Напій з м’ятою
Потрібно (на 2-4 порції): диня солодка – 1 шт., цукор – 2 ст. л., лимон – 2 шт., листя м’яти за смаком, сіль або чорний перець – 1 щіпка.
Приготування: диню очистити від шкірки і нарізати кубиками разом з насінням. З лимонів вичавити сік. Додати всі інгредієнти в блендер і збити до рідкого стану. Пробуємо і при необхідності регулюємо смак сіллю, цукром або водою. При бажанні процідити, але можна пити і з м’якоттю.
Молочно-кавуновий шейк
Потрібно: кавун – половинка, молоко – 1 скл., морозиво (вершкове або ванільне) – 100 г, мед – 2 ст. л.
Приготування: вийняти кісточки з кавуна, нарізати кубиками. У блендер помістити морозиво, молоко і кавун. Додати мед і розлити по порціях.
Динний лимонад
Потрібно: 1 стигла диня (1,5-2 кг), 3 скл. води (можна слабогазованої), 2 ч.л. свіжовичавленого соку лайма, 2 ч.л. цукру, лід.
Приготування: для цього рецепта підійде диня будь-якого сорту, головне, щоб вона була соковитою і солодкою. Збити в блендері динну м’якоть, сік лайма (лимонний теж підійде, тільки в трохи більшій кількості) і цукор. Розбавити пюре водою і знову ретельно перемішати. Охолодити, розлити по склянках, додати лід. А щоб смак лимонаду або будь-якого динного коктейлю був ще більш насиченим, використовуйте не звичайний, а динний лід. Зробити його дуже просто. Потрібно подрібнити м’якоть дині в пюре і заморозити в формах для льоду (не менше двох годин).
Жувальні цукерки
Потрібно: 2 скл. свіжого кавунового соку, півсклянки соку лимона і 6 ст.л. желатину. Якщо кавун не надто солодкий, можна використовувати також мед.
Приготування: розчинити желатин в половині соку кавуна. Другу частину соку нагріти на слабкому вогні, не доводячи до кипіння. Потім акуратно влити туди сік з розчиненим желатином. Перемішати, поки рідина не стане однорідною. Додати лимонний сік (і мед, якщо хочете підсолодити). Ретельно розмішати і розлити по формах. Підійдуть силіконові – з них простіше отримувати застиглі цукерки. Коли желе охолоне до кімнатної температури, відправити його в морозилку на 30 хв. Після повного застигання цукерки можна зберігати просто в шафі.
Шарлотка
Потрібно: 4 невеликих шматка дині, 1⅓ склянки борошна, ½ склянки цукру, 2 ст.л. тростинного цукру, 1 скл. кефіру, 2 яйця, 1 ч.л. розпушувача, 1,5 г ваніліну, кориця на кінчику ножа.
Приготування: за допомогою міксера або віночка збити яйця з цукром, потім акуратно влити кефір і знову ретельно перемішати. Додати сухі інгредієнти (борошно, розпушувач і ванілін) і вилити тісто в силіконову форму. Якщо яблука кладуть вниз, то диню краще розкласти поверх тіста. Для цього нарізати її на тонкі скибочки. Зверху посипати пиріг тростинним цукром і корицею. Випікати півгодини при 200 ° С.
Сирні кекси
Потрібно (для 18 шт.): для кексів – жирний сир – 450 г, цукор – 1/2 скл., молоко – 2 ст. л., пюре зі свіжої дині – 6 ст.л., яйця великі – 2 шт., розтоплене масло – 1/4 скл., манна крупа – 3/4 скл., борошно пшеничне – 3/4 скл., ванільний цукор – 2 ч. л., розпушувач – 1 ст. л.
Для глазурі – вершкове масло – 1 скл., цукрова пудра – 3 скл., ванільний цукор – 2 ч. л., дрібно нарізана диня – 3 ст. л.
Приготування: розігріти духовку до 180 градусів. Змішати сир, цукор, молоко, яйця та пюре, зроблене з дині (будь-яким зручним вам способом). В окремій ємності змішати розтоплене масло, манку, борошно, ваніль і розпушувач. З’єднати обидві суміші. Заповнити тістом форми для випікання кексів на три чверті. Випікати в духовці протягом 15-20 хв. Готовність можна перевіряти зубочисткою – вона повинна виходити сухою. Поки кекси готуються, зробити глазур. Для неї збивати м’яке масло протягом трьох хвилин на високій швидкості. Додати до нього цукрову пудру, продовжуючи збивати до повного змішування. Туди ж додати ваніль і диню, перемішати. Викласти на готові охолоджені кекси і подати. Можна прикрасити кульками свіжої дині.
Салат зі спеціями і тмином
Потрібно: оливкова олія – 1/4 скл., свіжий лимонний сік – 1,5 ст. л., гострий соус (за смаком) – 1/2 ч. л., перець чилі – 1/2 ч. л., кмин – 1/2 ч. л., паприка – 1/2 ч. л., нарізана м’якоть кавуна, червона цибуля – 1/2 шт., петрушка нарізана – 2 ст. л., м’ята нарізана – 2 ст. л., оливки – 1/4 скл., фета – 60 г, мигдаль – 3 ст. л., сіль і мелений чорний перець – за смаком.
Приготування: у мисці змішати олію, лимонний сік, всі спеції і сіль, після чого поставити в холодильник мінімум на годину. У перцю чилі видалити насіння, тонко нарізати його і цибулю. Маслини нарізати половинками, фету покришити. Кавун, нарізаний пластинками, посипати цибулею, петрушкою, м’ятою, маслинами і фетою, заправити соусом. За бажанням посипати мигдалем.
Салат із дині
Потрібно: диня, селера, яйце, копчене куряче філе, майонез.
Приготування: нарізати всі інгредієнти та додати майонез. Заправити салат можна також олією, йогуртом або домашнім майонезом.
Кавуново-вершковий пиріг
Потрібно – для основи: 350 г пісочного печива (домашнього або магазинного), 175 г вершкового масла.
Для начинки – 650г кавуна (почищеного від кісточок), 80г цукру, 2 білка від яєць, 245г жирних вершків, 17 г желатину + 75г води, 150-200 г жирних вершків, 20-30г цукрової пудри.
Приготування: застелити дно форми 22-20 см пергаментом. Печиво подрібнити на крихту. Вершкове масло розтопити на повільному вогні. Змішати крихту з вершковим маслом. Зробити «чашу» з тіста, добре розподіляючи крихту по дні та бортиках форми. Готову основу поставити в холодильник. Кавун з цукром збити блендером. Перелити в каструльку та трохи підігріти. Попередньо замочений та набухлий желатин розпустити в мікрохвильовці та влити в теплий кавуновий сік, ретельно перемішуючи. Накрити плівкою та поставити в холодильник до того моменту, як маса не почне трошки схоплюватися. Білки кімнатної температури збити міксером з дрібкою солі до стійких піків. У той самий час збити холодні вершки до пишності. Обережно силіконовою лопаткою підмішати 1/3 білків до кавунового соку. Можливо, доведеться трошки допомогти вінчиком. Далі підмішати лопаточкою 1/3 збитих вершків. Повторювати, поки все не перемішається до однорідної, повітряної маси. Вилити кавуновий мус в охолоджену основу для майбутнього десерту та поставити на ніч в холодильник.
Пиріг з м’якоттю дині
Потрібно: 2 чашки м’якоті дуже стиглої дині, 0,7 скл. цукру 0,5 скл. борошна, 3 яєчні жовтки, 3 яєчні білки, 1/4 ч.л. лимонного порошку, 1 ст.л. м’якого вершкового масла, 2 ст. л. води, 1 корж з краями.
Приготування: м’якоть дині покласти в каструльку і, нагріваючи на невеликому вогні, розім’яти, щоб вийшло пюре. Додати в каструльку півсклянки цукру, борошно та сіль. Добре перемішати і залишити на 5 хв. на невеликому вогні. У великій тарілці перемішати яєчні жовтки з водою, потім додати трохи розігрітої дині і знову добре перемішати. Жовткову масу вилити в каструльку. Залишити на вогні ще на 5 хв., постійно помішувати. Додати вершкове масло, перемішати. Вилити суміш у корж. В окремій тарілці збити яєчні білки з лимонним порошком. Збивати, поступово додаючи цукор (приблизно 6 ст. л.). Викласти білки зверху на пиріг. Запікати в духовці до готовності (поки скоринка не стане коричневою) при температурі 190 градусів.
Морозиво з дині
Потрібно: 400 г м’якоті дині, 70 г цукру, 3 ч. л. лимонного соку, 100 мл молока, 100 мл турецького йогурту.
Приготування: всі інгредієнти скласти у блендер і дуже добре подрібнити (щоб цукор розчинився). Розлити морозиво у формочки і поставити в холодильник на 5 год.
Кавун-фрі
Потрібно: кавун, крохмаль, борошно, яйця, олія.
Приготування: кавун розрізати, відокремлити м’якоть від кірки, видалити насіння і нарізати трикутниками. Обваляти у потрійному клярі: спочатку в борошні або крохмалі, потім опустити в суміш збитих яєць, потім – знову в борошно/крохмаль. Викласти на розігріту сковороду і обсмажити з двох сторін на сильному вогні у великій кількості олії. Перед подачею промокнути паперовими рушниками, щоб прибрати надлишки масла. При бажанні посипати цукровою пудрою.
Кавуновий гаспачо
Потрібно (на 3-4 порції): помідори – 2 шт., нарізаний кавун – 2 скл., огірок – 2 шт., перець чилі – 1 шт., червоний винний оцет – 1 ч. л., оливкова олія – 1 ст. л., сіль і перець за смаком.
Приготування: огірки очистити від шкірки. Помідори бланшувати і також зняти з них шкірку. Помідори, огірки і кавун нарізати довільними шматочками. Всі інгредієнти для гаспачо змішати в пюре в блендері. За допомогою спецій регулювати смак.
Помістити гаспачо в холодильник до повного охолодження. Прикрасити при подачі шматочками сиру фета, зеленим листям базиліка, нарізаним огірком і перцем.
Динний гаспачо
Потрібно: 1 диня, 1 огірок, 2 ст. л. дрібно покришеної червоної цибулі, 200 мл води, 125 мл оливкової олії, чорний перець і сіль за смаком.
Приготування: диню очистити від насіння і порізати на дрібні шматочки, огірок очистити від шкірки і порізати на кубики. У блендері змішати диню, огірок, червоний лук і воду. Не вимикаючи блендер, додати оливкове масло, сіль і перець. Подавати гаспачо охолодженим, можна прикрасити гілочкою м’яти.