На перчику і помідорах з’явилася чорна пляма: овочам загрожує вершинна гниль

На перчику і помідорах з’явилася чорна пляма: овочам загрожує вершинна гниль


Вершинна гниль загрожує овочам і може спричинити втрату 30% врожаю
Ця недуга з’являється, в основному, через різкі перепади температури, наприклад, від холоду до різкого потепління. Хворіти починають нижні плоди, які ближчі до ґрунту, бо на них швидше потрапляють бактерії та мікроби.
Спочатку біля плодоніжки з’являється побуріння, потім на поверхні томату стає ледь видно водянисту плямку, яка з часом розширюється і чорніє. Це означає, що рослинам не вистачає бору та кальцію. Плями можуть бути непомітними ззовні плоду, але при розрізанні виявляються всередині овоча.
Слід зазначити, що такі томати взагалі не можна вживати, їх потрібно викидати цілими. Адже гниль може бути присутня навіть на невидимих частинах томатів. А вона дуже шкідлива для людини.
На відміну від томатів, верхова гниль перцю в дійсності з’являється на боках, а не на вершині плодів. Це порушення спочатку проявляється у вигляді наповнених водою ділянок плода, плями збільшуються і стають бурими, чорними, сухими і шкірястими.
Втративши забарвлення плоди зморщуються, поки уражена зона не стає увігнутою. Плями бувають розміром від 0,5 до 8 см завдовжки. Плоди, уражені верховою гниллю, зазвичай, дозрівають раніше терміну.
Причини. Вершинна гниль з’являється, коли рослина не може забезпечити плоди необхідною кількістю кальцію. Це явище викликане різкими коливаннями ґрунтової вологи (посуха або перезволоження), великою кількістю азотних добрив або пошкодженням коренів при обробці грунту. В’янення, посилена транспірація загострюють проблему. Ускладнюють патологію також гриби, що живуть на поверхні уражених плодів.

Вершинна гниль часто з’являється при кальцієвій недостатності ґрунту. Рослині не вистачає сил боротися з бактеріальними шкідниками. А отже, господар втрачає до 30% свого врожаю. Тому дуже важливо провести профілактику хвороб томатів та перцю, для збереження врожаю і його якості.
Чим раніше ви виявите захворювання і почнете боротьбу з ним, тим легше буде його подолати. Отож, при підозрі на хворобу, слід обробити томати препаратами кальцію. Замість кальцієвої селітри можна використовувати кальцій в хелатованій формі, він краще і легше засвоюється. Тому вже протягом двох годин повністю засвоїться рослиною.

Якщо ж проводити обробку кальцієвою селітрою, то рослина засвоїть її лише через кілька тижнів, і потрібного результату доведеться зачекати. В такому випадку профілактику варто проводити заздалегідь хоча б за два тижні до ймовірного захворювання. На засвоєння селітри також впливає висока температура, на це теж треба звертати увагу. При високій температурі повітря кальцій не буде засвоюватися рослинами.
Дуже добре обробляти томати та перець від гнилі «Брексил кальцієм», який містить в хелатованій формі кальцій (СаО 20%) і бор (в 0,5%). Ці два елементи дуже потрібні рослинам і добре співпрацюють разом. Вони конче необхідні для розвитку та формування повноцінної зав’язі.
Підгодовування кальцієм добре робити протягом усього сезону, особливо, коли відбувається дозрівання плодів. Такі плоди мають кращу опірність хворобам, краще і довше зберігаються.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares