Правильно поливаємо грядки!

Правильно поливаємо грядки!

Спека не відступає, тож нашим улюбленим грядкам доводиться несолодко. Перше, що робимо, – хапаємося за лійку або шланг і рясно поливаємо. Та це не зовсім правильно, тому що з водою ми вимиваємо з ґрунту живильні речовини і можемо ще й нашкодити. Тож потрібно дотримуватися правил.

Насамперед, варто пам’ятати, що часті, але нерясні поливи є зовсім неефективними, тому що вода при цьому не досягає кореневої системи рослин.

Про нестачу вологи можна судити за зовнішнім виглядом рослин. Хоча в полуденну спеку навіть при добре зволоженому ґрунті відбувається настільки інтенсивне випаровування з поверхні листя, що коренева система просто не встигає подавати воду, і листя никне.

Найбільша кількість води потрібна овочам у період інтенсивного нарощування зеленої маси – з кінця весни до середини літа. Нестача води в цей період приводить до стрілкування редьки, редису, буряка, ріпи, цибулі.

Навіть при короткочасній посусі коренеплоди редису стають жорсткими, сильно гірчать, ушкоджуються шкідниками. Листяні овочі стають жорсткими, рано набувають гіркуватого присмаку. Капуста при нестачі вологи не утворює повноцінних качанів, а у томатів опадає зав’язь.

Поливати бажано ввечері, тому що при ранковому або денному поливі сонце швидко випаровує вологу. Кожен овоч має свої вподобання щодо поливу.

Огірки люблять теплий душ, де температура води має бути не нижче 22-25°С. Корені рослин розташовуються у верхньому шарі ґрунту, що дуже швидко сохне навіть у вологу погоду, тому поливати огіркові грядки потрібно часто, в ідеалі – щодня.

Гарбуз і кабачки теж дуже люблять теплу воду, полив має бути частим і рясним, особливо в період інтенсивного зростання стебел і листя, а потім і плодів. Витрата води – відро на кожну рослину.

Томати, перці, баклажани і картопля не виносять дощування. Поливайте їх теплою водою (21-23°С) і тільки під корінь, промочуючи ґрунт під кущами на глибину 30 см. Воду для картоплі варто лити не під корінь, а в борозенки між грядами. Коли після поливу верхній шар ґрунту підсохне, злегка замульчуйте його торфом або перегноєм.

Капуста обожнює прохолодний душ (18-20°С), поливати її потрібно раз на 3-4 дні, а в спеку і при формуванні качанів – через день, щоб ґрунт зволожився на 30-40 см. Тільки не переборщіть: за надлишку вологи рослина може занедужати.

Морква й буряк не бояться холодної води й обожнюють дощування.

Корені цибулі та часнику розташовані на глибині 10-15 см, ці рослини можна поливати раз на тиждень.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *