Оселедець – під шубою і без

Оселедець – під шубою і без

У холодну пору хочеться поласувати чимось не тільки смачним і корисним, але й дуже поживним, аби організм наповнився енергією та міг боротися з холодом. Пропонуємо вам добірку смаколиків з оселедцем. Так-так, саме з оселедцем, з якого можна приготувати безліч страв, а не тільки звичну шубу.

Закуска під горілочку

Потрібно: картопля -2-3 шт., моцарела -150 г, філе оселедця -1 шт., цибуля -1/3 шт., сіль та паприка за смаком, оливкова олія -1-2 ст. ложки.

Приготування: картоплю відварити в мундирі, остудити, почистити, порізати кружечками і обсмажити на олії до легкої скоринки. Тоді викласти картоплю на тарілку і посипати сіллю та паприкою. На картоплю викласти шматочки моцарели, на неї – кільця цибулі. Зверху покласти по шматочку оселедця. Збризнути усе оливковою олією.

Роли по-українськи

Потрібно: картопля варена -3 шт., морква варена -1 шт., буряк варений – 1 шт., філе оселедця -1 шт., яйце -1 шт., сіль, перець, майонез, цибуля – за смаком.

Приготування: з картоплі зробити пюре, відварені овочі нарізати тонкими брусочками.  На бамбуковий килимок розкласти харчову плівку, на неї викласти рівномірним шаром пюре, зверху овочі і порізане яйце, зверху видавити тонкою смужкою майонез, покласти смужку оселедця.   Загорнути за допомогою килимка як суші, нарізати на порційні шматки, зверху викласти шматочки оселедця і кілечко цибулі.

Картопляні оладки з оселедцем

Потрібно: оселедець солений – 1 філе, цибуля червона – 1 шт., яйце – 1 шт., варена картопля – 2 шт., сіль, перець, зелень – за смаком, борошно чи сухарі для панірування.

Приготування: варену картоплю натерти, посолити, поперчити. Додати яйце, перемішати.  Сформувати оладки, обваляти в борошні чи сухарях та обсмажити до золотистого кольору. Філе оселедця нарізати, цибулю порізати кільцями. На кожен картопляний оладок покласти шматок оселедця, кільце цибулі та прикрасити зеленню.

Оселедець маринований зі сметаною та яблуком

Потрібно: філе слабосоленого оселедця – 5 шт., яблуко – 1 шт., сметана – 2-3 ст. ложки, житні хлібці для подачі, діжонська гірчиця – 1 ст. ложка, цукор – 2 ч. ложки,  яблучний оцет – 2 ст. ложки, молоко для замочування оселедця, кріп для прикраси, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування: філе оселедця промити холодною водою і замочити в молоці. Потім нарізати скибочками. Яблуко натерти і змішати зі сметаною, гірчицею, цукром і оцтом. Приправити сіллю і перцем. У суміш додати оселедець, перемішати. При подачі закуску з оселедця викласти на житні хлібці. Прикрасити кропом.

Салат «Пташине гніздо»

Потрібно: оселедець (малосольний) – 150 г, картопля – 5-6 шт., морква – 3 шт., мариновані огірки – 2-3 шт., яйця – 2 шт., перепелині яйця (варені) – кілька штук, яблука – 3 шт., майонез – 250 г, лимонний сік – 0,5 ч. ложки.

Приготування: картоплю, моркву, яйця відварити, остудити, почистити і порізати невеликими кубиками. Яблука почистити і натерти на крупній тертці. Оселедець і огірки порізати дрібними кубиками. У майонез додати лимонний сік, перемішати. На блюдо викласти салат шарами (оселедець, картопля та огірки, яйця, яблука), змастити майонезом. У центрі салату зробити невелику виїмку. Викласти очищені перепелині яйця. За бажанням прикрасити зеленню і журавлиною. Поставити салат ненадовго в холодильник.

Салат «Альфа»

Потрібно: оселедець – 1 шт., морква невелика – 1 шт., маринований огірок – 1 шт., мариновані гриби – 100 г, зелене яблуко – 1 шт., цибулина маленька – 1 шт., яйця – 2 шт., майонез за смаком, зелень для оздоблення.

Приготування: відварити моркву і яйця, остудити. Частину моркви нарізати невеликими кубиками, частину – кілечками, з яких зробити квіточки або зірочки для прикраси. Яблуко почистити, видалити серцевину, нарізати кубиками, збризнути лимоном, щоб не потемніло. Огірок, варені яйця і гриби також нарізати невеликими кубиками. Цибулю дуже дрібно нашаткувати. Оселедець очистити від шкіри і кісток, нарізати невеликими шматочками. Всі підготовлені продукти з’єднати, заправити майонезом, прикрасити морквою і зеленню.

Закуска з буряка і оселедця

Потрібно: філе оселедця – 120 г, буряк (варений) – 100 г, яблуко (зелене) – 0,5 шт., мариновані огірки – 2-3 шт., цибуля порей (біла частина) – 30 г, зелень кропу і петрушки (подрібнена) – 2 ст. ложки, сметана (жирна) – 200 г, натуральний йогурт – 100 г, желатин – 10 г, консервована кукурудза для прикраси, вода (холодна) – 0,5 склянки.

Приготування: огірки і цибулю дрібно порізати. Також подрібнити оселедець, яблуко і буряк. Додати зелень, перемішати. Желатин залити водою, дати набрякнути. Підігріти до повного розчинення (до кипіння не доводити). Остудити. Сметану змішати з йогуртом і додати желатин, розмішати. Сметанну суміш додати до нарізаних інгредієнтів, перемішати. Розкласти по формах. Поставити в холодильник на ніч. Потім перевернути на блюдо і прикрасити зеленню і кукурудзою.

Салат закусочний з оселедцем

Потрібно: оселедець солений – 300 г., цибуля червона – 1 шт., огірки корнішони мариновані – 100 г, перець болгарський – 1 шт., салат – 3 листки, лимон – 1 шт., зелень, сіль та перець – за смаком.

Приготування: на блюдо викласти листки салату, збризнути лимоном. Оселедець порізати на шматки. Цибулю та корнішони нарізати кілечками, перець – маленькими кубиками. Зелень подрібнити. З’єднати ці інгредієнти, за бажанням посолити і поперчити. Викласти суміш на блюдо з листками салату. Подавати зі скибочками лимону.

Оселедець під яблучно-брусничним мусом

Потрібно: філе оселедця – 1 шт., яблуко (зелене) – 2 шт., цибуля – 1 шт., брусниця – 1 склянка, цукор – 2 ч. ложки, сік лимона – 2 ст. ложки, сметана – 2 ст. ложки, зелень петрушки для прикраси.

Приготування: яблука очистити. Одне яблуко з брусницею подрібнити блендером. Додати сметану, 1 ст. ложку лимонного соку і 1 ч. ложку цукру. Збити мус і охолодити. Друге яблуко і маленьку цибулину порізати дрібними кубиками. Цибулю замаринувати в суміші лимонного соку і цукру. Філе оселедця порізати невеликими шматочками. На дно креманок викласти трохи оселедця, зверху яблука з маринованою цибулею і мус. Прикрасити ягодами брусниці і петрушкою. Охолодити і подавати.

Яйця, фаршировані оселедцем

Потрібно: яйця – 5 шт., варений буряк – 1 шт., філе оселедця – 1 шт., сік лимона – 0,5 шт., сметана – 2 ст. ложки, зелень кропу – кілька гілочок, ікра – 1 ст. ложка, сіль і чорний мелений перець – за смаком.

Приготування: яйця відварити, облити холодною водою, почистити, кожне розрізати навпіл. Жовтки вийняти і в окремій мисці добре розім’яти вилкою. Буряк натерти на крупній тертці або порізати дрібними кубиками. Покласти в миску і залити 1 л крутого окропу. У миску додати білки і залишити на 1 годину. Від філе оселедця відрізати 10 тонких смужок, решту покласти в блендер, подрібнити. Перемішати зі сметаною і жовтками. Додати лимонний сік, порізаний кріп (залишити трохи для оздоблення), посолити, поперчити і добре перемішати. Поставити масу в холодильник. Білки вийняти з бурякової води, обсушити і викласти на тарілку. На кожну половинку викласти фарш, прикрасити ікрою, шматочком оселедця і кропом.

Незвичні роли

Потрібно: оселедець солений (філе) – 170 г, сир – 100 г, огірок свіжий – 1 шт., сіль – за смаком, каперси та зелень петрушки для оздоблення.

Приготування: огірок порізати повздовж тонкими пластинками і добре присипати сіллю, щоб він пустив сік і став гнучким. Потім промити й обсушити на паперових рушниках. Філе оселедця порізати повздовж на смужки товщиною 1,5-2 см. Кожну смужку оселедця згорнути рулетиком і обгорнути пластинкою огірка. Щоб роли не розвалювались, скріпити їх зубочистками. Обережно наповнити сиром незаповнений простір у ролах. Викласти готові роли на тарілку, прикрасити каперсами і зеленню.

* Коли обгортатимете рулетики філе огірком, намагайтесь зміщувати філе до одного боку – легше наповнювати роли сиром з одного боку, аніж з двох.

* До сиру в цьому кулінарному рецепті за бажанням можна додати подрібнений часник, зелень, спеції та прянощі.

Канапе «Троянди»

Потрібно: хліб житній – 8 скибок, філе оселедця – 8 шматочків, картопляне пюре – 8-10 ст. ложок, шпинат – 8 листочків, вершкове масло – 50 г, зелена цибуля – 2-3 пір’їни, сіль – за смаком, листя салату для оздоблення.

Приготування: картопляне пюре викласти у кондитерський мішок і витиснути на деко, застелене пергаментним папером, 8 трояндочок. Випікати їх у попередньо розігрітій до 180 С духовці 15-20 хвилин (до утворення золотистої скоринки). Зелену цибулю помити, обсушити, нарізати і збити у блендері до однорідного стану. Масу посолити за смаком. За допомогою склянки вирізати зі шматків хліба кружальця діаметром 5-6 см, намастити на них масляну масу і викласти по шматочку оселедця. Листя шпинату помити, обсушити і викласти на оселедець, а зверху – картопляні трояндочки. Оздобити канапе листям салату.

Салат «Ромашки для коханої»

Потрібно: філе оселедця – 150 г, цибуля – 1 шт., рис варений – 3/4 склянки, яйця варені – 3 шт., оцет – 1 ч. ложка, майонез, чорний мелений перець та сіль – за смаком, листя салату та зелена цибуля для оздоблення.

Приготування: цибулю почистити, нарізати півкільцями або чвертькільцями, злегка посолити, полити оцтом, додати одну-дві чайні ложки кип’яченої води і залишити щонайменше на півгодини. Листя салату помити, обсушити і викласти на тарілку. Далі викладати салат шарами: філе оселедця, маринована цибуля, рис, терті жовтки. Кожен шар, окрім верхнього, посолити і поперчити до смаку і змастити майонезом. Білки нарізати кружальцями і, надрізавши зовнішні краї, зробити квіточки. Викласти їх по всій поверхні салату, а поміж квіточками посипати подрібнену зелену цибулю.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *