Чим здивувати гостей на Різдво

“Наш ДЕНЬ” пропонує рецепти оригінальних страв до святкового столу

Святкові канапки

Потрібно:

3Варіант 1: філе оселедця, кільця цибулі, корнішони, прикріплені шпажкою до шматочка чорного хліба.
1Варіант 2: рулетики з відвареного язика, начинені смужками болгарського перцю та тертим сиром, з руколою на шматочку свіжого огірка.
2Варіант 3: салямі, оливки, твердий сир, прикріплені шпажкою до шматочка білого хліба.

Салат “Метелиця”

4Потрібно: 200 г грибів, 3 картоплини, 3 яйця, одна цибулина, 100 г твердого сиру, 2 ст. л. олії, 200 г майонезу, сіль, мускатний горіх (пів чайної ложки), чорний перець.

Приготування: яйця і картоплю варити, гриби в цей час смажити на сковороді з цибулею, сіллю, перцем і горіхом. Відварені картоплю і яйця остудити і очистити. Відокремити жовток від білка. Картоплю натерти на крупній тертці, жовток, білок і сир — на дрібній. Викласти салат на блюдо шарами: гриби, картопля, білок, жовток і сир. Кожен шар помастити майонезом. Зверху прикрасити салат зеленню або зеленою цибулею – за бажанням.

Рулет зі свинини з журавлиною

5Потрібно: 1,5 кг свинячої грудинки, 125 г в’яленої журавлини, 50 мл коньяку, 5-6 гілочок чебрецю, сіль, чорний перець, оливкова олія.

Приготування: в’ялену журавлину промити теплою водою. Залити коньяком і дати постояти півгодини. Свинину помити і обсушити, покласти на обробну дошку. Зробити по центру надріз вздовж волокон, не доходячи до низу 1/2 см. Розсунути м’ясо руками і зробити глибокі поперечні надрізи всередині шматків пласта справа і зліва, уздовж, не доходячи до кожного краю 1/2 см. Розкрити шматок м’яса, як книгу. Надрізати потовщені місця, якщо вони є, накрити м’ясо плівкою і відбити молотком в пласт товщиною 1,5 – 2 см. Посипати м’ясо сіллю, перцем і листочками чебрецю. Перекласти журавлину в чашу блендера. Збити, щоб вийшло грубе пюре. Викласти ягоди на свинину тонким шаром, залишаючи краї вільними. Згорнути м’ясо у рулет і скріпити кулінарною ниткою. Натерти свинину сіллю і перцем, полити оливковою олією. Перекласти на деко і запікати в попередньо розігрітій до 180 °С духовці протягом години, періодично поливаючи м’ясо соком, що виділився. Дістати рулет з духовки. Його можна подавати як в теплому, так і в холодному вигляді.

Запечена риба з грибами

6Потрібно: 1 кг риби (наприклад, короп, судак), 200 г печериць, 70 г вершкового масла, 2 цибулини, 1 скл. сметани, 1 ст. л. борошна, 100 г сиру, 2 ст. л. панірувальних сухарів, спеції за смаком, сіль за смаком, свіжа зелень.

Приготування: рибу очистити  від луски та нутрощів. Виділити філе, покласти на змазану маслом металеву форму та запекти в духовці до напівготовності. Гриби почистити, добре промити, нарізати великими скибочками, покласти в каструлю, додати нарізану кружальцями цибулю, сіль, перець, 0,5 скл. води й тушкувати до повної готовності. На рибу викласи гриби, залити підсоленою сметаною, змішаною з борошном. Потім густо посипати сиром, натертим на великій тертці та змішаним із сухарями. Збризнути розтопленим маслом і запікати  у духовці до утворення золотавої скоринки. Подавати страву гарячою, прикрасивши свіжою зеленню.

Святкові свинячі реберця

7Потрібно: 1 кг свинячих ребер, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. чорного перцю, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. міцної гірчиці, 2-3 ст. л. сухого білого вина,  3 ст. л. соєвого соусу, 3-4 зубки часнику, жменя чорносливу з кісточкою, 1 морквина, 1 велика цибулина, тим’ян, паприка, коріандр.

Приготування: чорнослив залити окропом. Помиті й розрізані на порції свинячі ребра замаринувати в сумішші солі з перцем, вина, соєвого соусу, гірчиці, часнику та спецій. Залишити на годинку. Потім обсмажити на сковорідці на великому вогні з усіх боків до утворення скоринки. На жирі, в якому готувалися реберця, спасерувати моркву та цибулю. Перекласти ребра у чавунний казанок. Додати пасеровані овочі та запарений чорнослив. Залити 2 склянками бульйону або води. Тушкувати на маленькому вогні 1-1,5 години.

Тірамісу з кавовим лікером

8Потрібно: 250 мл вершків для збивання, 250 г маскарпоне, 50 г дрібного цукру або цукрової пудри, 1 ч.л. ванільного цукру, 1,5 чашки еспресо або дуже міцної кави, охолодженої, 2 ст. л. кавового лікеру, 20 шт. печива савоярді, 2 ст. л. порошку какао.

Приготування: збити охолоджені вершки до міцних піків. Перемішати маскарпоне, цукор і ваніль. Додати в збиті вершки і ще раз збити до однорідності. З’єднати каву і лікер разом. По одному занурити печиво в кавову суміш і викласти у форму 23х23 см в один шар. Намазати печиво половиною крему. Зверху викласти ще один шар просоченого печива і крему. Поставити в холодильник мінімум на 4 години. Перед подачею посипати просіяним какао-порошком.

Рідвяний кекс

9Потрібно: 600 г борошна, 250 г меду, 250 г вершкового масла, 1 скл. цукру, 6 яєць, 500 г сметани, 100 г подрібнених горіхів, 1 ч. л. кориці,1 ч. л. соди, сіль за смаком.

Для прикраси – на вибір: цукрова пудра, кориця, цукати, свіжі ягоди, тертий шоколад.

Приготування: масло розітерти з цукром до білого, додати жовтки та продовжувати розтирати масу до повного зникнення кристалів цукру. Потім додати теплий розплавлений мед із корицею, сметану, сіль, соду, всипати  борошно та ввести  збиті в стійку піну білки. Швидко замісити легке пишне тісто консистенції густої сметани. Також швидко розкласти в добре змазану маслом кексову форму. Поставити у духовку та випікати при температурі 180 градусів протягом 1 години. Готовий кекс прикрасити котримсь з інгредієнтів  за смаком.

Пампушки терті від пані Стефи

10Потрібно: 1 кг борошна, пачка дріжджів (100 г), півлітра молока, півпачки масла, 150-200 г цукру (залежить, чи хочете солодші чи прісніші), пів чайної ложечки солі, пів келішка горілки або 2 ложки спирту, 8-10 жовтків (або 8 жовтків і 2 цілих яйця), ванільний цукор, стерта цедра цитрини чи помаранча.

Приготування: розтерти масло з цукром до білого, потім додавати по одному жовтку і втирати, щоб цукор розчинився, додати туди ванільний цукор і цедру.

Дріжджі розвести теплим молоком, дати ложку цукру і кілька ложок муки – дати розчинитися

Пересіяти борошно у велику миску. Як розчина забродить – влити її в борошно. Додати терті жовтки з цукром, посолити, додати горілку і вимісити тісто. Має вийти м’яким, але відставати від рук. Поставити миску з тістом в тепле місце, щоб росло, накрити рушником.

Можна робити пампушки так: розкачати шар тіста, потім вирізати склянкою кружальця, поставити на середину начинку і накрити другим кружальцем, і потім зліпити по периметру. Або – розкачати пласт тіста – на половині розкласти “квадратно-гніздовим способом” начинку, наприклад вишеньки, накрити другою половиною тіста, і склянкою повирізати пампушки.

Як підійде в 2 рази по об’єму – обім’яти і робити пампушки. Зроблені пампушки розкласти на стільниці, накрити і дати ще раз підрости, і аж тоді смажити.  Якщо не дати вирости – будуть засильно рости під час смаження і можуть тріскатися. Перед смаженням здмухніть з кожної пампушки зайву муку, особливо знизу – тоді в баняку буде менше чому горіти.

Смажити пампушки треба в добре розігрітій олії (180*), але вогонь під банячком має бути невеликим. Банячок для смаження має бути досить широким і бажано з грубим дном, під дно добре поставити розсікач,  щоб нагрівання було рівномірне. В баняк з олією додати моркву, розрізану поздовж навпіл – вона забиратиме на себе всю сажу. Пампушків на один сеанс смаження має бути стільки, щоб вони вільно плавали і мали місце ще трішки вирости. Опускати в олію пампушки треба тією стороною, що росла (верхньою), відразу накрити покришкою на 2-3 хвилинки, а як підсмажаться з одного боку, то відразу  перевернути і вже не накривати.

Посмажені пампушки виймати на тацю, застелену паперовими рушничками, щоб забрати зайву олію. Вистуджені пампушки припудрити “цукром-пудрою”.  Смачні ці пампушки з рожею або вишнею. Оригінально виходить і з бананом. Тому не бійтеся експериментувати.

Ну, і “правильні галицькі пампушки” мають білі пасочки на талії.

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *