Чим корисна обліпиха?

Чим корисна обліпиха?
Їжте обліпиху – і забудьте про серцево-судинні, онкологічні і шлунково-кишкові захворювання

Мабуть, жодні плоди не містять стільки корисних речовин, як ягоди обліпихи. Їх радять вживати народні цілителі і рекомендують лікарі. А все тому, що обліпиха має чудодійну профілактично-лікувальну силу. Чим корисна обліпиха і які ліки з неї можна приготувати – читайте далі.

У ХХІ ст. постала гостра проблема забезпечення людей біологічно активними речовинами природного походження. І такою рослиною, яка містить у плодах велику кількість вітамінів, є обліпиха крушиновидна. Вона містить водо- та олієрозчинні вітаміни: С, В1, В2, А, К, Р, Е, F, а також мікроелементи: залізо, магній, бор, сірку, кремній, марганець, цинк, мідь та інші.

Продукти з обліпихи: соки, джеми, морси, бальзами значно підвищують імунітет. Загалом обліпиха забезпечує стійкість організму до хвороб цивілізації, а саме: серцево-судинних, онкологічних і шлунково-кишкових, сповільнює процеси старіння важливих органів і продовжує вік людини. Олія з обліпихи дуже добре лікує запалення тканин, виразку шлунка тощо. Значна кількість вітаміну Е у плодах обліпихи стимулює залози внутрішньої секреції, особливо у чоловіків. Флавоноїди, яких є велика кількість у плодах, стабілізують роботу серця, а виділені з обліпихи біологічно активні речовини використовують при виготовленні ліків проти онкологічних захворювань.

Обліпихова олія

Плоди висушити за температури 60 °С, подрібнити, покласти у скляний або емальований посуд і залити рафінованою олією у співвідношенні 1:2, тобто на 100 г порошку 200 г олії. Посуд поставити у тепле темне місце. Через 4–5 днів олію злити, а плоди вдруге залити свіжою порцією олії. Так повторити 3–4 рази. Витяжку відфільтрувати і використовувати за рекомендаціями лікаря.

Обліпиховий мед

Плоди обліпихи помити і просушити за температури 60 °С до сухого стану, а потім добре подрібнити. Отриманий порошок просіяти крізь сито. На 1 л меду додати 100–500 г порошку, перемішати і вживати при хворобах шлунково-кишкового тракту.

Тонізуючий напій

50–100 г нарізаних свіжих листків обліпихи, 20–25 г роздавлених плодів, 2 ч. ложки меду змішати і залити 0,25–0,35 л охолодженої кип’яченої води, настоювати 1 добу. Відтак профільтрувати. Можна пити протягом дня або вранці замість кави.

Полівітамінний чай

Для чаю треба збирати листя обліпихи наприкінці липня-серпня. Його помити теплою водою і висушити в теплому місці (наприклад на горищі). Висушене листя подрібнити і залити окропом з розрахунку на 200 г води 1 ст. ложка листя. Настоювати 10–15 хв.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *