Пані Картопля: закуски, запіканки і навіть десерти

Пані Картопля: закуски, запіканки і навіть десерти

Картоплю можна назвати найбільш звичним для нас продуктом, ми зазвичай додаємо її в супи, смажимо і варимо. але також можна приготувати дуже оригінальні страви, які здивують будь-кого. Наприклад, можна ватрушки або піцу. «Наш ДЕНЬ» підготував для вас 11 рецептів незвичайних страв, які смакують з картоплі.

Картопляні крокети

Потрібно: 700 г картоплі, 40 мл вершків 35% жирності, 35 г манної крупи, кріп, петрушка, 2 яйця, 60 г пшеничного борошна.

Приготування: крокети вигадали французи. Зверху картопляні кульки покриває смачна хрустка скоринка. Всередині ж крокетів цілком допустима будь-яка начинка, наприклад, зелень. Спершу потрібно відварити до повної готовності картоплю. Потім очистити її від шкірки й розім’яти, додати дрібно нарубаної зелені, вершків, а також яйце. Отриману суміш потрібно дуже ретельно перемішати, додати манну крупу і ще раз все добре перемішати. Тепер слід приготувати крокети. Для цього мокрими руками з маси потрібно сформувати невеличку кульку, а потім обваляти її в борошні й обмокнути в заздалегідь збитому яйці й панірувальних сухарях. Готувати у фритюрі, ступінь готовності визначається появою золотистої скоринки. Готові крокети викласти на паперові рушники для видалення зайвого жиру. Прикрасити можна кільцями ріпчастої цибулі та гілочками зелені.

Картопля по-французьки без м’яса

Потрібно: 500 картоплі, 150 г сиру, 2 цибулини, 2 зубки часнику, 100 г консервованої кукурудзи, зелень (кріп, петрушка), 2 гілочки розмарину, 100 мл вершків, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. гірчиці, щіпка чебрецю, орегано, меленого коріандру, чорний мелений перець і сіль за смаком.

Приготування: картоплю гарненько помити і відварити в мундирі до готовності. Дрібно порізати цибулю. Часник пропустити через часничницю. Подрібнити зелень. З консервованої кукурудзи зцідити рідину. Сир потерти на середній терці. Спасерувати в олії цибулю 5-7 хв. Додати кукурудзу і часник і обсмажувати ще 2-3 хв. Потім влити вершки і готувати до загустіння. Наприкінці додати гірчицю, спеції і сіль. Остиглу картоплю розрізати на половинки. Ложкою акуратно дістати частину серцевини, подрібнити і змішати з цибульною засмажкою. Викласти половинки картоплі на змащене олією деко, наповнити фаршем, посипати зеленню і тертим сиром. Випікати в розігрітій до 180°С духовці 10 хв. Подавати гарячою з овочами і зеленню.

Гратан

Потрібно: картопля, часник, сіль, вершки або сметана, голландський сир, за бажання – м’ясний фарш, цибуля, гриби.

Приготування: картоплю почистити, вимити, нарізати тонкими скибочками, укласти в прямокутну форму шарами. Кожний шар посипати тертим часником, посолити і залити вершками або сметаною. Висота “тортика” повинна бути 4-5 см. Зверху рясно посипати тертим сиром і запікати в духовці години півтори, щоб добре пропікся. Коли сир присмажиться і стане коричневим, накрити форму фольгою. Подавати, нарізаючи на квадратики. У цю страву можна додати шар м’ясного фаршу, цибулю тоненькими колечками або гриби.

Картопляні ватрушки

Потрібно: 150 г картоплі, 150 г борошна, 50 г цукру, 1 яйце, 100 г варення (за смаком), 200 г горіхів (за смаком), 1 ч. л. соди, лимонний сік.

Приготування: картоплю відварити і натерти на тертці. Із просіяного борошна, картоплі, соди, гашеної лимонним соком, цукру і яйця замішати тісто і розкатати його до товщини приблизно 1 см. Вирізати кружечки, у центр яких викласти варення, а навколо посипати здрібненими горіхами. Запікати в духовці до появи золотавої скоринки.

Картопляні кільця

Потрібно: картопля, молоко, сіль, борошно, олія.

Приготування: з картоплі потрібно приготувати звичайне пюре і помістити його в морозильну камеру до затвердіння. Після цього зробити з нього кільця, обваляти їх у борошні і підсмажити на сковорідці.

Хрусткі картопляні скибочки

Потрібно: 50 г масла, 30 мл олії, 2 кг картоплі, 320 г цибулі, чебрець, чорний мелений перець і сіль за смаком.

Приготування: цей рецепт по-іншому можна ще назвати “домашні чіпси”. Духовку розігріти до 190°C градусів. Картоплю добре помити і нарізати дуже тонкими скибочками. Цибулю очистити від лушпиння і нарізати тонкими кільцями. Розтоплене вершкове масло і олію змішати, додати сіль, перець, чебрець. Невеликою кількістю цієї суміші змастити форму для запікання. Викласти у форму скибочки картоплі (вертикально), між ними вкласти кільця цибулі. Полити картоплю масляною сумішшю і помістити в духовку на 70-80 хв.

Картопляні кульки

Потрібно: 1 кг картоплі, 200 г борошна, 120 г топленого масла або олії, 4 яйця, 150 г цукрової пудри, 150 г повидла, ванілін.

Приготування: зварену в шкірці картоплю очистити і гарячою протерти через сито. Ввести в неї яйця і частину борошна. Розмішати і з отриманого тіста сформувати невеликі коржі, в середину кожного з них покласти по ложечці повидла. Защипнути краї, сформувавши страви у вигляді кульок, обваляти їх у борошні та підсмажити з усіх боків (зручно – у фритюрі) до золотистого кольору. Подавати гарячими, посипавши цукровою пудрою з ваніліном.

Картопляна піца

Потрібно: 0,5 кг картоплі, 1 яйце. 1 скл. борошна, сіль і перець – за смаком, сушений часник – 1 ч. л., орегано – 1 ч. л., паприка – 1/2 ч. л.

Для начинки: 50 г кетчупу, 2 зубки часнику, сир моцарела – 130-150 г, сир пармезан – 20 г, 1 цибулина, помідори черрі – 6 шт.. 80 г шинки або ковбаси, базилік – за смаком.

Приготування: спершу слід зробити картопляну основу. Для цього картоплю натерти на крупній тертці і відразу ж відправити в холодну воду, щоб позбутися зайвого крохмалю. Добре промити, злити воду і відтиснути картоплю. Додати в неї яйце, спеції, сіль, чорний мелений перець і борошно. Добре все перемішати. Обсмажити картопляне тісто. Для цього налити трохи олії і розподілити тісто рівним шаром по всій сковорідці. Обсмажити основу з одного боку, накривши сковорідку кришкою, приблизно 4-5 хв. Перевернути основу, також накрити кришкою і смажити 4-5 хв. Готову картопляну основу помістити на деко, змащене олією. Натерти сир. Після цього приготувати соус: натерти часник прямо в кетчуп, додати трохи орегано і чорного перцю, перемішати. Далі дуже тонкими кільцями нарізати цибулю, а помідори розрізати половинками. На картопляну основу викласти соус, на нього помістити сир (трохи залишити), цибулю. Викласти ковбасу, помідори, ще трішечки моцарели і пармезан. Піцу відправити в добре розігріту до 220 градусів духовку приблизно на 10-12 хв., щоб сир гарно розплавився. Зверху можна посипати орегано й італійськими травами.

Картопляні котлети

Потрібно: 2 кг (можна трохи менше) картоплі, 1 скл. сиру жирністю 4%, 0,5 скл. замороженого зеленого горошку (розморозити), 2 ч. л. порошку каррі середньої гостроти, 1 скл. плюс 2 ст. л. пшеничного борошна вищого ґатунку, сіль, олія для смаження, 4 яйця, панірувальні сухарі.

Приготування: наколоти всю поверхню картоплі виделкою і приготувати в мікрохвильовці до м’якості, 8-10 хв. Очистити й перекласти у велику миску, розім’яти виделкою майже до однорідного стану. Змішати з сиром, горошком, порошком каррі, 2 ст. л. пшеничного борошна і 2 ч. л. солі. Дати охолонути до кімнатної температури. У каструлі з товстим дном розігріти на помірно сильному вогні олію, наливши її приблизно на 5 см., поки не досягне 190 °. У цей час в неглибокій мисці збити яйця. В іншу миску насипати 1 скл. борошна, а в третю – панірувальні сухарі. Розділити картопляну суміш на порції розміром з кулю для гольфу і акуратно сформувати з кожної порції котлету діаметром 5 см. Обваляти кожну котлету в борошні, струсити надлишки, вмочити в яйце, потім в сухарі, перевернувши кілька разів, щоб котлети були повністю покриті паніруванням . Обсмажувати до золотистого кольору, перевертаючи при необхідності, 1-2 хв. Шумівкою перекласти на тарілку, застелену паперовим рушником.

Канапе

Потрібно: картопля, бекон.

Приготування: це ідеальний варіант теплої закуски для вечірки або фуршету. Аби приготувати їх, треба просто загорнути кубики печеної картоплі в бекон і відправити в духовку на 10 хв. Подавати з соусом.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *