Дитячі страви у мультиварці:  швидко, смачно і корисно

Дитячі страви у мультиварці: швидко, смачно і корисно

Сучасні матусі прагнуть усе встигнути: і за малюком приглянути, і кар’єру зробити. Звичайно ж, без помічників їм не обійтися. І йдеться не лише про бабусь-дідусів та нянь, але й про найрізноманітнішу техніку. Так, незамінною помічницею на кухні для таких матусь стає мультиварка. А ми пропонуємо вам добірку рецептів смаколиків спеціально для мультиварок. Відтак, і батьки матимуть більше часу, і діти будуть нагодовані.

Овочеве пюре для найменших

Потрібно: морква – 1/2  шт., кабачок – шматочок 3-4 см, картопля – 1 шт., вода або молоко – 60 мл, сіль – за смаком, соняшникова олія чи вершкове масло – 1 ч. л.

Приготування: помити овочі, очистити та вимочити їх кілька годин у воді, якщо пюре куштуватимуть зовсім маленькі дітки. Видалити насіння та серцевину кабачка. Нарізати всі овочі кубиками, покласти в формочку, залити кип’яченою водою чи молоком. Посолити за смаком. Готувати в мультиварці 20 хвилин, режим «варіння на пару». Готові овочі подрібнити блендером. Додати до пюре соняшникову олію чи вершкове масло.

Пюре з кабачків

Потрібно: манна крупа – 1 ч. л., цукор – 1 ч. л., кабачок – 1/3 шт., курячий жовток – 1 шт., молоко – 0,5 склянки.

Приготування: помити та очистити кабачок, видалити насіння і серцевину. Вимочити всі овочі кілька годин у холодній воді. Нарізати кабачок кубиками. Яєчний жовток розтерти з цукром, влити молоко і збити суміш виделкою. Покласти кабачок у контейнер мультиварки, залити яєчно-молочною сумішшю і посипати манною крупою. Налити кілька склянок води в чашу мультиварки, встановити зверху контейнер з кабачковим пюре. Готувати 20 хвилин у режимі «варіння на пару». Після сигналу мультиварки, подрібнити кабачкову масу в блендері, змішати з вершковим маслом і подати до столу.

Дитячий суп з тефтелями

Потрібно: картопля – 1 шт., тефтеля – 1 шт., цибуля – 1/4  шт., морква – 1/2 шт., будь-яка крупа – 2 ст. л., свіжа зелень, сіль – за смаком, сметана – 1 л.

Приготування: почистити цибулю, картоплю і моркву. Цибулю дрібно порубати, а моркву з картоплею промити, нарізати маленькими шматками. Покласти заздалегідь підготовлені тефтелі й овочі в чашу мультиварки. Додати до них будь-якої крупи. Попередньо промити крупу у воді. Дрібно порізати свіжу зелень, покласти її в суп. Можна покласти її і в кінці приготування. Налити три склянки води в мультиварку, додати сіль за смаком. Закрити кришку, включити на 1 год. режим «тушкування». Подати дитячий суп до столу зі сметаною. Для зовсім маленьких діток, подрібнити його блендером.

Сирна запіканка

Потрібно: манна крупа – 1 ч. л., сир – 100 г, яйця перепелині – 1 шт., цукор – 1 ч. л., вершкове масло для змащування форми, фрукти чи фруктове пюре для прикраси.

Приготування: у глибокій мисці ретельно збити міксером перепелине яйце, цукор, сир і додати до них манну крупу. Але манну крупу можна і не додавати. Змастити форму вершковим маслом. Викласти в неї сирну масу. Готувати сирну запіканку 20 хвилин у мультиварці в режимі «на пару». Готову страву прикрасити фруктами або змастити дитячим фруктовим пюре. Подавати до чаю.

Їжачки

Потрібно: телятина – невеликий шматок, відварений рис – кілька ложок, яйця курячі – 1 шт., перець і сіль – за смаком.

Приготування: з телятини зробити фарш, посолити й поперечити його. Додати до фаршу кілька ложок відвареного рису, сире яйце, добре вимішати і зробити кульки. Покласти їх у контейнер мультиварки. Готувати 60 хвилин у режимі «на пару». Якщо робити їжачки зі свинини або курки, то час готування можна зменшити до 40 хвилин. Подавати як самостійну страви чи з гарніром – кашею чи картопляним пюре.

Сирно-банановий пудинг

Потрібно: цукор – 1 ч. л., манна крупа – 1 ч. л., банан – 1/2 шт., сир – 100 г, курячий жовток – 1 шт. (або перепелине яйце), курага – за бажанням.

Приготування: збити міксером сир з курячим жовтком або перепелиним яйцем і цукром. Додати до сирної маси манну крупу з подрібненою половинкою банана. Перемішати. Також можна додати до неї подрібнену курагу. Перекласти сирну масу в змащену вершковим маслом формочку для мультиварки. Налити в чашу для мультиварки кілька склянок води. Готувати сирно-банановий пудинг 20 хвилин в мультиварці в режимі «на пару». Подавати пудинг можна зі сметаною.

Суп з черепашками

Потрібно: м’ясо кролика – невеликий шматок, цибуля – 1 шт., капуста – 1/3 маленької головки, морква – 1 шт., картопля – 1-2 шт., соняшникова олія, сіль – за смаком, макарони «Ракушки».

Приготування: почистити картоплю, моркву і ріпчасту цибулю. Нарізати їх середніми шматками. Також нашаткувати капусту. М’ясо кролика відділити від кісток і разом з овочами подрібнити на м’ясорубці. Додати сіль і все ретельно перемішати. Сформувати з приготованого фаршу тефтелі. Покласти їх у мультиварку. Додати вермішель, залити все окропом і готувати суп у мультиварці 1 годину в режимі «тушкування». Після того, як дитячий суп буде готовий, можна також перемолоти половинку супу блендером і змішати їх разом.

Крем-суп з гарбуза

Потрібно: гарбуз – невеликий шматок, молоко – 50-80 мл, цукор – 1 ч. л., манна крупа – 1 ч. л.

Приготування: гарбуз очистити і порізати кубиками. Скласти гарбуз у скляну (керамічну) тарілочку. Посипати цукром і манною крупою. Залити молоком. У чашу мультиварки налити кілька склянок води, встановити контейнер для варіння на пару, зверху поставити тарілочку з гарбузом. Закрити кришку, включити режим “варіння на пару” на 15 хвилин. Після сигналу, тарілочку вийняти і занурювальним блендером все збити. Подавати гарбузовий крем – суп зі шматочком вершкового масла.

Дитячий борщ

Потрібно: буряк – 1 шт., картопля – 1 шт., цибуля – 1 шт., м’ясо – невеликий шматок (або м’ясні тефтелі), морква – 1 шт., капуста – 1/3 невеликої головки, лавровий лист (за бажанням), сіль і зелень за смаком.

Приготування: всі овочі вимити, очистити і нарізати, як на звичайний суп або борщ. Помістити овочі (разом з тюфтельками) в мультиварку. Налити води 2-3 склянки, додати дрібку солі і лавровий лист (за бажанням). Встановити режим “тушкування”. Готувати дитячий борщ в мультиварці 1 годину. Можна прискорити процес варіння і готувати суп у режимі “випічка” або “варіння на пару” – 30 хвилин. Готовий дитячий борщ заправити рослинною олією або вершковим маслом. Для зовсім маленьких карапузів борщик можна подрібнити блендером.

М’ясне суфле

Потрібно: м’ясо – 100 г, перепелине яйце – 1 шт. (або половинка курячого), манна крупа або борошно – 1 ч. л. (без верху), масло вершкове, молоко – 1/4 склянки, дрібка солі, шматочок моркви (за бажанням).

Приготування: у блендері подрібнити моркву і м’ясо в кашку, додати яйце, манну крупу, вершкове масло, все збити, налити молоко, злегка посолити. М’ясну масу викласти у змащену маслом формочку (у мене з силікону). Формочку з м’ясним суфле перекласти в контейнер для “варіння на пару”, в чашу налити 2 – 3 склянки води. Закрити кришку, встановити режим “варіння на пару”. Готувати дитяче м’ясне суфле в мультиварці 20 – 30 хвилин. Після сигналу формочку дістати, суфле викласти на тарілочку. Трохи остудити і запропонувати малюкові.

Рибні котлети

Потрібно: риба – 1 шт., скибка білого хліба, вершкове масло – 1 ч. л., сіль – за смаком.

Приготування: рибу помити, очистити від шкірки, відокремити від кісток. Хліб вимочити в молоці. Рибу та хліб разом із вершковим маслом подрібнити блендером. Можна додати ще одне перепелине яйце (за бажанням). Ретельно фарш вимішати, злегка посолити. Скачати з фаршу маленькі котлетки. Піддон для варіння на пару змастити вершковим маслом, викласти рибні котлети. У чашу мультиварки налити кілька склянок гарячої води, встановити піддон. Закрити кришку, включити режим “варіння на пару” 15 хвилин. Рибні котлети для дітей на пару в мультиварці готові!

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *