Кавуни і дині їсти можна! Фахівці перевірили – нітрати в нормі

Кавуни і дині їсти можна! Фахівці перевірили – нітрати в нормі

На ринках Тернополя величезна кількість сезонних фруктів: абрикоси, персики, яблука, виноград, дині, кавуни.  Мабуть, з найбільшою пересторогою тернополяни ставляться до купівлі кавунів і динь, адже вони часто стають причиною харчових отруєнь.

Обласна державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи разом з журналістами зробила контрольні закупки на офіційних та стихійних ринках і перевірили вміст нітратів у кавунах і динях.

Продукцію придбали вибірково на ринку «Оріон» та «Віп-Маркет» – тут продавці мали всі відповідні документи і на вимогу показали їх. Також закупили дині і кавуни у нелегальних торгівців, які торгують з фур у напрямку Петриків, а  також на ятках поблизу центрального ринку. На цих стихійних точках продажу жодних документів про якість продукції не було.

Цікаво, що деякі нелегальні продавці баштанних навідріз відмовилися продавати свою продукцію. Як пояснюють у лабораторії, із стихійною торгівлею повинна боротися муніципальна поліція.

– У чотирьох зразках кавунів, які були доставлені в лабораторію, перевищення нітратів ми не виявили, – розповіла Наталя Остапів, лікар ветмедицини. – Якщо для кавунів допустима концентрація нітратів 60 міліграмів на кілограм, то ми виявили не більше 15 міліграмів на кілограм. Тобто, це – безпечні кавуни, які можна споживати навіть маленьким дітям. Зразки динь також виявилися безпечними. Для них гранично допустима норма нітратів 90 міліграмів на кілограм, а  ми виявили не більше 15 міліграмів на кілограм.

За словами фахівців, перевищення кількості нітратів у фруктах може спровокувати шлунково-кишкові розлади. Особливо це впливає на маленьких дітей, тож до вибору фруктів і ягід потрібно ставитися ретельно. Також лікарі радять не смакувати кавуни і дині відразу ж після їжі як десерт, а лише через дві-три години. Адже баштанні містять велику кількість цукрів і можуть провокувати процеси бродіння у шлунковому тракті, а це викликає дискомфортні відчуття.

До слова, якщо ви сумніваєтеся у якості кавунів чи динь і хочете перевірити їх на наявність нітратів, то це безкоштовно можуть зробити у державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, яка знаходиться на території центрального ринку у рибному відділі. Працює вона із 6.00 до 13.00 години.

– За перше півріччя не допущено до реалізації продукції вагою 3 тони 13 кілограмів, – розповідає заступник директора регіональної лабораторії по організації роботи лабораторії ветсанекспертизи Зіновій Крешельницький. – З них – 15% овочів у Тернополі, інші – в районах. Зокрема, серед забороненої продукції з нітратами було 478 кілограмів картоплі у Тернополі, Заліщиках, Бережанах і Чорткові, 661 кілограм редиски у Тернополі і Шумську. А ще нітрати «зашкалювали» у 31 кілограмі баклажанів, 30 кілограмах помідорів та 33 кілограмах огірків із Заліщиків, 300 кілограмах динь, 31 кілограмі буряків, 30 кілограмах кабачків та інших.

Фахівці кажуть: на Тернопільщині нітрати найбільше накопичуються у ранніх овочах, а саме: кропі, петрушці, салатах. Цікаво, що у зеленій гичці шкідливих речовин накопичується менше, ніж у стеблі.

Варто зазначити, що на офіційних ринках кожну нову партію продукції перевіряють у лабораторії на наявність шкідливих речовин. Тож, коли ви щось купуєте, можете попросили висновок з лабораторії про якість фруктів і овочів та кількість нітратів у них.

Автор

Юлія Томчишин

журналіст, "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *