Хай ваше життя буде солодким: оригінальні рецепти святкової випічки на різні смаки

Сирник із лимонною цедрою та родзинками

Потрібно: жирний сир – 500 г, цукор – 200 г, вершкове масло -130 г, яйця – 4 шт., лимон -1 шт., манна крупа -1 ст. л., родзинки – 50 г, сметана – 3 ст. ложки, какао-порошок – 2 ст. л.

Приготування: спочатку потрібно приготувати сирну  масу:  пропустити сир через м’ясорубку або протерти через дрібне сито та збити міксером жовтки з цукром в окремій ємності. Далі додати манну крупу, родзинки і масло, попередньо нагріте до кімнатної температури. Теркою відокремити цедру лимона  і також додати її в масу. Змішати інгредієнти, після чого додати  сир. Міксером збити суміш на низькій швидкості півхвилини. В іншій ємності збити білки до стану білої густої піни, після чого відправити їх в сирну масу і ретельно змішати ложкою. Готувати сирник до запікання: викласти сирну масу у форму і рівномірно розподілити її ложкою по всій довжині і ширині. Випікати при температурі 180 градусів 40-60 хвилин.

Приготувати глазур:  змішати в каструльці 2 столові ложки цукру з однією ложкою вершкового масла. Поставити суміш на повільний вогонь і, весь час помішуючи, розтопити вміст. Після чого додати 3 столові ложки сметани і ретельно змішати інгредієнти. Додати какао-порошок, постійно помішуючи, довести його до кипіння, після чого зняти каструлю з вогню. Глазур використати в гарячому вигляді.

Готовий сирник необхідно охолодити і покрити з усіх боків  глазур’ю. У такому вигляді сирник відправити в холодильник на 5 годин. Після чого нарізати на порційні шматки і подати.

Сирник зі згущеним молоком

Потрібно: для круглої форми 26 см – борошно – 250 г, масло -120 г, смалець -1 ст. л., пудра – 100 г, какао – 40 г, сметана – 3 ст. л., жовток.

Начинка: сир – 500 г (домашній, свіжий, жирний, обов’язково перемолоти), вершки 30% 125 мл (можна замінити солодкою домашньою сметаною), згущене молоко – 380 г, кукурудзяний крохмаль – 1.5 ст. л., 3 яйця.

Приготування: борошно, масло, смалець, пудру і какао перетерти в крихту, додати сметану і жовток. Швидко замісити тісто. Поділити на 2 частини. Одну розподілити на дні форми. Іншу – в морозилку.

Інгредієнти для начинки перемішати. По одному ввести 3 яйця.

Форму з тістом підпекти при 170 градусах 15 хвилин. Охолодити. Залити начинку. Зверху потерти тісто з морозилки. Пекти все разом при 170 градусах (більше години). Залишити у вимкненій духовці з привідкритими дверцятами на півгодини.

Сирний маківник з персиками

Потрібно: для тіста – 3 скл. борошна, 200 г маргарину, 0,5 скл. цукру, 5 жовтків, 3 ст. л. какао, 2 ст. л. густої сметани.

Сиркова маса: 1 кг меленого сиру, 1 скл. цукру, 100 г масла, 4 яйця, 1 вершковий пудинг.

Макова маса: 5 білків, 1 скл. меленого маку, по 0,5 скл. кокосової стружки і цукру, 2 ст. л. крохмалю.

А також: 1 банка консервованих персиків, цукрова пудра.

Приготування: для пісочного тіста змішати всі складники, розділити на 2 частини (більшу і меншу), покласти на 1 год. у холодильник. Більшу частину викласти у форму (25Х30 см), застелену папером, випікати 10 хв. при 180.

Для приготування сирної маси цукор збити з жовтками. Збити масло, додати сир, збити, додати збиті жовтки, пудинг. Акуратно вимішати зі збитими (до стійких піків) білками. Для макової маси збити білки до стійких піків, насамкінець ввести цукор. Додати мелений мак, кокос, крохмаль, обережно перемішати ложкою.

На пісочне тісто викладати ложкою по черзі сирну і макову масу, створюючи розводи. Випікати 20 хв. при 160 градусах. На випечений корж покласти порізані кубиками персики, натерти заморожене тісто, пекти ще 40-50 хв. при 160. Залишити в духовці, щоб охолов. Перед подачею посипати цукровою пудрою.

Медівник

Потрібно: масло вершкове – 180 г, яйця – 3 шт., цукор 250 г, сода – 12 г, мед натуральний – 100 г, борошно – 600 г.

Крем: 1 л сепараторної сметани, 200 мл холодного молока, 100 г цукру-пудри, 250 г сиру, 250 г згущеного молока, ванільний цукор або ванілін.

Приготування: всі інгредієнти для тіста, окрім борошна, скласти в каструльку. Заварювати на малому вогні або водяній бані, постійно мішаючи, до однорідної маси (довести до кипіння і ще хвилину мішати). Охолодити. В теплу масу добавити борошно 600 г. Замісити тісто. Поставити на пів години в холодильник. Відщипнути кусок вагою 100 г. Розкачати тоненько умовним прямокутником (на силіконовому килимку дуже зручно). Зверху покласти стандартний листок паперу А4, з боків обрізати зайве. Корж акуратно перенести на лист для випікання (простелити під пергаментом). До обрізків додати тісто, щоб вийшло 100 г, і знову сформувати корж. Виходить таких 13 коржів і трохи залишається обрізків. Пекти при 180 град. одночасно на 3 рівнях, тобто, за один раз – 3 коржі. З конвекцією. Для крему сметану і молоко збити до пишної маси. Попередньо перетерти через сито 250 г сиру, змішати його з 250 г згущеного молока. Акуратно, з допомогою ручного вінчика, з’єднати вершкову і сирну маси, довго не мішати. Холодні коржі перемастити кремом. Ножем-пилкою порівняти краї. Обрізки перетерти в крихту (плюс обрізки, що залишилися після випічки). Обсипати крихтою боки і верх. Залишити в приміщенні, поки коржі не стануть м’якими. Тоді помістити в холодильник.

Печиво пісочне

Потрібно: 200г борошна, 150 г вершкового масла, 70 г цукру-пудри, 4 г розпушувача, 1 ч. л. ванільного цукру, дрібка соди.

Для декору: 2 жовтки, 100 г цукру

Приготування: змішати всі сухі інгредієнти. Додати кубики холодного масла і розтерти до крихти. З’єднати тісто в один шматок. Далі поділити на чотири частини. Сформувати ковбаски, кожну загорнути в харчову плівку і поставити в морозилку на 30 хвилин. Розігріти духовку до 160 градусів. Холодне тісто витягти з плівки, помастити жовтком і обкачати в цукрі. Нарізати печиво товщиною 1-1,5 см і розкласти на форму, застелену пергаментом. Випікати 15-20 хвилин.

Шоколадне печиво з тріщинками

Потрібно: 150 г борошна, 200 г цукрової пудри, 60 г какао, 60 г вершкового масла, 2 яйця, 50 г білого шоколаду, дрібка солі, 1 ч. л. ванілі, 1 ч. л. розпушувача, 150 г цукру-пудри для обвалювання.

Приготування: в миску просіяти какао, розпушувач, цукрову пудру 200 г борошна і додати дрібку солі. Перем’яти м’яке масло з тим, що в мисці до стану дрібної крихти. В іншій мисці збити яйця з ваніллю. З’єднати вміст обох мисок і вимісити тісто. Додати білий шоколад, порізаний на шматочки. Загорнути тісто в харчову плівку і поставити у холодильник на 1-2 год. Просіяти пудру для обвалювання в тарілку. Сформувати з тіста кульки розміром, як грецький горіх і добре обваляти їх у цукрі-пудрі. Розкласти кульки на пекарський папір на відстані одна від одної. Прогріти духовку до 180 градусів і випікати печиво 10-15 хв.

Різдвяний штолен

Тісто: 750 г борошна,125 г цукру, 250 мл молока, 350 г вершкового масла (можна замінити на 200 г масла і 100 г смальцю. Це дуже вдало, бо смалець дає додаткову крихкість), 80 г дріжджів свіжих, 2 ч. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 1/4 ч. л. меленого кардамону, 1/4 ч. л. меленого імбиру, дрібка солі, цедра.

Наповнення: 450 г родзинок (можна кількох видів, темні і світлі), 200 г цукатів або фруктової пастили, 150 г мигдалю, 150 г рому або фруктового соку.

Помадка: розтоплене вершкове масло -100 г, цукрова пудра – 150 г.

Приготування: штолен – це традиційна німецька випічка, яку готують напередодні свят. Всі інгредієнти для наповнення змішати у великій ємності та залишити на добу. Дріжджі розкришити, залити теплим молоком, присипати ложкою цукру і залишити в теплому місці. В чашу міксера просіяти борошно, решту цукру, сіль, жовток, ванільний цукор та цедру. Додати розчин та замісити тісто. Наприкінці замісу поступово додавати розм’якшене вершкове масло. Вимісити до гладкості. Накрити, залишити в теплому місці, щоб піднялося вдвічі (десь 2-2,5 години). Додати наповнення, промісити з ним, знову накрити та залишити для повторного підйому (приблизно на  годину). Готове тісто розділити на три частини. Кожну розкачати в прямокутник-овал. Скласти вдвічі, але не рівно, з нахльостом (ступінчатою складкою). Перекласти на деко на відстані одне від другого. Накрити плівкою, залишити хвилин на 20-30. Пекти при 180 градусах приблизно 40 хвилин. Готовність провірити паличкою.

Теплі штолени змастити розтопленим маслом та обваляти в частині пудри. Залишити вистигати. Ще раз обсипати пудрою (весь штолен має бути в пудрі). Тоді кожен замотати в фольгу та залишити дозрівати на три тижні – можна на підвіконні в кімнаті.

Пляцок з маково-горіховими кульками

Потрібно: для коржів: 5 яєць, 2 скл. цукру, 1 скл. сметани, 1 ч. ложка амонію, 2 скл. борошна.

Макові кульки: по 1 скл. маку, мелених горіхів та цукрової пудри, 2 яйця.

Крем шалот: 200 г цукру, 1 яйце, 150 мл молока, 350 г масла, 1 п. ванільного цукру, 1 ст. ложка коньяку. Форма 24Х36 см.

Приготування: для приготування коржів амоній розвести у сметані. Білки збити з цукром, додати по одному жовтки, сметану з амонієм, борошно. Усе збивати міксером. Тісто виходить густиною, як сметана. Розділити на три частини. Форму застелити пергаментом, викласти одну частину тіста. На тісто акуратно чайною ложкою викладати маково-горіхові кульки на відстані 1,5–2 см одна від одної. Так спекти 3 коржі.

Макові кульки: мак запарити, втерти або змолоти, додати цукрову пудру, яйця, мелені горіхи.

Крем шалот: злегка збити яйце з молоком в каструлі до повного перемішування (не в піну), всипати цукор і поставити на вогонь, довести до кипіння і варити ще 5 хв. Охолодити, накривши плівкою. Масло кімнатної температури добре збити, поступово додавати по 1 ст. ложці молочно-яєчної суміші, ванільний цукор. Насамкінець додати коньяк. Просочувати коржі не треба, просто змастити кремом і поставити на ніч у холодильник. Пляцок виходить дуже ніжний.





Loading...




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares