Якщо комах небагато, можна просіяти крупу через сито і прогріти в духовій шафі при температурі 100-110°С, а перед готуванням витримати в солоній воді та ретельно промити. А от, якщо жучки завелися у великій кількості крупи, врятувати її не вийде, краще не ризикувати і викинути продукт.
Але, позбувшись продовольства, потрібно подбати про те, щоб паразити, що залишилися, не мали шансів вижити і не вражали вцілілі та нові запаси. Для цього необхідно вжити наступних заходів:
- мішки й пакети, у яких зберігалися крупи, необхідно викинути, замінивши їх на герметичну пластикову або скляну тару, що щільно закривається;
- якщо заражені продукти зберігалися в банках, їх слід замочити в насиченому мильному розчині, витримати так півгодини, після чого сполоснути, промити проточною водою і просушити;
- важливо ретельно оглянути на предмет наявності комах усі наявні вдома запаси продовольства;
- крупи, у яких не було виявлено жучків, слід помістити у відділення морозильної камери на 2 доби;
- кухонні шафки, столи, підвіконня та підлогу потрібно вимити господарським милом з додаванням соди, після чого протерти ганчірочкою, змоченою в розчині 9-відсоткового оцту.
ЯК ЗАПОБІГТИ ПОЯВІ ЦИХ НЕПРИЄМНИХ КОМАХ?
- куплені крупи, навіть упаковані герметично, відразу просушуйте в гарячій духовці протягом 10-15 хвилин, після чого перекладайте їх у герметичні банки, що щільно закриваються;
- не купуйте багато продуктів «про запас»;
- відмінним засобом від появи жучків у крупі є часник – покладіть 2-3 нерозрізані часточки в кожну ємкість із сипучими продуктами;
- звичайний лавровий листок, занурений у ємкість із крупою, – також непоганий засіб для профілактики появи в ній паразитів;
- куплені горіхи та сухофрукти зберігайте в холодильнику;
- регулярно протирайте полички кухонних шаф розчином оцту й води.