Гайда на ринок: чим корисні сезонні овочі та фрукти?

Гайда на ринок: чим корисні сезонні овочі та фрукти?

Незважаючи на те, що в сучасному світі практично всі плоди природи можна знайти на полицях крамниць майже протягом усього року, експерти все частіше говорять про користь саме сезонних продуктів. На щастя, осінь – якраз період великої кількості корисних смаколиків.

Осінні фрукти – яблука, журавлина, ківі – не тільки смачні, але й багаті вітамінами і антиоксидантами, які підвищують імунітет, уповільнюють старіння і можуть допомогти в боротьбі з раком.
З осінніх овочів особливо варто виділити всі види капусти, гарбуз і патисон. Капуста містить глюкозинолати, також допомагає в боротьбі з онкологічними захворюваннями, а різновиди гарбуза багаті на альфа- і бета-каротин, корисні для очей.
Пропонуємо огляд найсмачніших овочів і фруктів, які варто вживати в їжу саме зараз.

Яблука

Осінні сорти яблук особливо багаті антиоксидантами, тому можуть допомогти запобігти хронічним хворобам і сповільнити старіння. Також у сезонних яблуках високий вміст фенольних смол і флавоноїдів.

Айва, родичка яблука з квітковим присмаком, теж зараз у сезоні. Вони прекрасно доповнюють одне одного у джемах, желе та інших десертах.

Буряк

Цей невибагливий овоч може бути доступний весь рік, але найкорисніші його властивості виявляються в осінніх плодах. Вибираючи буряк, варто шукати пружні, гладкі коренеплоди з насичено зеленим бадиллям. При цьому стебла бажано відразу ж обрізати, оскільки вони можуть втягувати з плоду корисні поживні речовини, включаючи бетаїн – з’єднання, що сприяє профілактиці хвороб серця і печінки. Нітрати, що містяться в буряку, посилюють приплив крові до мозку і потенційно здатні знизити ризик розвитку безумства.

Хурма

Терпкість стиглого плоду хурми припаде до смаку не всім. Тому деякі вважають за краще купувати нестиглі плоди, щоб дати їм дозріти трохи при кімнатній температурі. За своїми корисними якостями хурма випереджає навіть яблуко, в ній міститься велика кількість клітковини, антиоксидантів і мінералів.

Брюссельська капуста

Як і звична білокачанна, її мініатюрна версія – брюссельська капуста – містить велику кількість вітамінів А і С, і може похвалитися високою концентрацією протиракових глюкозинолатів, які, до речі, і надають цим овочам їхній особливий аромат.

Цвітна капуста

Цей овоч містить вітаміни К, С і багато клітковини. Як і інші з сімейства хрестоцвітних, цвітна капуста багата глюкозинолатами, тому ефективна в профілактиці раку легенів. Особливо корисна цвітна капуста в сирому вигляді.

Журавлина

Найсприятливіший період для журавлини – з жовтня по листопад. Але лише п’ять відсотків її врожаю надходять на ринок свіжими, інші 95 відсотків сушать, консервують, вичавлюють у соки.

Дослідження показують, що журавлинний концентрат допоможе запобігти інфекції сечовивідних шляхів, а свіжа журавлина використовується для профілактики захворювань порожнини рота. Також доведено, що з її допомогою можна уповільнити розростання раку молочної залози, товстої кишки, передміхурової залози і раку легенів.

Інжир

Плоди інжиру мають відхаркувальну, проносну, протизапальну і дезінфікуючу дію. Допомагають при захворюваннях горла і каменях у нирках. А ще в інжирі міститься триптофан – речовина, яка необхідна для хорошого функціонування головного мозку. Крім того, фіги – гарне джерело заліза, кальцію, фосфору і клітковини.

Цей фрукт чудово поєднується в стравах з іншими сезонними продуктами, на кшталт яблук і мигдалю. Інжир вживають у свіжому, сушеному і консервованому вигляді. Зі свіжих плодів варять варення, джем, повидло, желе і пастилу. Його також використовують для приготування страв із м’яса і птиці.

Виноград

Останнім часом про користь вина заявили багато дослідників. Виявляється, що виноград також містить більшість корисних якостей, приписуваних вину. Так, доведено, що вживання винограду знижує ризик утворення тромбів, знижує рівень поганого холестерину, а також підтримує здоровий кров’яний тиск.

Ківі

Дивофрукт родом із Нової Зеландії містить велику кількість вітамінів, зокрема вітаміну С, тому вважається ефективним засобом підвищення імунітету. Його сезон, що ніби спеціально розрахований на період холодів і застуд, триває з вересня по грудень.

Цибуля-порей

Цей різновид цибулі продається в супермаркетах цілий рік, але найбільш ароматний він навесні та восени. Це прекрасне джерело пребіотиків, які допомагають регулювати функції кишечника. Перед приготуванням потрібно відрізати корені й кінчики стебел, потім перерізати його по центру уздовж і промити під водою. Особливо добре він підійде до тушкованих грибів.

Патисон

На зміну літнім кабачкам восени приходять патисони. Різних форм, кольорів і розмірів ці овочі одночасно і поживні, і дешеві, і корисні. У патисонах міститься багато калію, завдяки цьому їхнє вживання в їжу підвищує м’язову витривалість і прибирає відчуття втоми.

Солодка картопля

Осінь – пік сезону цього ароматного помаранчевого плоду. Як і гарбузи, солодка картопля багата на бета-каротин, що захищає організм від дефіциту вітаміну А, такого важливого для гарного зору і збереження молодості. Солодка картопля також є потужним джерелом вітаміну С. Її корисно їсти в запеченому вигляді, тоді шкірка картоплини може містити майже 5 грамів клітковини.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *