Масниця-2019: оригінальні рецепти млинців

Масниця-2019: оригінальні рецепти млинців
Масляна – одне з найпопулярніших свят у народній культурі. У цей період навіть ті, хто дотримується церковного календаря, з задоволенням печуть млинці. Насправді ж Масляна – це остання підготовча седмиця Великого Посту. Тобто, святкування починається в останній тиждень перед Великим Постом і закінчується Прощеною неділею. Масляна в 2019 році почалася в понеділок, 4 березня, і триватиме до неділі. У цей період прийнято веселитися і добре наїдатися перед Великим постом, який передбачає значні обмеження в їжі. Найпопулярнішою стравою, як ми вже згадували, є млинці. Якщо ви хочете, щоб млинці зіграли ще й обрядову роль, тобто – сприяли поліпшенню вашого добробуту, їх слід щедро приправити маслом – символом достатку. Крім того, вони обов’язково повинні бути круглої форми. Млинець на Масляну – символ Сонця, що дає життя та їжу. Спробуймо на вибір не тільки класичні млинці, але й зовсім несподівані варіанти.

Класичні млинці

Потрібно: 1,5 склянки борошна, 200 мл молока, 2 яйця, 3-4 ст. ложки цукру, 3-4 ст. ложки олії, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка розпушувача.

Приготування: яйця вибити в миску. Додати цукор, сіль і розпушувач. Міксером або віночком збити масу до однорідного стану. Акуратно ввести в отриману масу охолоджене молоко. Збивати і додати борошно. Замісити однорідне тісто, по консистенції близьке до густої сметани. Влити 3-4 ст. ложки олії, перемішати. Дати тісту постояти 20 хвилин. Перед випічкою млинців тісто слід ще раз перемішати. Порційно, на розігріту сковороду виливати тісто для 1 млинчика. Обсмажувати млинці з обох боків. Готові млинці викласти на тарілку і подавати до столу. Тісто виходить дуже ніжне. Змащувати кожен млинець маслом не слід. Можна придумати будь-які начинки або ж просто подавати зі сметаною або джемом.

Сирно-горіхові млинці

Потрібно: 250 г сиру, лимон, цукрова пудра, 200 г морожених ягід, 2 яйця, 50 г крохмалю, 100 г борошна, 100 г мелених горіхів, сіль, 250 мл молока.

Приготування: перемішати сир і 2 столові ложки молока. Лимон вимити, натерти цедру і додати до сиру. Відтиснути сік з лимона і перемішати з масою. Посипати цукровою пудрою. Розморозити заморожену малину (або інший ягоди). Білки двох яєць збити. Замісити тісто з 50 г крохмалю, 100 г борошна, 100 г мелених горіхів, жовтків, солі та 200 мл молока. Обережно знизу вгору перемішати зі збитими білками. Спекти з тіста на маслі маленькі млинці. Половину млинців намастити сиром, зверху викласти малину і накрити рештою млинців. Готові млинці викласти на тарілку і подавати до столу.

Ірландські млинці

Потрібно: для тіста – склянка борошна, склянка молока, 3 яйця, 2 ст. ложки топленого масла, цукрова пудра, щіпка кориці, мускатний горіх, трохи рому, сіль. Масло для смаження, цукор і лимон для прикраси.

Приготування: замісити з усіх інгредієнтів тісто для млинців.  За густиною воно повинно бути схоже на сметану. У сковороді розігріти масло і спекти тонкі млинчики. Посипати їх цукром, скласти гіркою і прикрасити часточками лимона. Подавати гарячими.

Млинці з картоплі з бринзою

Потрібно: 4 картоплини, 2 яйця, дві-три цибулини, борошно, олія, бринза, за бажанням – солодкий перець.

Приготування: картоплини очистити, натерти на дрібній тертці й трохи посолити. Через кілька хвилин відтиснути, змішати з двома яйцями, натертою невеликою цибулиною і з такою кількістю борошна, щоб тісто мало консистенцію густої сметани. З отриманого тіста смажити млинці з обох боків на сковороді на олії. Бринзу потрібно змішати з підрум’яненою на олії цибулею. В начинку можна додати солодкий перець. На готові млинчики покласти тонкий шар подрібненої бринзи, після чого їх згорнути і подавати до столу теплими.

«Товсті» млинці

Потрібно: 250 мл молока, 3 ст. ложки олії (або 40 г розтопленого вершкового масла), 1 яйце, 4 ст. ложки цукру, 1 ч. л. розпушувача, 1/4 ч. л. солі, 170 г борошна.

Приготування: змішати в мисці молоко, яйця, масло і цукор. Злегка збити вінчиком або міксером. Борошно, сіль і розпушувач просіяти і додати в молочно-яєчну суміш. Добре розмішати до однорідної маси. Розігріти сковороду і випікати млинці. Важливо: сковороду не варто змащувати маслом, а млинці необхідно перевертати відразу, як на поверхні з’являться бульбашки. На один млинець знадобиться близько 2 ст. ложок тіста. Подавати млинці можна з різними топінгами – медом і горіхами, кленовим сиропом або джемами.

Райдужні млинці

Потрібно: 2 склянки борошна, 100 мл молока, 200 мл знежиреного кефіру, 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, ¼ склянки вершкового масла (розтопленого), 2 ч. ложки пекарського порошку, 1 ч. ложка соди, ½ ч. ложки солі.

Приготування: у великій мисці змішати борошно, цукор, розпушувач, соду і сіль. Окремо збити яйця, кефір, молоко і розтоплене масло. Поступово з’єднати рідкі та сухі інгредієнти, добре перемішати. Тісто розділити на 7 рівних частин і пофарбувати харчовими барвниками. До речі, можна також використовувати натуральні барвники: сік буряка і моркви, наприклад. Сковороду змастити маслом і випікати млинці приблизно по 2 хвилини з кожного боку.

Кукурудзяні млинці

Потрібно: фундук – 100 г, кукурудзяне борошно – 4 ст. ложки, пшеничне борошно – 200 г, цукор – 2 ст. ложки, розпушувач – 1 ч. ложка, яйце – 2 штуки, молоко – 100 мл, вершкове масло – 200 г, сіль.

Приготування: перемолоти  фундук та змішати його з кукурудзяним та пшеничним борошном, додати цукор, розпушувач та сіль. Збити яйця і додати їх до сухої суміші. Поступово додавати до суміші молоко та розтоплене вершкове масло. Ще раз все перемішати та смажити млинці на добре розігрітій пательні.

Сирні млинці

Потрібно: мука – 1 склянка, молоко – 1.5 склянки, сир твердий – 150 г, яйця – 2 штуки, 1 пучок петрушки, розпушувач – 1 ч. ложка, цукор – 1 ч. ложка,  сіль – 1 ч. ложка, олія – 1 ст. ложка, масло вершкове – 50 г, часник – 1 зубчик.

Приготування: натерти сир на дрібній тертці. Помити петрушку та дрібно нарізати її. Просіяти борошно та подрібнити часник у часникодавці. Далі збити міксером яйця з сіллю та цукром. Долити в цю масу трохи підігріте молоко та перемішати все. Потім додати борошно і розпушувач, ще раз збити суміш. Додати сир, часник, подрібнену зелень і влити олію. Ще раз добре перемішати міксером і посмажити млинці.

Гречані млинці

Потрібно: молоко – 500 мл, борошно гречане – 200 г, борошно пшеничне – 150 г, олія – 1 ст. ложка, сіль – 0,5 ч. ложки, яйця – 2 шт., бекон – 50 г, твердий сир – 200 г, гриби – 100 г.

Приготування: збити блендером молоко, борошно та олію. Додати дрібку солі. Підсмажити млинці. Поки млинець гарячий, посипати його твердим сиром. Можна також покласти всередину смажені гриби та бекон, сформувавши з млинця конвертик.

Шоколадні млинці (з бананами і ківі)

Потрібно: ківі – 3 шт., банани – 2 шт., холодна вода – 3/4 склянки, холодне молоко – 3/4 склянки, борошно пшеничне просіяне – 1 склянка, яйця – 3 шт., сіль – 1/4 ч. ложки, масло вершкове розтоплене – 3 ст. ложки, олія для змащення сковороди, какао – 1 ст. ложка, сметана – 150 г, цукор – 50 г.

Приготування: змішати яйця з сіллю, додати воду, молоко, борошно, какао і розтоплене масло. Знову добре перемішати, щоб не було грудочок. Смажити млинці з двох боків. Паралельно підготувати фрукти: почистити ківі і банан, нарізати їх довгими соломинками. Збити сметану з цукром та змастити цією масою млинці. Всередину помістити ківі та банан та загорнути млинець.

Млинці на кефірі

Потрібно: нежирний кефір – 2 склянки, борошно – 2 склянки, яйця – 2 шт., 2 ст. ложки олії, дрібка солі, цукор.

Приготування: перемішати кефір, яйця, борошно, сіль і цукор. Тим часом кинути в склянку окропу 1/2 ч. ложки соди, швидко розмішати і вилити в тісто. Залишити суміш, попередньо перемішавши її, на 5 хвилин. Далі додати до тіста 2-3 ст. ложки олії. Перемішати і смажити млинці.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *