При схрещуванні агрусу і чорної смородини селекціонери отримали йошту. Вона включає всі корисні властивості обох ягід, при цьому рослина відрізняється високою врожайністю.
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ
Велика кількість вітаміну C добре позначається на імунітеті. Завдяки цьому ягода корисна для лікування і профілактики простудних захворювань.
Допомагає відновити гемоглобін за умови комплексного лікування анемії в поєднанні іншими засобами.
Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Вживання йошти багатьом дачникам дозволяє позбутися від діареї та інших розладів шлунку.
При гіпертонії буде корисно додати в раціон ягоди, змішані з медом.
Велика кількість фітонцидів в складі плодів самою природою призначена для боротьби з простудними захворюваннями, мікробними інфекціями і вогнищами запалення в організмі.
Йошта поповнює запаси важливих для людини мікроелементів за рахунок свого багатого мінерального складу.
Ягідні антоціани і вітамін P покращують кровообіг і зміцнюють стінки кровоносних судин.
Невеликий вміст цукру буде корисний хворим на діабет.
Стимулює виведення радіонуклідів і токсинів з організму.
ШКОДА І ПРОТИПОКАЗАННЯ
При індивідуальній непереносимості, алергії на вітамін C і схильності до тромбоутворення не можна вживати цю ягоду.
Не рекомендується йошта і при проблемах зі шлунком: коліті, виразці та інших порушеннях.
Любителям цих незвичайних гібридних плодів слід знати міру, інакше може розвинутися алергічна реакція. А якщо у вас вже є негативна реакція на агрус або чорну смородину, від вживання йошти краще утриматися.
РЕЦЕПТИ ЗАГОТОВОК
В основному з ягоди готують варення, компоти або заморожують на зиму. Любителі міцних напоїв пристосувалися робити з йошти багате вітамінами домашнє вино.
ВАРЕННЯ З ЙОШТИ
Подрібніть в блендері ягоди до пюре. Додайте в 2 рази більше цукру.
Залиште на 2-3 години настоюватися. Час від часу перемішуйте, щоб цукор розчинився і рівномірно змішався з ягодою.
Розподіліть масу по стерилізованих банках, накрийте марлею і поверх неї закрийте кришками.
Зберігати варення з йошти слід у холодному місці не довше, ніж 6 місяців. При такому способі приготування велика частина корисних елементів солодкого продукту залишається.
ЙОШТА ДЛЯ СХУДНЕННЯ
Через низьку калорійність і невеликий вміст жирів ягоду часто додають в раціон людям, що худнуть – ягідні антоціани прискорюють обмін речовин і допомагають розщеплювати жири в організмі. Калорійність дозрілих плодів становить всього 45 ккал на 100 грам. У сукупності корисні властивості допомагають швидше худнути без шкоди для здоров’я.
Для схуднення додайте близько 500-700 г плодів до свого раціону на 2 тижні. При цьому варто відмовитися від висококалорійних продуктів.