ряд переваг для здоров’я. Наприклад, покращують травлення та добре впливають на очі.
Поживні і низькокалорійні
Абрикоси містять багато важливих вітамінів та мінералів. Лише у двох свіжих абрикосах (70 г) є: 8% добової норми вітаміну А, 8% добової норми вітаміну С, 4% добової норми вітаміну Е, 4% добової норми калію. Найкраще насолоджуватися цілими та неочищеними абрикосами, оскільки у шкірці багато клітковини та поживних речовин. Кісточку їсти не треба.
Багаті на антиоксиданти
Абрикоси є чудовим джерелом багатьох антиоксидантів, зокрема, флавоноїдів, які захищають від хвороб, включаючи діабет і недуги серця.
Можуть сприяти здоров’ю очей
Вітамін А, що є в абрикосах, відіграє дуже важливу роль у попереджені курячої сліпоти. Вітамін Е захищає очі від ушкодження вільними радикалами.
Покращують стан шкіри
Головні причини зморшок та ушкоджень шкіри – фактори довкілля на кшталт сонця, забруднення і сигаретного диму. Дослідження показують прямий зв’язок між ультрафіолетовим промінням та ризиком меланоми, раку шкіри. Ви можете боротися з деякими ушкодженнями шкіри через здорове харчування, наповнене антиоксидантами. А їх багато в абрикосах. Вітаміни C та E, які є в цих фруктах, також можуть допомогти шкірі. Вітамін С захищає від ультрафіолетових променів та забруднювачів довкілля. Бета-каротин – ще одна поживна речовина в абрикосах, може захищати від сонячних опіків. 10-тижневе дослідження, у якому учасники вживали добавки з бета-каротином, показало зменшення ризику сонячних опіків до 20%.
Сприяє здоров’ю кишківника
В одній чашці (165 г) порізаних абрикосів є 3,3 грамів корисної клітковини, це 8,6% та 13,2% добової норми для чоловіків і жінок відповідно. Абрикоси особливо багаті на розчинні волокна, важливі для підтримки здорового рівня цукру в крові та холестерину.
Клітковина затримує рух їжі через систему травлення і годує ваші корисні бактерії кишківника. Здоровіший мікробіом кишківника пов’язаний з нижчим ризиком ожиріння.
Багаті на калій
Це мінерал, який слугує електролітом. У тілі відповідає за відправку нервових сигналів, регуляцію скорочення м’язів та водного балансу. У двох абрикосах (70 г) є 181 мг цього мінералу, а це 4% добової норми. Достатнє вживання калію може попередити здуття живота та підтримувати в нормі кров’яний тиск, а в результаті на 24% знижує ризик інсульту.
В абрикосах багато води
Це допомагає регулювати кров’яний тиск, пульс, температуру тіла й підтримувати здоров’я суглобів. Більшість людей не п’ють достатньо води, тож смакування свіжих абрикосів (як і більшості фруктів) забезпечить денну потребу в ній.
Захищають печінку
Деякі наукові дані припускають, що абрикоси можуть захищати печінку від оксидативного стресу. Два дослідження на тваринах показало, що у щурів, яким дали алкоголь та абрикоси, був нижчий рівень ензимів та ознак запалення, ніж у щурів, яким дали алкоголь без абрикосів. Дослідження припускає, що абрикоси можуть попереджувати ушкодження печінки через те, що вони багаті на антиоксиданти.