Несподівані рецепти з вівсянки, щоб полюбити її назавжди

Вівсянка включає в себе всі найважливіші для людини компоненти: калій, магній, фосфор, хром, залізо, марганець, йод, фтор, цинк, кобальт, вітаміни А, Е, В1 , В2, В6, К. Велика кількість протеїнів і клітковини покращує всі обмінні процеси. Але, напевно, ви думаєте: що ж можна приготувати з вівсянки, крім вівсяної каші і печива? Виявляється, багато всього. Тож, коли каша вже приїлася і хочеться чогось нового, пропонуємо приготувати кілька дуже оригінальних рецептів із вівсянкою.

Геркулесово-овочеві битки

Потрібно: пластівці «Геркулес» – 2,5 склянки, окріп – 1,5 склянки, яйце – 1 шт., цибуля ріпчаста – 2 шт., морква – 1 шт., стеблова селера – 1 шт., базилік сухий – 0,5 ч. л., часник – 2 зуб., петрушка і кріп – 1 пучок, сіль і перець – за смаком, олія – 6 ст. л.

Приготування: вівсяні пластівці заливаємо окропом і залишаємо на 10-15 хвилин. Цибулю і селеру нарізаємо тонкою соломкою, моркву тремо на крупній тертці. Всі овочі обсмажуємо на сковороді до напівготовності. У запарені пластівці вбиваємо яйце, додаємо сухий базилік, сіль, перець і пропущений через прес часник. Петрушку і кріп дрібно рубаємо і також додаємо до вівсянки. Ретельно все вимішуємо і останній інгредієнт – це овочева засмажка. Її ми також відправляємо до загальної суміші. Сковороду з товстим дном ставимо на середній вогонь, додаємо рослинну олію. Змоченими у воді руками формуємо невеликі котлетки, викладаємо їх на гарячу сковороду і обсмажуємо до золотистого кольору з двох сторін. Готові вівсяні биточки можна подавати як в теплому, так і в холодному вигляді. Дуже смачно, якщо зверху полити биточки сметанним соусом.

Вівсяні млинці

Потрібно на 1 порцію: вівсяні пластівці – 2 ст. л., молоко – 30 мл, яйце куряче – 1 шт., сіль і перець за смаком.

Приготування: вівсяні пластівці розмелюємо в кавомолці. Отримане борошно заливаємо молоком на 10-15 хвилин. Яйце збиваємо з сіллю і перцем, додаємо вівсяне борошно і все ретельно перемішуємо. Сковороду розігріваємо, додаємо рослинну олію і вливаємо нашу млинцеву масу. Випікаємо млинець з обох боків до рум’яного кольору. Дуже смачно змастити одну половину млинця сирковим кремом, покласти скибочку слабосоленої сьомги і насолоджуватися!

Морквяне печиво з вівсяними пластівцями

Потрібно: борошно пшеничне – 80 г, вівсяні пластівці – 0,5 скл., морква – 100 г, горіхи волоські – 50 г, родзинки – 50 г, мед – 1 ст. л., розпушувач – ¼ ч. л., цукор – 1 ст. л., оливкова олія – 30 мл.

Приготування: дуже смачне, помірно солодке, пряне і корисне вівсяно-морквяне печиво підніме ваш настрій на 100%. Моркву чистимо і тремо на дрібній тертці. До моркви додаємо мед, оливкову олію, родзинки і рубані волоські горіхи. Масу перемішуємо, додаємо вівсяні пластівці і знову перемішуємо. Залишаємо тісто на 30-40 хвилин, за цей час пластівці стануть м’якими. Пшеничне борошно просіваємо разом з розпушувачем, додаємо до морквяної маси і замішуємо тісто. Зверніть увагу: тісто буде липким. Ділимо його на 16 частин і кожен шматочок формуємо у вигляді колобка. У блюдце насипаємо цукор і обвалюємо у ньому кожен колобок. Деко застеляємо пергаментним папером, змащуємо олією і викладаємо кожен колобок, злегка придавлюючи пальцями. Відправляємо печиво в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Морквяно-вівсяне печиво повинно добре зарум’яниться, але не пересушіть його, щоб усередині залишалося м’яким.

Цукерки з вівсяних пластівців

Потрібно: пластівці вівсяні «Геркулес» швидкого приготування, які не потребують варіння – 3 скл., масло вершкове 82,5% – 200 г, молоко домашнє – 15 ст. л., какао-порошок або кероб – 7 ст. л., горіхи волоські – 2 скл., цукор – 1 скл., ванільний цукор – 5 г.

Приготування: підсушіть в духовці пластівці до появи горіхового запаху, залиште вистигати. Далі підсмажте волоські горішки – 2 склянки, одну з них подрібніть ступкою.  Тут будете обвалювати цукерки. У мисочці на вогні розтопіть вершкове масло, не доводячи до кипіння. У нього додайте цукор, ванілін, молоко, вівсяні пластівці, добре перемішайте, щоб все розчинилося і не було грудок. В кінці вимішування додайте какао-порошок і залиште масу на 15-20 хвилин, щоб трохи затягнулася. Далі сформуйте кульки, всередину покладіть ціле ядро горіха і обваляйте у подрібнених волоських горіхах. Покладіть в холодильник на 3-4 години.

Вівсяно-цільнозернові оладки

Потрібно: борошно з вівсяних пластівців – 150 г, цільнозернове борошно – 50 г, кефір – 200 г, молоко – 125 г, яйця – 2 шт., мед – 2 ст. л., родзинки – 50 г, журавлина – 50 г, розпушувач – 1,5 ч. л., ванілін – за смаком, сіль – щіпка.

Приготування: ці оладки – просто криниця корисних речовин. А якщо зверху покласти ложку густого йогурту і кілька сезонних ягід – виходить чудовий десерт. Отож, засипте в кавомолку вівсяні пластівці і перемеліть до стану борошна. Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури, тому дістаньте їх за кілька годин з холодильника. Кефір, яйця, молоко і мед збийте в глибокій ємності. Вівсяне і цільнозернове борошно просійте до молочної суміші. Додайте розпушувач, сіль і ванілін. Змішайте сухі й рідкі інгредієнти і додайте сухофрукти. Сухофрукти можуть бути будь-які, особливо смакують журавлина й родзинки. На середньому вогні розігрійте сковороду з оливковою олією. По одній столовій ложці викладіть тісто на сковороду і сформуйте тильною стороною ложки оладки. Обсмажте оладки з двох боків до рум’яного кольору. З другого боку оладки обсмажте під кришкою. Викладіть на паперовий рушник, прибираючи надлишки жиру. Подавайте вівсяно-цільнозернові оладки на сніданок з медом, кленовим сиропом, свіжими ягодами і фруктами.

Десерт з вівсяних пластівців і йогурту

Потрібно: 2 склянки натурального йогурту, 1,5 склянки вівсяних пластівців, 0,5 склянки житніх висівок, 2 яйця; 2 ст. л. цукрової пудри, кориця (за смаком), 0,5 ч. л. розпушувача.

Приготування: вівсяні пластівці подрібніть в кавомолці разом з висівками, корицею, розпушувачем. Яєчні білки відокремте від жовтків і збийте в міцну піну разом з цукровою пудрою. Щоб піна вийшла стійкою, спочатку збийте тільки білки, а пудру підсипте пізніше. Жовтки розітріть з натуральним йогуртом, збийте до однорідного стану, а потім з’єднайте з сухою сумішшю. Далі змішайте отриману масу з підготовленими білками, використовуючи рухи знизу вгору, щоб білки не опали. Деко вистеліть пергаментним папером і вилийте на нього приготовану масу. Оптимальна температура запікання десерту – 180-200 °C. Час приготування – 15 хвилин. Після охолодження коржі змастіть джемом або варенням і розріжте на порційні шматки. Можна запікати десерт з додаванням сиру або жирних вершків. Смачного!

Норвезькі зернові хлібці

Потрібно: борошно цільнозернове – 200 г, вівсяні пластівці – 200 г, насіння соняшника – 100 г, льон – 50 г, кунжут – 50 г, сіль – 0,5 ч. л., мед – 1 ч. л., вода очищена – 700 мл, оливкова олія – 1 ст. л.

Приготування: хлібці прекрасно замінять хліб, будуть паличкою-виручалочкою при необхідності швидкого перекусу і підійдуть як снеки. Насамперед, необхідно розмолоти вівсяні пластівці в муку. З’єднуємо вівсяну муку з цільнозерновою. До борошняної суміші додаємо льон, насіння соняшника, кунжут, сіль і мед. До речі, мед ви можете додавати за бажанням. Всю суміш добре перемішуємо. Далі вливаємо всю воду, перемішуємо і залишаємо масу настоятися при кімнатній температурі 10-15 хвилин. Форму, в якій будемо випікати хлібці, застеляємо пергаментним папером, змащуємо оливковою олією і викладаємо половину всього тіста. Розрівнюємо  тісто тонким рівномірним шаром. Дуже важливо розрівняти тісто по формі рівномірно, інакше вийде, що тонкий шар тіста швидко пропечеться, а більш товстий доведеться відокремлювати і допікати окремо. Поки тісто не відправили в духовку, розріжте пласт на невеликі довгасті сегменти. Це полегшить надалі нарізку хлібців на порційні шматочки. За бажанням, кожен порційний шматочок можна присипати подрібненим насінням соняшника, льону або кунжуту. Випікаємо хлібці в розігрітій до 170 градусів духовці 40-45 хвилин, далі знижуємо температуру до 150 градусів і сушимо хлібці ще 15-20 хвилин. У процесі приготування кожні 10-15 хвилин відкривайте дверцята духовки на кілька секунд для виходу пари. Подібну процедуру повторюємо і з другою частиною тіста. Готові хлібці повністю охолоджуємо, складаємо в герметичну ємність і пригощаємося.





Loading...


Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares