Для кухні згодяться фікуси і пальми

Для кухні згодяться фікуси і пальми

Кожна господиня прагне створити на кухні максимальний затишок. Тож тут не обійтися без кімнатних рослин. Але, зважаючи на особливість саме цього місця в домі, потрібно ретельно підійти до вибору вазонів.

І окраса, і спеції

Кухня є найтеплішим місцем у квартирі, тому вона не підходить для тих рослин, яким у зимовий період потрібна знижена температура. У цю групу входять камелія, агава, мирт, кактуси, юка, фуксія, цикламен, азалія, клівія, пеларгонії та інші рослини, вегетація яких узимку вповільнюється.

Харчові рослини можуть справедливо зайняти своє місце на кухні. Зазвичай на добре освітлених підвіконнях чудово ростуть часник, цибуля, базилік, крес-салат, чебрець, майоран, петрушка.

Деякі господарки влаштовують у віконному прорізі цілі багатоярусні конструкції, для яких добре підходять низькорослі рунисті сорти цих рослин. Ці насадження не тільки радують око й нюх, але й дозволяють щодня збирати невеликий урожай свіжої зелені зі своєї домашньої плантації. Значною популярністю користуються цитрусові й перець.

Кактуси не виживуть

Рослини на кухні застосовуються і для зонування приміщення. Приміром, можна ізолювати місце прийому їжі від робочої території, щоб створити максимально спокійну й комфортну атмосферу. Придивіться до своєї кухні. Може бути, вона й не настільки простора, як вам би хотілося, але й у ній знайдеться місце для рослин. Підлога, стіни, віконні та дверні прорізи, поверхня меблів – підійде все, але тільки з урахуванням вимог освітленості. Навіть за допомогою елементарної полички або етажерки можна створити на кухні зелений куточок, що надає приміщенню тепло й затишок. Займаючись розміщенням рослин, не забувайте про те, що будь-які композиції й окремо розташовані рослини не повинні заважати вашим рухам при переміщенні в обмеженому кухонному просторі.

Не ставте квіти поруч із раковиною. Вологість тут, звичайно, ідеальна, а от бризи води з домішкою хімічних засобів для миття посуду здоров’я рослинам не додадуть.  Страждають рослини і від дрібних крапельок жиру, які липкою плівкою покривають їхнє листя. У результаті квіти починають задихатися й можуть навіть загинути. Тому хоча б раз на місяць необхідно влаштовувати «лазневий день». Велике листя акуратно протирають змоченою в слабкому мильному розчині тканиною. Рослини з невеликими листочками спочатку цим же розчином обприскують, а потім обполіскують під душем водою кімнатної температури. До речі, це охоронить рослини і від багатьох шкідників.

Для кухні підійдуть рослини із глянсовим листям (фікуси, монстера, пальми, філодендрони). Вони затримують на листях велику кількість пилу, але їх зручно мити й протирати.

Із пряно-ароматичних трав на кухні доречні: коріандр, петрушка, базилік, чебрець. Вони й гарні, і мають фітонцидні властивості, і практична користь від них безсумнівна – свіжа зелень на столі.

А от кактусам і субтропічним рослинам, які потребують прохолодної зимівлі, а також багатьом видам цибулевих на кухні може бути занадто пекуче й незатишно.

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *