Суперфуд – суперкорисні натуральні добавки до продуктів, які роблять нас здоровішими. А ще з кожним роком стають дедалі популярнішими серед послідовників спеціальних дієт, здорового способу життя і спортсменів. Це коріння, насіння і ягоди, які володіють високою концентрацією корисних речовин, унікальних за своїми властивостями.
Корисні добавки можна купити в онлайн-магазинах, аптеках і крамницях здорового харчування у вигляді порошків, соків, шейків, гелів і витяжок.
Кілька років тому так звану моду на суперпродукти ввели сироїди і вегани, що стежать за своїм здоров’ям, але відмовляються отримувати користь у вигляді концентрованих вітамінів і мікроелементів з біодобавок, розроблених в лабораторіях. Вони зробили вибір на користь суперфудів, які ростуть на планеті тисячоліттями, ретельно вивчивши і вибравши кращі з них.
Однак в Україні ціни на суперфуди зашкалюють, тому пропонуємо до вашої уваги бюджетні українські “суперфуди”.
Насіння чіа і насіння льону
Чіа (або шавлія іспанська) є одним з найвідоміших рослинних суперфуд-джерел корисних жирних кислот, які складають майже дві третини насіння. У насінні також міститься багато легкозасвоюваного рослинного білка, клітковини і кальцію. Чіа стимулюють роботу мозку і серцево-судинної системи, підтримують здоровий вигляд шкіри і волосся. А розмокаючи, утворюють навколо себе слизову оболонку, яка має обволікаючі і трохи помякшуючі властивості. Чіа корисно застосовувати людям з порушенням роботи суглобів, сечовивідної системи і шлунково-кишкового тракту.
До складу насіння льону входять всі ті ж жирні олії і кислоти (корисні Омега-3), вітамін А і ферменти. Такий комплекс – прекрасний обволікаючий і протизапальний засіб. Особлива користь – для слизової оболонки. Якщо пояснювати якомога простіше, слиз утворюється навколо насіння, коли воно потрапляє у вологе середовище, передається і шлунку, покриваючи його тонким захисним шаром. Це сприяє нормалізації роботи тракту, виведенню шлаків, зниження рівня цукру в крові. А ще льон – таке ж прекрасне джерело рослинного білка.
Ягоди асаї та шипшина
Рідкісна в наших краях, але оспівувана дієтологами ягода асаї – потужний антиоксидант. Тропічні ягоди визнані кращими в світі у боротьбі з процесами старіння і ушкодженнями клітин. Як вітамінна таблетка, кілька ягід наситять організм кальцієм, магнієм, цинком і вітамінами А і Е. Як правило, ягоду, сік або екстракт можна замовити в більшості інтернет-магазинів здорового харчування, але якщо знайти не вдалося – позбуваємося запалення і виводимо токсини з допомогою наших ягід.
Звичайно, в сезон краще їсти побільше й інших ягід: свіжий чорниці, лохини, ожини, вишні та гранатів. Але шипшина цілорічна, універсальна і максимально близька до асаї, а в певному сенсі навіть перевершує її.
Плоди шипшини мають вкрай високу вітамінну цінність. Вони містять вітамін С (в 10 разів більше, ніж в чорній смородині і в 50 разів більше, ніж у лимоні), вітамін В1, В2, К, Р, Е, дубильні речовини і пектин, калій, залізо, марганець, фосфор, кальцій і магній.
У народній медицині відваром шипшини лікують захворювання печінки, жовчного міхура і нирок. Мабуть, виведення каменів і піску – одна з найпотужніших її властивостей. Завдяки високому вмісту заліза шипшина корисна при анеміях, так як покращує кровотворення. Відмінний антиоксидант.
Ягоди годжі та в’ялена журавлина
У першій трав’яній енциклопедії Китаю в 1-му столітті до нашої ери ягоди годжі класифікувалися як тонізуюча трава вищого класу, а також там було написано, що люди повинні вживати їх на постійній основі, щоб зберегти молодість і здоров’я. Ягоди годжі витримали випробування часом. Їх досі вживають з тих же причин. А ще тому, що в них сконцентрована вітамінна аптечка. Ягоди годжі багаті антиоксидантами, містять бета-каротин, зеаксантин, бетаїн, полісахариди, мікроелементи і вітаміни.
Журавлина є однією з найбільш корисних дикорослих ягід в наших широтах. Багата вітамінами С, РР, К, групою вітамінів В, містить калій, кальцій, магній, йод, залізо, мідь, срібло, барій, свинець, марганець, велиу кількість органічних кислот, цукру, пектин, дубильні речовини і фітонциди. Чудово тонізує завдяки комбінації вітамінів і мікроелементів. Нормалізує рівень холестерину, зв’язує і виводить токсини з організму. Однак, купуючи, стежте щоб журавлина була просто в’яленою або сушеною, без попереднього вимочування в цукровому сиропі.
Ще один чудовий замінник годжі – калина. Вона підвищує імунітет і допомагає організму ефективно протистояти інфекціям. А завдяки присутності в калині пектинових з’єднання і дубильних речовин ягоди покращують травлення, сприяють очищенню організму від небезпечних солей важких металів, токсичних речовин, продуктів розпаду і «шкідливого» холестерину. Присутні в складі ягід калини Р-активні сполуки (рутин) нормалізують еластичність і проникність капілярів. Калина – це ягода молодості, краси і здоров’я!
Кіноа і пшоно
Ми цінуємо кіноа за високий вміст фолієвої кислоти, клітковини, але особливо – рослинного білка: від 10 до 15 г в склянці продукту. Такий продукт майже повністю засвоюється організмом. Крупу легко готувати, вона довго насичує, до того ж має низький глікемічний індекс.
Слов’янська альтернатива модному нині кіноа – пшоно. Груба оболонка містить таку ж корисну клітковину, а кількість рослинного білка в пшоні поступається лише на 1-2 г.
Ще одна альтернатива кіноа – це нут, хоча він і не росте в наших широтах, але більш доступний. Нут так само, як і кіноа, не містить глютену, зате в ньому є клітковина, повільні вуглеводи (які не підвищують рівень цукру, але забезпечують максимум енергії протягом дня), а також рослинний білок. Для порівняння: в 50 грамах приготовленої кіноа міститься 20 г вуглеводів, 2,5 г клітковини і 4 г білка. А в такій же кількості нуту: всього 17 г вуглеводів, 5 г клітковини і 5 г протеїну, плюс гідний набір мінералів і антиоксидантів. З нуту можна готувати багато смачних страв, включаючи супи, салати і гарніри, його запікають у духовці з оливковою олією і сіллю. А який чудовий з нуту хумус!