Скумбрія “копчена” по-домашньому
Потрібно: скумбрія – 1 шт., вода – 1 л., сіль – 2 ст. л., цукор – 20 г, цибуля (лушпиння) – жменя, чай (сухий листовий) – 15 г, чорний перець – за смаком, коріандр – за смаком, лавровий лист – 2 шт., олія — 1 ч. л.
Приготування: вичистити з риби нутрощі, зняти чорну плівку і добре промити. Відрізати голову.
Маринад: довести до кипіння воду. Додати промите цибулиння і варити 10 хв. Настоювати 15 хв., процідити воду через друшляк. Заварити чай звичайним способом. У воду (проціджену від лушпиння) додати сіль, коріандр, заварений чай, цукор і лавровий лист. Довести усю суміш до кипіння і накрити кришкою, залишити на деякий час остигати. (Щоб риба вийшла зовсім копченою – слід додати в маринад 1 ст. л. рідкого диму. Однак для здоров’я – краще обійтися без нього).
Узяти посудину відповідного розміру і перелити охолоджений маринад. Викласти в нього скумбрію. Накрити і поставити в прохолодне місце на 3 доби. Рибу треба час від часу перевертати, для рівномірного фарбування. Через 3 доби дістати рибу з маринаду і обсушити за допомогою паперового рушника. Далі натерти скумбрію олією і можна їсти. До речі, деякі господині не проціджують воду від цибулиння. Тоді скумбрія виходить більш золотистою.
Хвилинний делікатес
Дуже смачною виходить і скумбрія, варена у лушпинні цибулі.
Потрібно: скумбрія – 1 тушка; цибулиння – 2-2,5 склянки; сіль – за смаком.
Приготування: рибу помити, відрізати голови і плавники, прочистити черевце, видалити чорну плівку. Помити лушпиння, покласти його в каструлю і залити літром води. Посолити. Довести до кипіння і варити 5 хв. Опустити тушку риби в розчин, щоб він повністю покривав її разом з хвостом. Варити протягом 3 хв. Вийняти рибу з маринаду і очистити від залишків шкірки.
Солона скумбрія
Потрібно: 1 кг скумбрії. Маринад: 1 л води, 30 г солі, 4 ст. л. білого вина, лавровий лист і перець горошком – за смаком.
Приготування: приготувати маринад, прокип’ятити 4-5 хв. Скумбрію випотрошити, нарізати шматочками і вкласти в скляний або емальований посуд. Рибу залити гарячим маринадом. Через 1-2 доби риба готова.
Скумбрія «Пальчики оближеш»
Цікавого смаку набуває морська рибка, маринована за рецептом «пальчики оближеш». Готується вона легко протягом 45 хвилин, плюс ще добу маринується. У підсумку виходить відмінна закуска на святковий стіл.
Потрібно: варена морква – 1 шт., олія – 0,5 склянки; свіжоморожена скумбрія – 2-3 шт.; 2 великі цибулини або кілька маленьких, мелений чорним перцем – 1 ч. л., зелений консервований горошок – 500 г; оцет – 100 мл, кетчуп – 4 ст. л.
Приготування: розморожену рибу очистити від нутрощів, кісток, поділити на порційні шматочки філе. Важливо розморожувати продукт не в мікрохвильовій печі, а природним чином, поклавши в холодильник на 1-2 год. Злегка недоварену моркву порізати кружальцями і додати до скумбрії. Туди ж потрібно покласти порізану півкільцями цибулю і консервований горох. Окремо приготувати маринад на основі олії, солі, чорного перцю, оцту і кетчупу. Після змішування всіх компонентів додати до риби і залишити для просочування на 40 хв. Після цього поставити в прохолодне місце, настоюватися не менше доби.
Скумбрія маринована
Потрібно: скумбрія (велика, жирна) – 4 шт., сіль – 3 ст. л., цукор – 1 ст. л., коріандр в зернах та мелений – 1ч. л., перець чорний, лавровий лист – 3 шт., перець духмяний, гвоздика – 4 шт., оцет 9% – 2 ст. л.
Приготування: спочатку приготувати маринад, оскільки йому потрібно буде повністю вихолонути. У каструлю набрати 1 літр води, додати сіль, цукор, лаврові листочки та спеції: гвоздику, перець і коріандр. Можна змінювати пропорції для маринаду на свій смак. Зробити більш пряним – додавши більше спецій. Або більш солоним. Довести маринад до кипіння, дати йому повністю охолонути. Вже в холодний маринад додати оцет.
Тим часом приготувати скумбрію: випотрошити, відрізати голову, очистити від чорної плівки і добре промити під холодною водою. Розробляти рибу, поки вона ще не зовсім розмерзлася. Нарізати рибку на шматки. Взяти контейнер з кришкою. Скласти щільненько всю рибу та залити зверху маринадом. Залишити на годину при кімнатній температурі, а потім поставити в холодильник не менше, ніж на добу. Але якщо маринувати цілою, то настоювати треба не менше трьох діб. Риба виходить смачною, малосольною, в міру пряною і дуже смачною. Подавати до жареної, вареної чи печеної картоплі.
Щука, засолена «під лососину»
Потрібно: 1 кг риби. Суміш для засолу: 150-200 г солі, 1 ч. л. цукру, чорний мелений перець, коріандр – за смаком.
Приготування: рибу розпороти по всій довжині з боку спинки. Відрізати голову і вузьку частину хвоста, вийняти нутрощі, видалити плавники. Бажано вирізати хребет і, зробивши легкі надрізи, висмикнути ребра спеціальними щипцями. Всередині рибу не мити, а протерти чистим сухим рушником. Всередині рибу посипати ретельно перемішаною засолювальною сумішшю. Укласти в каструлю, зверху помістити гніт, поставити в холодне місце. Риба готова через 2-3 доби.
Маринований оселедець за 2 години
Потрібно: оселедець (розморожений) – 1 кг (3 шт.); перець духмяний горошком – 4 шт.; сіль – 3 ст. л.; цукор – 2 ст. л.; яблучний сік – ½ скл.; купаж оливкової та соняшникової олії – 2 ст. л.
Приготування: з оселедця видалити голову і нутрощі. Зняти шкіру. Порізати на шматочки. Яблучний сік підігріти, додати спеції, перемішати. Рибу залити маринадом, залишити на 2 год.
Оселедець з медом
Потрібно: оселедець – 1 шт., цибуля – 2 шт., мед – 3 ст. л., половину невеликого лимона (буквально кілька скибочок), сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Приготування: цибулю нарізати тонкими кільцями, посолити і трохи пом’яти руками, щоб вона пустила сік. Додати до цибулі мед, перець і нарізаний частинками лимон. Знову перемішати руками, дати настоятися 20 хв. За цей час почистити оселедець, відокремити м’ясо від кісток, нарізати рибу невеликими шматочками. Викласти на тарілку половину цибулі, зверху шматочки оселедця, накрити їх знову цибулею, що залишилася. Загорнути страву в харчову плівку і поставити в холодильник на 2-3 години.
«Копчений» оселедець з апельсиновою цедрою
Потрібно: оселедець (розморожений) – 1 кг (3 шт.); сіль – 3 ст. л.; цукор – 2 ст. л.; апельсинова цедра – 2 ст. л.; перець духмяний горошком – 0,5 ч. л.; лавровий лист – 2 шт.; заварений чорний чай – 2 скл.
Приготування: рибу розморозити, випатрати. Голову видалити. Заварити міцний чорний чай. Додати до чаю спеції, довести до кипіння. Остудити до кімнатної температури, додати цедру апельсина. Рибу вкласти у неглибокий лоток, залити маринадом. Залишити на добу.
Сухий посол: для любителів пряного оселедця
Потрібно: оселедець (розморожений) – 1 кг (3 шт.), сіль – 2 ст. л.; цукор – 1 ст. л.; духмяний перець – 0,5 ч. л.; гірчиця в зернах – 0,5 ч. л.; лавровий лист – 2 шт.; часник – 2 зубчики.
Приготування: оселедець розморозити, відрізати голову. Розрізати вздовж спини, дістати нутрощі. Приготувати сухий маринад: змішати сіль, цукор, запашний перець, гірчицю в зернах. Лавровий лист поламати, додати до спецій. Рибку розкласти шкірою донизу. Посипати сумішшю спецій. Часник подрібнити і укласти на рибу. Рибку скласти і загорнути в харчову плівку. Поставити у холодильник на добу.
Оселедець пряний з вином
Потрібно: 1,5 кг оселедця. Для розсолу: 1 л води, 100 г солі, 20 г цукру, 1 шт. гвоздики, 5 горошин чорного перцю, 2 лаврових листки, тмин, сушений або свіжий кріп за смаком, 2 ст. л. сухого вина.
Приготування: зняти філе з кісток, нарізати невеликими шматочками. Приготувати розсіл, кип’ятити 1-2 хв., трохи охолодити. Підготовлений оселедець залити розсолом і поставити в холодильник на 3-4 доби.
Оселедець, маринований з молоком
Потрібно: 1-1,5 кг оселедця, 0,5 склянки молока, 2 ст. л. соняшникової олії. Маринад: 1 л води, 2-3 ст. л. оцту, 5 ст. л. солі, 4 великі цибулини, 4-5 лаврових листків.
Приготування: зняти філе оселедця з кісток. Цибулю очистити і нарізати тонкими кільцями. Інгредієнти для маринаду змішати і кип’ятити 5-7 хв. Маринад остудити, додати молоко і соняшникову олію. Підготовлене філе залити маринадом. Витримати 8-10 годин у холодному місці.
Овочевий суп з червоною рибою
Блюдо важко назвати бюджетним, тому для економії можна замінити стейки на хребти. Але все одно буде дуже смачно!
Потрібно: вода – 2.5 л; картопля – 4 шт.; лаврове листя – 2 шт.; морква; лосось (хребет) – 1 шт.; цибуля; пучок зелені; перець, сіль – за смаком.
Приготування: у киплячу воду опустити нарізані овочі: кружальцями моркву і кубиками картоплю. Накрити кришкою. Довівши інгредієнти до напівготовності, додати смужки риби і нашатковану цибулю. Варити не більше 10 хв. Під кінець приправити страву сіллю, перцем, покласти лавровий лист і продовжувати теплову обробку ще 5 хв. Перед подачею відокремити м’ясо від хребта, залити бульйоном і прикрасити рубаною зеленню.