Пасинкуємо помідори вчасно

Пасинкуємо помідори вчасно

Пасинки – це пагони-конкуренти головного стебла, які, як правило, з’являються з початком цвітіння і ростуть із листових пазух. На них так само росте листя, з’являються квіти, зав’язуються плоди. Здавалося б, а навіщо їх обривати? Більше пасинків = більше зав’язей = більше плодів. Однак це не зовсім так.

При відсутності необхідного пасинкування теплиця або помідорова грядка може перетворитися на справжні «джунглі», а всім відомо, що загущеність посадок – це фактор ризику грибкових хвороб. Знову таки, збільшення кількості плодів за рахунок зав’язі на пасинках компенсується зменшенням їх розміру – томати дрібніють. А деякі сорти без пасинкування можуть взагалі запізнитися із плодоносінням і не розкрити весь свій потенціал. Тому до пасинкування потрібно ставиться серйозно і формувати помідорові кущі правильно.

Коли  пасинкувати?

Зазвичай, перші пасинки з’являються з першою квітковою кистю. Безпосередньо під першою квітковою кистю розвивається найперший (і найпотужніший) пасинок. Усі пасинки, розташовані нижче цього найбільш потужного, однозначно підлягають видаленню, особливо це стосується томатів відкритого ґрунту.

Пасинки видаляють, коли вони досягають довжини 4-5 см. У цей час рослина найменше піддана стресам і травмуванню. Якщо пасинки переростуть, така процедура дасть менший ефект, тому що кущ уже витратив багато енергії на їхній ріст. Процедури з видалення пасинків бажано проводити один-два рази на тиждень, щоб конкуренти не встигали «відтягнути на себе» велику кількість живильних речовин.

Як пасинкувати?

Є два варіанти видалення пасинків: обривати руками або зрізати.  Руками (можна в гумових рукавичках) пасинки обламують убік. Як правило, вони без проблем виламуються, але навіть якщо залишився невеликий пеньок, нічого страшного в цьому немає.

Зрізати пасинки можна гострими садовими ножицями, які бажано дезінфікувати в розчині марганцівки після кожної обрізаної рослини, щоб не рознести можливі інфекції.

Крім пасинків не забувайте з кінця травня-початку червня обривати у томатів нижнє листя. Під кистю з великими, але ще не дозрілими помідорами не повинно бути жодного листа. Рекомендується видаляти по 1-3 нижніх листки на тиждень, а якщо ні, то рослині гарантований сильний стрес, що приводить до затримки росту, а, можливо, і втрати частини врожаю. Листя і пасинки не можна залишати на грядці – виносьте їх за межі городу, щоб не сприяти розвитку хвороб.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *