Огорнімо любов’ю Боже Дитя: тернопільський священик про особливості Різдвяного посту

Огорнімо любов’ю Боже Дитя: тернопільський священик про особливості Різдвяного посту

Приготування людей до приходу Спасителя почалося, можна сказати, відразу після їхнього гріхопадіння. Взагалі до зустрічі люди готувалися тисячоліттями і всякими способами – прообразами, пророцтвами, жертвами та різними видами богослужіння. Відповідно до цього богомудрі отці Церкви визначили в річному богослужбовому колі  особливий період підготовки до свята Різдва Христового.

28 листопада – початок Різдвяного посту. Його ще називають Пилипівкою. Різдвяний піст – один з багатоденних постів церковного року. Розпочинається він завжди в один час у день святого апостола Пилипа – 28 листопада і триває сорок днів до самого Різдва. Його мета – підготувати нас до зустрічі свята Різдва Христового. Звідси його назва – Різдвяний піст. День його початку дав іншу назву – Пилипівка.

Цей піст називають ще «малою чотиридесятницею». Кожний передсвятковий піст, чи це Великий, чи Пилипівка, чи Спасівка, має своє значення, бо він день по дню поглиблює у віруючій душі очікування свята, постійно спрямовує до нього думки і почуття, привчає глибше переживати очікувану подію. Те саме треба сказати і про Різдвяний піст.

Хоча передріздвяний піст має багато важливих празників і днів пам’яті святих, однак вони лише деякою мірою помагають у підготовці нас до свята Різдва Христового. Більшу вагу в цьому мають уставні піснеспіви, які вводяться в церковне богослужіння передріздвяного посту.

На свято Введення в храм Пресвятої Богородиці ми вперше чуємо в церкві на утрені радісні пісні різдвяного канону «Христос рождається, славіте…» і цим ніби започатковуємо підготовку до великого свята – зустрічі з народженим Месією – Христом.

І в день наступного празника святителя Миколая церковна стихира закликає готуватися до Христового Різдва ясла, пастухів, мудреців, бо до вертепу вже йде Пресвята Мати Христа.

Впродовж п’яти неділь Церква своїми піснеспівами готується до великого свята Різдва Христового. У дві останні неділі перед Різдвом Церква вшановує пам’ять святих Праотців і святих Отців Старого Завіту, які жили і вмерли у вірі в грядущого Месію. Ці неділі, присвячені пам’яті предків Ісуса Христа по плоті і взагалі всіх старозавітних праведників, які за старого Завіту з вірою очікували пришестя Відкупителя.

Свята Церква хоче, щоб ми прийшли підготовленими до святкування Різдва Христового, зрозумівши незвичайні дороги Промислу Божого, якими Бог провадив весь рід людський, до явлення Христа у плоті.

Йдімо назустріч цьому радісному святу з очищеними в покаянні серцями. Постом і молитвами приготуймося святкувати той завжди бажаний великий празник Різдва Христового! Добрими ділами і теплою любов’ю вітаймо Боже Дитя – нашого Спасителя і Відкупителя, а тоді Віфлеємська зоря завжди і нам світитиме, буде нас вести через усі ночі нашого життя на землі і приведе нас до вічної небесної радості, щоб з Ангелами ми заспівали – «Слава на небі Богові і на землі мир…».

Хай Бог благословить пройти цей шлях приготування, огорнути любов’ю Боже Дитя і обдарувати дарами християнських чеснот.

Автор

о.Богдан ЗІНЧЕНКО

член Національної спілки журналістів України.




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *