Дріжджі зміцнюють коріння і бережуть від хвороб

Дріжджі зміцнюють коріння і бережуть від хвороб


Як приготувати добриво із цього продукту і коли найкраще підживляти рослини

Підгодівля дріжджами – відмінний недорогий стимулятор росту для розсади овочів, ягідників, фруктових дерев і квітів. На відміну від використання хімічних препаратів, це повністю безпечний, екологічно чистий продукт, який за ціною доступний усім.
Харчові дріжджі – це гриби, які у водяному розчині виділяють потрібні речовини для утворення коріння. При потраплянні в ґрунт дріжджовий розчин стимулює роботу мікроорганізмів у землі, які переробляють органічні речовини в ґрунті й виділяють азот і фосфор. Ці речовини дуже потрібні для здорового розвитку й гарного росту саджанців, їх наявність робить рослину більш здоровою й отже, більш урожайною.
Призначення дріжджової підгодівлі: зміцнення кореневої системи рослин; поліпшення якісних характеристик ґрунту, підживлення його калієм і азотом; стимуляція росту саджанців; поліпшення приживлюваності розсади після пересадження у відкритий ґрунт; збільшення стійкості рослин проти хвороб; підвищення врожайності.
Універсальний рецепт дріжджової підгодівлі: 50 г дріжджів розвести в 0,5 літрі теплої води, розмішати цей розчин в 10-літровому цебрі води, не настоювати й використовувати відразу. Витрата по 0,5 літра під кожну рослину.
Оскільки цей вид підгодівлі використовується дачниками вже протягом багатьох років, із практичного досвіду можна зробити наступні важливі висновки:
При підгодівлі дріжджами в ґрунті крім вироблення потрібного азоту відбувається значне поглинання кальцію й калію, і якщо не вживати належних заходів, через пару років ґрунт зубожіє й перестане родити. Для компенсації нестачі калію й кальцію в дріжджовий розчин обов’язково треба вносити золу.
Підгодівля дріжджами буде добре працювати тільки на багатому органікою ґрунті, тому що дріжджовий розчин сам по собі не добриво, а тільки каталізатор активного розпаду органічних речовин на потрібні для рослини елементи. Органіку на грядку краще вносити заздалегідь.
Активність дріжджового грибка вимагає тепла, тому має сенс застосовувати таку підгодівлю тільки на добре прогрітому ґрунті, інакше користі від неї не буде.
Підживлення дріжджами найбільш ефективне для посилення кореневої системи, тому правильніше за все нею користуватися при пересадженні розсади або саджанця у відкритий ґрунт. Додатково можна її внести через два тижні. І цього достатньо на весь сезон.
Підгодівля дріжджами підходить для всіх овочевих, садових, ягідних культур і квітів. Вона стимулює активний розвиток будь-яких рослин. Але краще не застосовувати цю підгодівлю для цибулі й картоплі, тому що це погіршує смак продукту.
Активна складова підгодівлі – дріжджовий грибок, його можна взяти не тільки в пачці дріжджів. Для цих цілей годиться квас, пиво, будь-яка бражка зі старого варення й т.п. І коли вам треба підгодувати невелику кімнатну квітку, ви цілком можете обійтися розчином з недопитої склянки квасу/пива.
Добрива із дріжджів легко приготувати самостійно в домашніх умовах. Для цього використовуйте пекарські дріжджі в сухому або пресованому виді. Розчиняйте їх у воді середньої температури. Якщо покласти дріжджі в гарячу рідину, то всі бактерії загинуть, а користь від підживлення буде дорівнювати нулю.
Пропорції води й дріжджів можна міняти для кожної культури, ви завжди можете вибрати той варіант, який простіший для вас і показав саме на вашому ґрунті більшу ефективність.
Не можна додавати безпосередньо в розчин органіку: послід птахів, гній або стебла рослин. Усе це повинно заздалегідь бути присутнім у ґрунті – у невеликих кількостях і частково перепріле.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *