Вчені стверджують, що звичайна картопля – дуже корисний для здоров’я продукт. Кілограм відвареної очищеної картоплі постачає в організм білки на 20%, вуглеводи – на 40%, вітаміни В1 і РР – на 60%, вітаміни В2 – на 30%, а також калієй, магній, фосфор, залізо і кальцій. Соком картоплі здавна лікували виразкові хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. А калій, яким багата картопля, просто необхідний людям із захворюваннями серця і нирок. Використовують у лікувальних цілях і крохмаль, який містить картопля. Він застосовується як обволікаючий, протизапальний засіб при шлунково-кишкових захворюваннях. Навіть при важких формах отруєння можна їсти відварну картоплю.
Максимально зберегти всі перераховані вітаміни і мікроелементи при приготуванні картоплі допоможуть такі хитрощі:
1. Шкірку з картоплі зрізайте якомога тонше, а ще краще – запікайте її або відварюйте в мундирі.
2. Відварюйте картоплю на пару або у мінімальній кількості води.
3. Ніколи не зберігайте в воді вже почищену картоплю.
4. Корисніше класти картоплю у вже закипілу і підсолену воду.
5. Не тримайте очищену і нарізану картоплю в холодній воді, інакше через годину вона втратить 13% вітаміну C і 5% вітаміну B.