Хрест Христовий – образ нашого хреста

Хрест Христовий – образ нашого хреста

У третю неділю Великого посту Церква в особливий спосіб вшановує святий Животворчий Хрест Господній. Хрест виносять на середину храму, щоб ми покланялися йому і черпали духовні сили біля підніжжя його. Скільки думок, скільки святих почуттів народжується в душі віруючого біля підніжжя Хреста Господнього!

Господь Ісус Христос постраждав і помер на Хресті ради спасіння людей. Але Хрест Господній – це не тільки той дерев’яний хрест, який Спаситель ніс на Голгофу, але й духовне осереддя скорбот, страждань і смерті, які Він витерпів на ньому. І речовий Хрест Ісуса Христа, і хрест Його страждань і смерті настільки був тяжкий, що ніхто з людей не зміг взяти і понести його. Тільки Син Божий, послушний волі Небесного Отця, прийняв Хрест, щоб викупити людей від влади диявола і подати їм життя вічне. На хресті, як на жертовнику, Спаситель приніс Себе в умилостивлюючу жертву  за гріхи світу.

Таємниця спасіння людей через хрест і смерть Ісуса Христа, незбагненна для розуму людського, була споконвіку наперед визначена Самим Богом. Спаситель хрестом Своїм зруйнував владу диявола, подолав ворота пекла і відкрив вхід в Царство Небесне для всіх, що правдиво вірують в Нього і живуть по вірі.

Шанування Хреста почалося після воскресіння Христового і не тому тільки, що на ньому постраждав Спаситель світу, але й тому, що Він Своїми стражданнями і Своєю кров’ю окропив, освятив, благословив Хрест і подав йому спасенну животворчу силу, яку подає Господь всім, хто шанує Його Хрест, поклоняється йому, благоговіє перед ним, осіняє себе хрестом і призиває його на допомогу. Допомога Хреста Господнього необхідна всім нам на шляху до Царства Небесного. “Хрест для нас, що спасаємось – сила Божа”, – навчає святий апостол Павло (1Кор.1,18). Спасіння досягається вірою в розп’ятого і воскреслого Ісуса Христа, виконанням Його святих заповідей, призиванням Його святого імені та животворящої сили Хреста.

Хрест Христовий руйнує всі підступи ворога нашого спасіння – диявола, який боїться божественної сили і знамення животворящого Хреста Господнього. Життя християн, святих угодників Божих дає багато прикладів, що свідчать про чудесну дію і благодатну силу Хреста Господнього та хресного знамення. З Хрестом Христовим ніколи не розлучалися ні святі апостоли, ні мученики, ні подвижники віри Христової. Вони носили хрест, покланялися йому, спасалися ним, творили силою його чудеса.

Хрест Христовий – образ нашого хреста, з яким пов’язується все наше життя від дня хрещення – нашого духовного народження – до самої смерті. Хрестом ми осіняємо себе щодня на молитві в ім’я Святої Трійці, з Хрестом живемо і вмираємо. Але є в нас ще інший хрест, який Господь призначає нам для нашого очищення, випробування, напоумлення і спасіння. Це – скорботи і недуги, втрати. Кожний з нас несе свій життєвий хрест і Господь велить нести його з цілковитою відданістю волі Божій, бо інакше неможливо бути справжнім послідовником Його вчення. Нелегко буває в житті нести свій хрест, нелегко терпіти скорботи, хвороби. Часто ми знемагаємо, падаємо під тягарем свого хреста і тоді Хрест Господній потішає нас, навчає терпіння, смирення, любові. Хрест Спасителя, на якому була засвідчена безмежна любов до нас грішних Сина Божого, народжує в наших серцях вдячність до Господа, любов до Нього. Справді, якщо мірою любові Гопода до нас був Хрест Його, то мірою нашої любові до Спасителя і до ближніх має бути наш хрест, складений з випробувань життя.

Син Божий хоче, щоб ми правдиво поклонялися Йому і виконували Його заповіді. Зовнішнє поклоніння обов’язково має поєднуватися з побожним
сповідуванням Ісуса Христа нашим Господом, з вдячністю і любов’ю до Нього. Таке поклоніння викликає зворушення в душі християнина, молитву, співстраждання, сердечну скруху і покаяння в гріхах.

Господи! Непереможною і божественною силою Хреста Твого  охорони, спаси і благослови нас, і наше духовне зростання в період Великого посту.

Автор

о.Богдан ЗІНЧЕНКО

член Національної спілки журналістів України.




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *