Осіннє грушеве щастя

Осіннє грушеве щастя

Природа тішить нас ароматними та солодкими грушами. Вони не лише дуже смачні, а й надзвичайно корисні. Груша – цінне джерело органічного цинку, якого у цьому фрукті більше, ніж, наприклад, у абрикосах, яблуках, персиках, сливах та чорній смородині. Одна середня груша містить 10% денної норми вітаміну С. Груша знижує рівень шкідливого холестерину, нормалізує ритм серця, позитивно впливає на зміцнення стінок кровоносних судин. Крім того, груші містять багато заліза, яке стимулює процеси кровотворення. Завдяки вмісту ефірних олій, які знімають напругу та позитивно впливають на нервову систему, груші мають здатність піднімати настрій та боротися з симптомами депресії. Більше того, цей фрукт дає людині енергію. Дуже корисно їсти груші людям, які стомлюються на роботі. Тож пропонуємо вам підбірку цікавих рецептів з цими фруктами, які стануть вам у пригоді в будні і свята.

 

Салат з птицею, буряком, грушею і сиром

Потрібно: 300 г вареного буряка, 50 г сиру з блакитною пліснявою, 1 готова качина чи куряча грудка, 1 груша зі щільною м’якоттю, 6 скибочок бекону, 3 ст.л. рослинної олії, 1 ст.л. меду, 1 ст.л. діжонськой гірчиці, 1 ч.л. бальзамічного оцту, жменю кедрових чи інших горіхів, листя салату.

Приготування: Варений буряк почистити і нарізати кубиками. Грушу помити і почистити. Нарізати м’якоть кубиками. Такими ж шматочками нарізати качину грудку без шкіри і сир з цвіллю. Листя салату помити і порвати в миску. Додати буряк, грушу, качку і сир. Бекон нарізати на невеликі шматочки й обсмажити на сковороді до хрусткої скоринки. На цій сковороді швидко підсушити кедрові горіхи. Додати бекон і горіхи до решти інгредієнтів. Приготувати заправку: збити оливкову олію, мед, гірчицю і бальзамічний оцет віночком. Полити салат заправкою, перемішати і відразу ж подавати.

Печінка з грушами

Потрібно: 600 г телячої чи свинячої печінки, порізати товщиною приблизно 6-8 мм, 30 мл рослинної олії, 30 г вершкового масла, 2 середні груші, 2 невеликі цибулини, 1/2 ч.л. меленого коріандру, 1/2 ч.л. меленого духмяного перцю, 150 мл білого сухого вина, 50 мл води, 100 мл вершків 30%, сіль до смаку, чорний перець до смаку.

 

Приготування: Цибулини порізати півкільцями. З груш, видалити серцевину і розрізати на 8 сегментів кожну. Печінку посолити та приправити свіжим чорним меленим перцем. Розігріти велику сковорідку з рослинною олією та викласти печінку в один шар. Підрум’янити з обох сторін й смажити до готовності. Печінка повинна бути рожевою всередині й випускати рожевий сік при проколюванні (але без крові). Перекласти печінку на чисту тарілку, а у сковорідку викласти груші. Рум’янити з обох сторін до м’якості груші. Груші перекласти на чисту тарілку, а в сковорідку покласти масло та цибулю. Посолити до смаку, смажити, помішуючи, до м’якості цибулі. Вона повинна зробитись золотистою. Додати спеції й смажити все разом ще одну хвилину, поки відчуєте виразний аромат спецій.  Влити воду та вино й довести до кипіння, варити, помішуючи, зішкрібаючи всі ароматні частинки з дна, поки рідина випарує на половину. Додати вершки й довести все до повторного кипіння. Печінку перекласти до цибуляного соусу й прогрівати приблизно 2 хвилини, щоб печінка розігрілась у соусі. Подавати смажену телячу печінку з картопляним пюре, щедро поливаючи все пряним цибуляним соусом, разом зі шматочками рум’яної груші, приправивши страву чорним свіжо меленим перцем.

Варення грушеве з лимоном

Потрібно: груша – 1 кг, цукор пісок – 1 кг, лимон – 1 шт., вода – 200 г

Приготування: Закип’ятити чайник. Груші вимити, очистити, звільнити від серцевини з насінням, нарізати великими часточками. Лимони вимити, нарізати кружечками, видалити насіння. Залити їх окропом, варити 3 хвилини. Відвар злити у миску, додати туди ж цукор і приготувати на ньому цукровий сироп (довести до кипіння). Киплячим сиропом залити підготовлені груші та лимонні шматочки, витримати 1 годину. Тим часом ретельно промити банки, простерилізувати будь-яким способом. Майбутнє варення покласти на повільний вогонь і варити до готовності – поки шматочки груш не стануть прозорими (близько 60 хвилин). Гаряче варення розлити в стерилізовані банки й закатати

Грушево-ожиновий конфітюр

Потрібно: 1200 г грушок (почищених від насіння та шкірочки), сік та цедра одного лимона, 500 г стиглої ожини, 500 г цукру, 2 пачки желатину (по 15 г).

Приготування:

Груші почистити від шкірки, розрізати на 4 частини і, видаливши насіння, нарізати тонкими скибочками. Полити лимонним соком. Додати цедру лимона, ожину, желатин, цукор. Обережно перемішати. Настоювати дві години. Потім масу, помішуючи, довести до кипіння і варити протягом 5 хвилин. Зняти з вогню й помішувати ще хвилину. Розлити в стерильні сухі банки, закатати металевими кришки й перевернути догори дном. Дати постояти конфітюру в такому положенні приблизно 15 хвилин.

Тарт «Груша в кришталі»

Потрібно: для тіста – 300 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, дрібка солі, 150 г вершкового масла, 1 яйце, 1/2 ст. л. світлого винного оцту, 2 ст. л. крижаної води.

Для крему: 2 яйця, 75 мл вершків (33%), 2 ст. л. борошна, 3-4 ст. л. цукру,

екстракт ванілі, 125 мл грушевого сиропу (в якому варилися груші).

Для заливки: 7-9 груш, 350 мл грушевого сиропу (в якому варилися груші), 15 г желатину. Форма – роз’ємна, діаметром 20-21 см.

Для сиропу: 200 мл апельсинового соку, 1 ч. л. апельсинової цедри, 650 мл води, 4 ст. л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру, паличка кориці, зірочка анісу, декілька насінин кардамону.

Приготування: тісто для основи: борошно просіяти з сіллю і розпушувачем. Добре охолоджене масло нарізати дрібними кубиками, додати в борошняну суміш, перетерти все в дрібну крихту. Яйце збити з водою та оцтом. Влити яєчну суміш у борошняну, швидко перемішати й вимісити (тісто має бути еластичним). Скачати тісто в кулю, загорнути в харчову плівку й прибирати в холодильник на 15 хвилин (можна більше). Груші почистити від шкірки, трохи зрізати денце для стійкості (хвостики залишити задля естетичного вигляду). Для сиропу цукор, сік і цедру апельсина залити окропом, перемішати до розчинення цукру. Додати ванілін, корицю, аніс та кардамон. На повільному вогні довести суміш до кипіння. Занурити у неї груші й варити на дуже слабкому вогні 8-10 хвилин (груші повинні стати м’якшими, але добре тримати форму). Вимкнути вогонь і залишити груші для просочення до повного охолодження сиропу. Дно форми встелити пергаментом. Тісто розкачати між двома аркушами пергаменту. Перекласти його у форму. Зі смужок тіста сформувати бортики. Виделкою наколоти заготовку й поставити її в холодильник на 15 хвилин. Потім на охолоджену основу застелити шматок пергаменту й засипати всередину горох чи квасолю (щоб тарт не піднімався й зберіг ідеальну форму). Випікати в розігрітій до 200°С духовці 15 хвилин. Потім дуже акуратно зняти вантаж і повернути основу в духовку. Випікати ще 5-7 хвилин і трохи охолодити. Для приготування заливки борошно змішати з процідженим грушевим сиропом (не гарячий!), перемішати. Окремо збити яйця з цукром, вершками й ваніллю. З’єднати обидві суміші, перемішати до однорідності. груші вийняти з сиропу, дати стекти зайвій рідині, просушити їх паперовим рушником. Розмістити їх в середині основи з тіста. Залити яєчно-борошняною сумішшю. Поставити в розігріту до 180°С духовку й випікати 25-35 хвилин (крем повинен загуснути, хоча в серединці ще злегка колихатиметься). Готовий пиріг вийняти з духовки й повністю охолодити. сироп, який залишився, процідити. Желатин залити 40 мл холодного грушевого сиропу, дати набрякнути 15 хвилин. 210 мл сиропу нагріти до температури 70-80 градусів, додати желатинову суміш, перемішати до повного розчинення. Желе охолодити до кімнатної температури й полити ним кожну грушу, виливаючи обережно на крем.

Грушево-горіховий пиріг «Жіноче щастя»

Pear pie with nuts and mascarpone.

Потрібно: яйце- 2 шт., цукор – 150 мг., молоко – 100 мл., вершкове масло – 80 г., борошно – 200 г., розупушувач – 1, 5 ч.л., груші – 2 шт., грецькі горіхи – 50 г.

Приготування: Розм’якшене вершкове масло збити з цукром. По одному ввести яйця в масляну суміш, кожен раз добре збиваючи. Додати молоко і перемішати. Всипати просіяне з розпушувачем борошно, перемішати до однорідної маси без грудочок. Груші очистити від шкірки і видалити серцевину. Нарізати груші кубиками. Горіхи крупно нарубати. Груші додати в тісто і перемішати. Тісто викласти у змащену маслом форму і розрівняти. Присипати пиріг горіхами. Випікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 40-45 хвилин або до готовності. Готовність перевірити за допомогою дерев’яної шпажки, вона повинна вийти сухою з середини пирога.

 

Шоколадний пиріг з грушами

Потрібно: борошно – 200 г, цукор – 100 г, вершкове масло – 170 г, чорний шоколад (70%) – 200 г, яйця – 4 шт, печиво “Амаретті” – 70 г, розпушувач – 8 г, біле мускатне вино – 300-350 мл, груші – 700 г.

Приготування: Насамперед почистити груші від шкірки та насіння i розрізати їх на 4 частини. Залити їх білим десертним вином та залишити на 20-30 хв. Можна помістити груші на широку сковорідку, залити вином і на максимальному полум’ї потушити їх, перевертаючи кілька разів, поки вино повністю не випарується. Тим часом подрібнити шоколад і розтопити його на водяній бані, додати 100 г вершкового масла шматочками і перемішати, щоби все добре розтопилося. Залишити, щоби охололо. Відділити жовтки від білків. В іншій мисці з’єднати жовтки, 50 г цукру, решту вершкового масла і збити міксером до стану однорідного крему. Додати до отриманого крему розтоплений шоколад, просіяне борошно та розпушувач і добре вимішати. Подрібнити печиво амаретті і додати до маси,  вимішати. Збити білки з рештою цукру до стійкої піни. Обережними рухами знизу вгору в декілька прийомів вмішати білки до шоколадного крему. Ділити отриману масу на дві частини. Форму зестелити пергаментом, а стінки змастити олією та присипати борошном. Вилити у форму першу частину тіста, викласти зверху груші і накрити другою частиною тіста. Випікати у попередньо розігрітій до 180 С духовці близько 35-40 хв. Залишити готовий пиріг у формі охолонути, а потім викласти його на тарілку. Посипати зверху цукровою пудрою. Якщо маєте бажання, можете полити його шоколадною глазур’ю, тоді це буде ще смачніше.

 

Дієтичний осінній десерт

Потрібно: 200 г яблук, 100 г груш та 100 г гарбуза, кориця, лимонний сік, імбир, за бажанням цукор

Приготування: Яблука та груші чистимо, видаляємо насіння та нарізаємо кубиком. З гарбуза виймаємо м’якоть та також нарізаємо кубиком. Гарбуз заливаємо водою, ставимо на вогонь та доводимо до кипіння. Варимо 20 хвилин. Додаємо груші з яблуками та готуємо ще 5 хвилин. Виймаємо все та даємо охолонути. Закладаємо гарбуз, ябулка та груші в блендер та перебиваємо до однорідності. Туди ж додаємо корицю, лимонний сік, імбир та крапельку олії. Перекладаємо десерт в порційні формочки чи бокали та прикрашаємо меленими горіхами та м’ятою. Дієтичний гарбузовий десерт готовий!

 

 

 

 

 

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *