Проста порада, як зробити свою клумбу ще кращою
Усі квіти рано або пізно в’януть. Чи варто обрізати зів’ялі квіти? Як правильно це робити? Коли можна обійтися без обрізки? З естетичною стороною питання все ясно: суцвіття, що поблякли, облетіли, втратили форму, клумби не прикрашають. Але це – не єдина проблема.
• Погіршується цвітіння
Для живого організму характерне прагнення залишити потомство. Коли на місці квітки утворюється насіння, саме воно стає для рослини пріоритетом, саме на нього витрачається максимум енергії. Обриваючи квіти, що зів’яли, ми стимулюємо рослину до утворення нових бутонів, нових квітконосів.
Однократно квітучі рослини (дельфіній, примули й інші) при своєчасній обрізці суцвіть, що зів’яли, здатні наприкінці сезону зацвісти повторно. У бузку (і більшості інших квітучих чагарників), півоній, нарцисів обрізка закладає основу для гарного цвітіння в наступному сезоні. Якщо не лінуватися видаляти зів’ялі квітки петунії, рослина буде краще кущитися й цвісти більш рясно. У жоржин ця процедура продовжує строк цвітіння.
• Розвиваються хвороби
У жарку погоду зів’ялі квіти моментально висихають і, зазвичай, здоров’ю рослини не загрожують. Але в дощове літо суцвіття, що відмирають, нерідко загнивають, розкисають від надлишку вологи й можуть бути сприятливим середовищем для розмноження патогенної мікрофлори.
• Витрачаються ресурси
І цвітіння, і утворення плодів і насіння вимагає витрати живильних речовин і води. Вчасно видаляючи все зайве, непотрібне, ми допомагаємо рослині заощаджувати ресурси, витрачати їх раціонально. Тому, зів’ялі суцвіття краще обрізати вчасно, не чекаючи, коли вони зовсім пожухнуть.
• Можлива самосівба
Якщо не видаляти зів’ялі квітки або проводити обрізку занадто пізно, деякі рослини можуть дати рясну самосівбу. Якщо таке мимовільне розмноження не входить у ваші плани – вчасно обрізайте суцвіття, що в’януть. Активно розмножуються самосівбою орлики, маргаритки, турецька гвоздика, календула, деякі види декоративної цибулі й інші культури.
Коли і як обрізати
У рослин з м’якими, тонкими стеблами квіти, що в’януть, можна просто відщипувати пальцями. Та у більшості випадків для обрізки все ж зручніше використовувати секатор або садові ножиці – так простіше видалити зайве, не ушкодивши пагони, що залишилися.
Що саме обрізати – підкаже рослина: у кожної – своя будова і свої особливості обрізки. Наприклад, у дельфінію, астильби, хости, орлики й інших культур, що утворюють високі квітконоси, їх вирізують біля основи; у петуній – відщипують пагін безпосередньо під зів’ялою квіткою; квітконоси гладіолусів і тюльпанів обрізають над першим листком.