Тірамісу
Потрібно: яйця перепелині – 12 шт., цукор – 8 ст. л., сир маскарпоне – 400 г (можна замінити домашнім сиром), бісквітне печиво – 200 г, кава (мелена або розчинна) – 2 ст. л., лікер, коньяк або вино – 1 ст. л., какао-порошок – для прикраси.
Приготування: для початку готуємо міцну каву. Додати в каву лікер, коньяк або вино. Відокремити білки від жовтків. Збити жовтки з цукром і частиною лікеру, ввести маскарпоне (або його замінник). Якщо використовуєте домашній сир, тоді його потрібно збити в кухонному комбайні разом із цукром і вершками (або сметаною) до консистенції густої сметани. Білки збивати в піну і додати до сирної маси. Печиво потрібно поламати і ненадовго замочити в каві. На дно келиха покласти шар печива, потім шар сирної маси. Повторити шари кілька разів. Зверху десерт прикрасити просіяним через сито какао-порошком. Помістити в холодильник на кілька годин для застигання.
Кавова панакота
Потрібно: сметана (15%) – 180 мл, молоко – 150 мл, яєчний жовток – 1 шт. цукор – 4 ч. л., желатин – 20 г, розчинна кава – 2 ч. л., ванільний цукор – 1 ч. л.,
Приготування: желатин замочити в 1 ст. л. води. Каву додати в молоко і перемішати. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Жовток збити віночком. Продовжуючи збивати, потроху всипати цукор. Так само поступово вливати гаряче молоко, не перестаючи збивати. Поставити на повільний вогонь і прогрівати, постійно помішуючи. Коли маса почне густіти, зняти з вогню. Влити в неї желатин і розмішати до однорідності. Масу потрібно охолодити, після чого додати сметану. Знову перемішати. Розкласти у форми і помістити в холодильник на 5-6 год. Коли желе повністю застигне, вийняти формочки з холодильника і опустити в гарячу воду (тільки на кілька секунд). Акуратно провести ножем по краях формочки і перевернути на блюдце. Має вийти невеликих 2 порції. Готується панакота недовго, близько 30 хв., але потім їй потрібно ще кілька годин постояти в холодильнику для застигання.
Трайфл з бананами і кавою
Потрібно: молоко – 250 мл, яйце – 3 шт., вершки – 150 мл, печиво бісквітне – 125 г, кава – 100 мл, банани – 2 шт., цукор ванільний – 1-2 ст. л., крохмаль – 2 ч. л., лікер (мигдальний бажано) – 2 ст. л.
Приготування: закип’ятити 200 мл молока, решту 50 мл змішати з крохмалем, ванільним цукром, яєчними жовтками. Перемішати, все вилити в гаряче молоко і варити, помішуючи, до загустіння. Крем остудити. Збити вершки, нарізати банани кільцями, змішати каву з лікером і просочити розламане бісквітне печиво. Викладати все шарами в келихи: бісквіт з кавою, потім ванільний крем, банани, збиті вершки. Готовий десерт прикрасити за бажанням – можна карамельною поливкою, джемом чи шоколадом.
Кавові оладки
Потрібно: кефір – 2 скл., цукор – 100 г, вершки – 1 ст. л., кава розчинна – 1 ст. л., борошно – 3 ст. л., олія.
Приготування: холодний кефір збити з цукром до повного його розчинення, додати до цієї суміші вершки і, продовжуючи перемішувати, всипати борошно. Все це розмішати до однорідної маси. Розчинну каву розвести в 20-25 мл гарячої води, остудити і влити в основну масу, ретельно все розмішати. Випікати оладки на добре розігрітій сковороді з олією.
Кавові млинці
Потрібно: міцна кава – 150 мл, молоко – 50 мл, яйце – 1 шт., борошно – 100-150 г, сіль – щіпка, цукор – 2-3 ч. л., розтоплене вершкове масло – 1 ст. л.
Приготування: зварити міцну каву, процідити і трохи охолодити. Змішати з молоком в рівних кількостях. Яйце збити в однорідну масу, змішати з кавою і молоком, цукром, сіллю. Борошно додавати поступово, помішуючи, ретельно розтираючи грудочки. У готове тісто влити тепле вершкове масло. Розігріти сковороду (бажано з товстим дном). Змащувати її олією перед тим, як пекти кожен млинець. Виливати невеликі порції тіста на сковороду, формуючи млинці, обсмажити з обох сторін. Млинці можна нарізати на смужки, згорнути в рулетики і нанизати на шпажки або ж згорнути класичним способом.
Кавово-сирний десерт з ківі
Потрібно: вершки (20%) – 200 мл, йогурт (молочний) – 250 г, сир (10%) – 300 г, розчинна кава – 2 ч. л., ківі – 2 шт., цукор – 2,5 ст. л., цукор ванільний (1 пакетик) – 5 г, цедра лимона – 1 ст. л.
Приготування: збити вершки і додати до сиру, перемішати. Додати йогурт, цедру лимона, 2 ст. л. цукру і ванільний цукор, охолоджену зварену каву і добре все збити міксером. Ківі очистити від шкірки, подрібнити блендером (бажано кілька скибочок залишити для прикраси), додати 0,5 ст. л. цукру, розмішати. Викладати в келихи шарами сирну масу, чергуючи з прошарком з ківі. Прикрасити шматочками ківі та листочками м’яти за бажанням.
Десерт «Кава з молоком»
Потрібно: желатин – 20 г, вершки (35%) – 500 мл, молоко – 200 мл, вода – 200 мл, цукор – 200 г, шоколад – 200 г, холодна кава – 200 мл.
Приготування: у холодній кип’яченій воді розвести желатин і залишити набухати. Потім довести до кипіння, після чого остудити. Окремо збити вершки з цукром. Додати вершки в желатин і ретельно перемішати. Розділити масу, яка вийшла, на дві частини. Додати в одну частину кави. До другої частини додати молоко. Заповнити ½ креманки кавовою масою. Помістити в холодильник. Як тільки маса застигне, покласти зверху натертий шоколад і залити вершковою масою. Знову покласти в холодильник. Коли застигне, вийняти і посипати шоколадною стружкою.
Кавове печиво
Потрібно: цукор – 0,5 скл., коричневий цукор – 0,5 скл. (можна замінити звичайним), яйця – 1 шт., молоко – 1 ст. л., борошно – 1 скл., кава розчинна – 2 ст. л., сіль – 0,5 ч. л., сода харчова – 0,25 ч. л., розпушувач – 0,25 ч. л., ванілін за смаком.
Приготування: яйця збити з цукром, додати молоко і ванілін. Потім додати борошно, розпушувач, сіль і соду. Перемішати. Додати каву і ще раз перемішати. Має вийти гладке і однорідне тісто. Формуємо кульки діаметром 3 см і придавлюємо їх виделкою, змоченою в цукровому сиропі. Печенюшки повинні бути товщиною близько 5-7 мм. Випікати до світло-коричневого кольору 7-8 хв. при високій температурі (200 гр. за Цельсієм). З однієї порції повинно вийти близько 35 печенюшок.
Кавові кексики
Потрібно: молоко – 150 г, розчинна кава – 3 ст. л., яйце – 1 шт., цукор – 150 г, вершкове масло – 5 ст. л., шоколад – 120 г, сіль – ¼ ч. л., розпушувач – 2 ч. л., борошно – 2 скл., ванільний цукор – 10 г.
Приготування: у молоко додати каву, ванілін і яйце, все перемішати. Масло розтопити, остудити і додати в кавово-молочну масу. В іншій ємності змішати цукор, шоколад, розпушувач і борошно. У сухій масі зробити поглиблення і залити в нього кавово-молочну суміш, все перемішати. Форми для кексів викласти пергаментом, змастити і вилити тісто. Випікати при температурі 200 гр. 20-25 хв.
Кавові цукерки
Потрібно: темний шоколад – 100 г, чорнослив – 200 г; для начинки – гарбуз – 70 г, морква – 1 шт., волоські горіхи – 10 шт., кава – 3 ст. л., печиво пісочне – 20 г.
Приготування: горіхи порубати. З моркви і гарбуза зробити пюре (можна натерти на дрібній тертці) і змішати з горіхами. Влити в суміш каву. Тримаємо на вогні 5-7 хв. Шоколад поламати, розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Кожен чорнослив надрізати збоку і помістити всередину начинку. Потім потрібно увіткнути в чорнослив зубочистку і опустити в гарячий шоколад. Цукерки готові! Тепер потрібно дати їм кілька хвилин охолонути і можна їсти.
Шоколадно-кавовий бісквіт
Потрібно: борошно пшеничне вищого ґатунку – 255 г, цукор – 250 г, какао-порошок – 50 г, 1 ч. л. розпушувача, 2 ч. л. соди (не гасити нічим!), 2 яйця, міцно зварена кава – ½ склянки (приблизно 125 мл), натуральний питний йогурт з молоком в співвідношенні 50:50 або сметана з молоком – 250 мл, олія – 125 мл, ванільний екстракт – 1 ст. л. (або щіпка ваніліну).
Приготування: духовку потрібно попередньо розігріти до 180 градусів. Змішати всі сухі інгредієнти (борошно, какао, розпушувач, соду, цукор). На середній швидкості міксером збити яйця. Не перестаючи збивати, додавати йогурт. Потім додати масло і ще деякий час продовжити збивати (недовго). Вилити рідкі інгредієнти до сухих і добре перемішати. У кінці влити в тісто гарячу каву. Збивати протягом декількох хвилин. Дно форми застелити папером, вилити тісто (якщо діаметр форми менший 24 см, то розділіть тісто на частини і випікайте кілька коржів). Тісто має бути досить рідким – нехай вас це не бентежить. Випікати бісквіт 50 хв. Можливо, на корж меншого діаметру буде потрібно менше часу, перевіряйте свій бісквіт зубочисткою (якщо суха, значить готовий).